15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocatura clandestina - un fenomen care ia amploare

Avocatura clandestina – un fenomen care ia amploare

• Conducerea Baroului Dolj a organizat ieri o conferinta de presa pentru a denunta cazurile – din ce in ce mai multe – de avocatura clandestina • Printre cei care o practica se afla judecatori si procurori in activitate sau pensionari, dar si sarlatanii care se folosesc de inocenta justitiabililor

„Fenomenul avocaturii clandestine s-a extins in ultima vreme la toate nivelurile, incepind cu redactarea unor actiuni in justitie si a documentelor pentru infiintarea societatilor comerciale si terminind cu reprezentarea in fata instantelor.

Faptele imbraca un cert caracter penal atunci cind o dactilografa isi permite sa intocmeasca si sa elibereze tot felul de acte sau cind o jurisconsulta – care a fost deja condamnata la cinci ani de inchisoare – incaseaza mii de dolari spunind ca este avocata si are trecere la judecatori. La fel de ilegala este si situatia in care anumiti judecatori acorda consultatii juridice ori redacteaza actiuni pe care tot ei le judeca“, a declarat av. Ion St. Diaconu.

Cadrul legislativ privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat il ofera Legea nr.51/1995, care mentioneaza ca doar avocatii inscrisi in barouri pot practica in mod legal aceasta activitate.

„Oricare alte persoane sau firme practica o avocatura clandestina, contrara legii“, a mentionat Mihail Neagoe, decanul Baroului Dolj.

Inflatia de absolventi, un fenomen cu consecinte nedorite

Printre cauzele care au dus la cresterea alarmanta a numarului celor care practica avocatura clandestina, conducerea Baroului Dolj a mentionat numarul prea mare – de ordinul miilor anual, fata de numai 150 pe an inainte de 1990 – de absolventi ai facultatilor de Drept, aparute precum ciupercile dupa ploaie din 1990 incoace.

„Asemenea absolventi, insuficient pregatiti pentru a avea acces in magistratura sau in barourile de avocati, incheie o conventie cu o firma pe care o reprezinta in litigii de tot felul. Ori, noi consideram ca meseria de jurisconsult se practica in conditii de legalitate doar in baza unui contract de munca vizat de Camera de Munca. De aceea le-am cerut judecatorilor sa solicite tuturor reprezentantilor firmelor, in momentul in care se prezinta in instanta, documentele care sa ateste calitatea lor de angajati ai societatilor respective“, sustine av. Diaconu.

Si avocatii pot fi clandestini

Chiar si printre avocati sint unii care practica avocatura ilegala. Este vorba despre cei care au interdictie de a pleda la anumite instante – acolo unde sotul sau sotia sint magistrati, ori chiar cind cel in cauza a activat ca magistrat – si totusi o fac. Impotriva acestora se pot lua masuri disciplinare.

La limita legii este considerata de conducerea Baroului Dolj inclusiv obisnuinta unor avocati din alte barouri, in special a celor din judetul Olt, de a pleda in mod frecvent la instantele doljene.

„In mod normal, avocatii pot pleda la orice instanta din tara, dar nu-i nici legal si nici corect sa figureze pe listele unui barou, unde isi platesc toate taxele si impozitele, si sa pledeze in mod constant pe raza altui barou, cum fac multi avocati din Olt. Singurii care practica in mod legal avocatura sint avocatii inscrisi in Baroul Dolj“, a afirmat decanul Neagoe.

Atentie la sarlatani!

Prezent la conferinta de presa, Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comertului Dolj, a mentionat ca si pe holurile Camerei de Comert si Industrie „Oltenia“ se invirtesc destui indivizi – mai mult sau mai putin calificati – care practica avocatura clandestina. Fie este vorba despre juristi care, desi nu au acest drept, intocmesc tot felul de documente pentru infiintarea societatilor comerciale, fie e vorba de sarlatani care se dau drept avocati ori juristi pentru a-si „usura“ victimele de milioane de lei.

„Politia cerceteaza un caz de inselaciune in care un anume Mircea l-a racolat in holul Camerei de Comert pe un cetatean credul, pe care l-a usurat nu doar de vreo patru milioane de lei, ci si de toate actele societatii comerciale“, a spus Gheorghe Celea.

Directorul Oficiului Registrului Comertului Dolj a tinut sa mentioneze ca obiectul de activitate referitor la acordarea de consultatii juridice nu este legal in contextul legislatiei actuale si nu are ce cauta printre activitatile unei societati comerciale. A fost dat chiar exemplul SC DOLBIER SA Craiova, care isi propune, contrar legii, sa presteze si… activitati juridice: „Au fost si astfel de scapari in perioada anilor 1991-1993, dar am incercat sa le remediem, pentru ca un asemenea obiect de activitate sa nu mai apara“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS