12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii platesc cu viata si cu sanatatea improvizatiile

Minerii platesc cu viata si cu sanatatea improvizatiile

Un muncitor a murit si altul a fost ranit in urma unui accident de munca petrecut la Exploatarea Miniera Pesteana – Gorj. Victimele, in timp ce schimbau o rola metalica la banda transportoare de carbune, au fost electrocutate din cauza unui cablu impuscat si izolat necorespunzator. Desi banda era in revizie tehnica, cablurile de 6 kV erau inca sub tensiune in momentul producerii accidentului. Numeroasele improvizatii facute de mintuiala la cablurile electrice de la banda transportoare pun in pericol sanatatea si viata minerilor. Conducerea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia promite ca va lua masuri

Banda transportoare era in revizie

Ion Dulce, de 46 de ani, si Dumitru Sodolea, de 28 de ani, lucrau la schimbarea rolelor de la banda. In momentul cind au vrut sa dea jos rolele metalice care asigurau circulatia benzii de pe suportii de sustinere, cablul elctric, prin care trecea o tensiune de 6 kV, a facut scurtcircuit chiar in locul unde acesta avea o lipitura.

„Cind am auzit biziitul cablului, mi-am dat seama ca o sa se produca un scurtcircuit. Intr-o fractiune de secunda i-am vazut pe cei doi colegi cazuti la pamint. Eram la o distanta de aproximativ 15 metri de victime. Am incercat sa le facem respiratie artificiala, dar degeaba. L-am pus in masina sa-l ducem la spital, insa a murit pe drum. In locul lor putea fi oricare dintre noi. Asta a fost soarta lui“, a spus Titu Pui, de 32 de ani.

Arcul electric produs l-a doborit la pamint pe Dumitru Sodolea, dupa care s-a transmis mai departe la Ion Dulce, care se afla dincolo de banda. In cadere, Dumitru Sodolea s-a lovit puternic la cap de scheletul metalic al benzii. El a murit in drum spre spital din cauza socului electric, iar Ion Dulce este internat la Sectia de Terapie Intensiva din Spitalul din Tirgu Jiu. Medicii sint de parere ca starea minerului este stabila si ca se afla in afara oricarui pericol.

„Mortul este vinovat“

Pentru ca atunci cind sint victime omenesti este usor de stabilit vinovatii, si in acest caz se da vina pe mort.

Responsabilii cu protectia muncii de la Exploatarea Miniera Pesteana sustin ca ambii mineri se fac vinovati de neglijenta in serviciu. „A fost vina lor. Trebuia sa coboare cablurile de pe suporti si sa lucreze pe pamint ca sa nu mai existe pericolul de electrocutare, mai ales ca, in locul unde s-a produs scurtcircuitul, cablul era vulcanizat la rece (avea o lipitura – n.r.)“, a spus Alexandru Braia, responsabil cu protectia muncii la Exploatarea Miniera Pesteana.

Cazul este cercetat de Inspectoratul Teritorial de Munca si de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj.

Dumitru Sodolea era tatal a patru copii. Familia indoliata va primi din partea companiei un ajutor de 55 de milioane de lei.

Improvizatii la instalatia de exploatare

Minerii de la Pesteana sint ingroziti de soarta pe care au avut-o colegii lor. Ei spun ca se tem pentru sanatatea si viata lor deoarece, din cauza uzurii, cablurile se impusca foarte des, iar lipiturile se fac de mintuiala.

„Uitati-va, peste tot sint cablurile innadite si lipite vai de mama lor. Nu avem materiale sa facem vulcanizari la cald, care sint mult mai rezistente, si facem la rece cu ce avem la indemina. Viata ne este permanent in pericol pentru ca tensiunea este foarte mare in cabluri, iar acestea pot bubui in orice secunda si putem muri electrocutati la fel ca Sodolea. Ne este frica, dar avem copii de crescut. Nu avem ce face, nu avem cui sa spunem, pentru ca nimeni nu ne aude“, a spus Aurel Lenco, brigadier de utilaj.

Ion Vulpe, directorul general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, recunoaste ca situatia de la Exploatarea Pesteana „nu este deloc roza“, insa promite ca „in sase luni se va face o revizie generala la sutele de kilometri de cabluri“ si ca peste tot se vor face „vulcanizari la cald cu materiale din import, asa cum scrie la carte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS