Acasă Local Dolj Motorina gratuita pentru agricultorii din Dolj si Mehedinti

Motorina gratuita pentru agricultorii din Dolj si Mehedinti

• In baza unei ordonante de urgenta adoptate joi de guvern, agricultorii doljeni si mehedinteni ale caror culturi au fost calamitate vor primi gratuit circa 40 de litri de motorina pentru fiecare hectar care va fi cultivat cu griu in aceasta toamna

Guvernul a aprobat joi o ordonanta de urgenta privind acordarea unui ajutor producatorilor agricoli din judetele Dolj si Mehedinti, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile din perioada octombrie 2001 – iulie 2002, care au generat pierderi ale productiei ce depasesc 1.600 de miliarde de lei. Concret, actul normativ reglementeaza acordarea, cu titlu gratuit, a unui ajutor, constind in cantitatea de 8.640 de tone de motorina, producatorilor agricoli din cele doua judete grav afectate de seceta.

Ajutorul, destinat infiintarii culturii de griu din aceasta toamna, va proveni din rezervele de stat, in limita sumei totale de 158,232 miliarde de lei. Defalcat, judetului Dolj ii va reveni suma de 122,520 miliarde de lei, reprezentind cantitatea de 6.690 de tone de motorina, iar Mehedintiului – 35,712 miliarde de lei, reprezentind 1.950 de tone de motorina.

Distribuirea motorinei catre producatorii agricoli din cele doua judete se va face de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin directiile agricole. Schimbarea, sub orice forma, a destinatiei motorinei este interzisa si atrage raspunderea civila, administrativa, disciplinara sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate.

Fiecarui hectar care va fi cultivat cu griu ii revin 40 de litri de motorina

Vestea acordarii unui ajutor constind in motorina a produs o mare bucurie in rindul angajatilor Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Dolj.

„Sprijinul financiar pentru procurarea semintelor necesare insamintarilor de toamna a fost cum nu se poate mai binevenit. Se impunea insa o mina de ajutor pentru valorificarea semintelor, astfel ca recenta ordonanta de guvern nu poate decit sa ne bucure foarte tare“, a declarat dr. ing. Gheorghe Marinica, directorul general al DGAIA Dolj.

Corespunzator suprafetei de 188.000 ha pe care urmeaza sa fie infiintate culturi de griu in judetul Dolj, circa 40 de litri de motorina vor fi repartizate producatorilor agricoli pentru fiecare hectar de teren unde griul va fi pus sub brazda.

„Motorina ar fi suficienta pentru arat, doua discuiri si semanat. Deocamdata, nu stim care va fi modalitatea de repartizare a ei, dar este posibil sa se utilizeze tot bonuri valorice. Oricum, avem deja situatiile producatorilor agricoli care vor insaminta griu, astfel ca motorina va putea ajunge cit mai repede la beneficiari“, a mentionat Gheorghe Marinica.

Exit mobile version