12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrasnai pe banda de la tribuna alesilor

Trasnai pe banda de la tribuna alesilor

Consilierii locali au avut parte de o sedinta furtunoasa, care i-a tinut, vreme de aproape sase ore, ocupati cu replici, contrareplici, luari de pozitii si circ la discretie. Prea multe discutii pentru atit de putine puncte pe ordinea de zi, prea multe controverse pentru atit de putine probleme care s-au rezolvat. Harababura a fost intretinuta cu rindul de consilierii cu chef de discutii si multe vorbe goale de spus.

Petre Gongu nu vrea sa fie papagal!

Suparat pe edili, consilierul Petre Gongu a urcat la tribuna Consiliului Local Craiova si, in plenul sedintei de joi, si-a exprimat nemultumirea pentru ca, in loc sa fie chemat sa participe la licitatii serioase si importante, e trimis dupa sirene! „Pe mine m-ati bagat in comisia de cumparare a unei sirene de patru milioane de lei, iar cind se discuta afaceri de sute de miliarde de lei, tot pe consilierii dumneavoastra ii chemati! Va credeam suficient de smecheri ca sa aveti o acoperire, ca dupa doi ani de guvernare mai inveti cite ceva!“ Primarul Vasile Bulucea s-a aparat de aceste acuze si a jurat cu mina pe microfon ca e bine intentionat si de buna-credinta: „Va jur ca nu fac nici un fel de diferente! Consilierii pot sa faca parte din ce comisie doresc si pot sa vina oricind. Si nici nu e vorba de 400 de miliarde pentru iluminatul public. N-am deschis ofertele, nimeni nu le stie, si banuiesc ca e vorba de o investitie de 7, 8, 9…, 10 milioane de dolari. Va invit cu toata dragostea ca sa veniti si dumneavoastra la deschiderea plicurilor“. Nici consilierul Ion Sandu, presedintele de sedinta, nu a scapat de replicile virulente ale lui Petre Gongu, „uitat“ la microfon, cu alocutiunea nerostita, exact cind se daduse startul la vot: „Domnule, daca aveti orbul gainilor si nu vedeti,… eu nu vin ca papagalul aici! Oi fi dumneata colonel, da’ ce, crezi ca mi-e frica de dumneata?“

(F.E.)

Vili arde de minie, isi da foc in primarie!

Cind s-au intrunit joi in sedinta ordinara, putini consilieri locali craioveni si-au inchipuit ca o sa aiba parte de asa emotii la discutarea punctului 13 de pe ordinea de zi: „Sinteti consilieri datorita mie! Vreti sa-mi dau foc? Cum puteti sa va bateti joc de mine, de copiii mei? Acum imi luati spatiul in care am investit un miliard si pentru care am si contract de inchiriere? Daca dau telefon acum, vin patru sute de revolutionari“, si-a strigat supararea Virgil Caldararu, revolutionar cu acte in regula. Acesta urma sa isi piarda terenul de 53 mp din strada A. I. Cuza, daca alesii locali aprobau concesionarea suprafetei omului de afaceri Rodion Camataru, pentru construirea unui sediu de banca. „Inarmat“ cu o sticluta de plastic in care toti consilierii au inteles ca are benzina pentru a-si da foc, Vili si-a facut singur dreptate si i-a convins pe alesii locali sa amine proiectul si sa se mai gindeasca. In sala din ce in ce mai goala, nu s-au auzit decit strigatele revolutionarului si apelurile repetate ale primarului: „Ba, baiatule! Ba, Vili! Stai, ba, cuminte!“

(F.E.)

Consiliul nu se baga intre Bulucea si Terra Sat

Contractul de asociere a Consiliului Local Craiova cu SC Terra Sat Comp SRL a fost punctul nevralgic al ordinii de zi a sedintei de consiliu de joi, 29 august. Desi societatea de cablu a solicitat, luna trecuta, rezilierea contractului din vina primariei, pe motiv ca aceasta nu si-a respectat obligatiile contractuale, executivul a prezentat consilierilor un referat in care se arata ca nici firma Terra Sat nu si-a respectat obligatiile contractuale si, ca atare, propune mentinerea contractului.

Chiar daca pe ordinea de zi a sedintei se propunea rezilierea contractului, hotarirea era redactata in sensul mentinerii contractului de asociere nr.12/2000 incheiat intre cele doua parti. Dar, dupa ce s-au lamurit ca, „daca exista un razboi intre Terra Sat si primar, Consiliul Local Craiova nu e implicat cu nimic“, consilierii au incercat sa isi dea seama ce si cum trebuie sa voteze, mai ales ca actele destul de aiuritoare si redactarea ambigua au semanat confuzie in rindul tuturor. 16 voturi pentru si 11 impotriva.

Asa a iesit la numaratoarea finala… Dar nu s-a votat „despartirea“ de Terra Sat (caz in care ar fi fost nevoie de 21 de voturi, ca si la aprobarea asocierii), ci pastrarea asocierii! Si cum pentru pastrarea asocierii nu au fost intrunite cele doua treimi din voturi, (adica acordul a 18 din cei 27 de consilieri prezenti), hotarirea a cazut cu brio! Inca nehotariti daca trebuie sa mai voteze o data, sa mai numere din nou sau sa amine hotarirea pentru o alta sedinta, consilierii au cazut totusi de acord asupra faptului ca „a fost un vot de incredere si raminem in continuare asociati cu Terra Sat“.

(F.E.)

Clasamentul „perlelor“

Sedinta a fost maiastru condusa de consilierul Ion Sandu, care le-a sugerat colegilor sa-si „exprime pozitiile in maximum trei minute daca se poate, iar cine nu se incadreaza in trei minute sa completeze lipsa gindirii prin scripta manent“. Iata un top al exprimarilor culese ieri de reporterii nostri:

1. „Avem cai multi, dar sint si in Bucuresti, pe 6 Martie, asta e situatia, asta e democratia! Deocamdata, carausia e un mijloc de trai“ (Vasile Bulucea, care nu are nimic impotriva sa mearga cu Skoda Octavia a primariei dupa o caruta).

2. „Ramasai si io incrucit cind auzii ce e cu hotarirea aia judecatoreasca“ (Nicolae Nicolaescu, recent initiat in afacerea Cronos, pierduta cu brio de primarie).

3. „Noi am pus carul inaintea boilor si am ramas de caruta“ (trista concluzie a unui consilier obosit de atita sedinta).

4. „Da-o dracu’, dom’ne, materialu’ ni-l dadurati acuma!“ (Virgil Dumitrescu si putina – doar putina – suparare la adresa primarului).

5. „Nu puteti sa luati pozitie?! Lasa ca luam noi!“ (idem, dar la adresa colegilor din opozitie).

6. „Nu asa se procedeaza! Sa fim pusi sa votam intr-o stare in care nu putem sa votam!“ „Unde e Ocroteala? Unde e Slavu…. stai, ma crestine, acia!“ (Primarul facind apelul, caci nu ii iesise numaratoarea membrilor din sala).

7. „V-ati inscris la microfon!?“ (Ion Sandu, sef peste „cuvintul“ pe care l-a luat si l-a dat cui i-a placut).

8. „Sa vorbiti cu Nicolaescu (directorul Regiei de Apa Canal – n.r.) sa bage o bomba acolo sa faca decolmatarea!“ (Vasile Bulucea, dindu-i idei consilierului Neacsu, care voia sa vina primarul sa decolmateze fintina din Parcul Cornitoiu).

9. Si cum, in memoria negrei zile de 30 august, cind „din trupul tarii a fost smulsa o parte a sufletului“, consilierii si-au amintit de luptele de la Paulis: „Problema de la Paulis o stiu foarte bine, un nas de-al meu a luptat acolo!“ (Ion Sandu, om de cariera militara).

10. „Fratilor, raminem fara apa calda!“, a facut primarul Vasile Bulucea un apel de/din suflet pentru plata cheltuielilor de intretinere.

11. „Sa angajati un popa si un doctor, ca murim dracu’ aci! E abuz de rabdarea noastra!“ (Octavian Podeanu, „rapus“ de atita sedinta!).

CRONOS pune parcarea-n coasta consilierilor

Consilierii locali craioveni s-au hotarit sa amine aprobarea regulamentului de functionare a parcarilor, vadit ofensati ca firma CRONOS incearca sa le forteze mina, sugerindu-le cind si cum sa voteze. Lucian Sauleanu, consilierul juridic al respectivei societati, impreuna cu Mohamed Al Orfahli, administratorul acesteia le-au trimis consilierilor cite o adresa prin care le solicitau sa aprobe regulamentul cu pricina in sedinta de joi. De fapt, solicitarea suna mai degraba ca o somatie deoarece semnatarii acesteia i-au informat pe consilieri ca, in caz contrar, „avind in vedere ca nu respectati obligatiile asumate, urmeaza sa formulati actiune in justitie in temeiul art. 53 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 pentru obligarea fiecarui consilier local la plata de daune interese in cuantum de 1.000.000 de lei pentru fiecare zi de intirziere pentru fiecare consilier local pina la executarea obligatiilor asumate“.

Formularea alambicata reprezinta de fapt un fel de ultimatum prin care i se sugera legislativului ca, daca nu voteaza regulamentul cind vor asociatii, in speta firma CRONOS, fiecare consilier local va scoate din buzunar mai multe indemnizatii de sedinta ca sa plateasca daunele cominatorii.

In plus, SC CRONOS IMPEX SRL solicita si ca votul dat sa fie uninominal, asa, ca sa vada si societatea care consilier este mai preocupat de binele obstesc!

Alesii locali nu s-au lasat intimidati de atitea „solicitari“ binevoitoare si, chiar daca impotriva regulamentului cu pricina nu au avut obiectii, maniera in care asociatii au pus problema aprobarii acestei hotariri i-a ofensat peste masura.

„Sintem santajati, jigniti, amenintati intr-un mod inadmisibil. Ma simt ca si cind as avea un pistol in fata!“, s-a rasculat consilierul Emil Dumitrescu. Si uite-asa, dupa citeva minute de cugetare si citeva interpelari edificatoare, verdictul a fost aproape unanim: „De respins nu putem sa respingem regulamentul ca doar am pierdut procesu’, daca il aprobam inseamna ca nu avem tarie de caracter, asa ca mai bine aminam“. Va suna cumva cunoscut?

• Cristina COTOCEL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS