29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpozitele catre bugetul local se incaseaza cu ajutorul politiei

Impozitele catre bugetul local se incaseaza cu ajutorul politiei

De la inceputul anului, la buget a ajuns un miliard de lei numai din amenzi

Jumatate dintre locuitorii municipiului Tirgu Jiu si-au platit pina in prezent impozitele pe care le datorau bugetului local pentru anul in curs. Conducerea Directiei de Impozite si Taxe Locale spune ca a incasat pina in prezent 17 miliarde de lei, reprezentind 50% din suma stabilita pentru acest an.

„In ceea ce priveste persoanele fizice, stam bine la incasari si ne-am incadrat in graficul stabilit“, a spus directoarea Mariana Budulan. Pentru a stringe bani la bugetul local , angajatii acestei directii trebuie sa faca insa munca de teren pentru ca prea putini sint cei care vin sa-si achite din proprie initiativa impozitele sau amenzile. Deplasarea in teren se dovedeste riscanta, mai ales in unele cartiere din Tirgu Jiu, iar inspectorii se vad nevoiti sa apeleze la ajutorul sectoristilor.

„Am inceput de saptamina trecuta o actiune in cartierele de romi, unde sint persoane care nu si-au platit impozitele de citiva ani. Am luat cu noi sectoristii si reprezentantii Partidei Romilor. Sint familii care au debite de cinci-sase milioane de lei si care nici nu pot plati pentru ca traiesc intr-o saracie crunta. Daca reusim sa obtinem 100.000 de lei, sintem multumiti. Multi dintre ei nu primesc nici ajutoare sociale pentru ca nu au acte. Nici din casa nu avem ce sa le confiscam pentru ca un pat de scinduri este uneori toata averea lor. In doua zile am reusit sa adunam aproximativ 11 milioane de lei“, a precizat sefa Directiei de Impozite si Taxe Locale.

Parintii refuza sa plateasca amenzile copiilor, studenti in alte orase

Incasarea amenzilor de la cei sanctionati este o alta sarcina a angajatilor Directiei de Impozite si Taxe, dar nici aceasta activitate nu se dovedeste usoara. In cele mai multe dintre cazuri, cel amendat nu se prezinta la ghiseu sa-si plateasca amenda, iar inspectorii trebuie sa se deplaseze la domiciliul acestuia.

„La amenzi, situatia este si mai complicata. Sint foarte multe cazuri in care copiii, studenti prin diferite orase unde nu au vize de flotant, sint amendati, iar amenda le vine parintilor la domiciliu. Acestia nu vor sa plateasca pentru ca nu stiu despre ce este vorba. De asemenea, sint cazuri in care cel amendat nu mai locuieste la adresa respectiva de mai multi ani, dar nu si-a facut mutatie pe buletin“, a precizat conducerea Directiei de Impozite si Taxe.

De la inceputul anului, la aceasta institutie au sosit 10.000 de procese-verbale, reprezentind tot atitea amenzi. Pina in prezent s-a incasat astfel un miliard de lei, bani ce au ajuns la bugetul local. Tot la bugetul local vor ajunge alte doua miliarde de lei reprezentind amenzi care au ramas de incasat. In cazul celor care nu-si achita impozitele sau amenzile, inspectorii trec la sechestrarea anumitor bunuri care sint vindute apoi la licitatie. Operatiunea de recuperare a anumitor sume prin aceasta metoda s-a dovedit insa destul de dificila, pentru ca se gasesc putini cumparatori dispusi sa ofere pretul la care au fost evaluate obiectele confiscate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS