11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHramul Manastirii Vodita a fost sarbatorit de sute de credinciosi

Hramul Manastirii Vodita a fost sarbatorit de sute de credinciosi

Citeva sute de credinciosi din Mehedinti, Caras-Severin, Gorj, Dolj si Olt au participat duminica, de Sfinta Marie Mica, la slujba oficiata la Manastirea Vodita de episcopul vicar al Mitropoliei Olteniei, Prea Sfintitul Nicodim. Sfinta Marie Mica este si hramul Bisericii Vodita, ocazie cu care a fost oficiata si slujba de hirotonire a patruzeci de tineri preoti.

Manastirea Vodita a fost intemeiata intre 1370 si 1372, pe teritoriul comunei Virciorova, la aproximativ 500 de metri de Dunare, in apropierea frontierei dintre Imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca. Astazi se mai vad ruinele bisericii manastirii, linga care au fost construite, in 1995, o biserica de lemn si un popas turistic. Importanta manastirii a fost deosebita, deoarece se incerca stoparea expansiunii Bisericii Catolice si intarirea autoritatii Bisericii Ortodoxe.

Intemeietorul acestui lacas este un calugar grec sau greco-sirb, venit in Tara Romaneasca pe la 1359 si care, dupa intemeierea acestei manastiri, cu sprijinul voievozilor Radu I si Dan I, a intemeiat Manastirea Tismana (1377-1378). „In timpul domniei voievodului roman Vlaicu, Sfintul Nicodim a trecut Dunarea si, venind in Tara Romaneasca, a zidit Ma- nastirea Vodita, cea dintii asezare manastireasca temeinica si cu buna rinduiala din tara noastra, despre care s-au pastrat dovezi si hrisoave“, a spus Prea Sfintitul Nicodim.

Turistul care vine dinspre Portile de Fier intilneste viaductul Vodita, pe partea dreapta a drumului. Inaintea viaductului este amplasata o troita de lemn, iar un drum sapat in munte duce catre Manastirea Vodita. La sfirsitul secolului al XIV-lea, printr-un hrisov, domnitorul Vladislav(Vlaicu) Voda oferea o seama de danii Manastirii Vodita, zidita si zugravita din indemnul lui Nicodim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS