8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutori necunoscuti au incercat sa incendieze sediul Partidei Romilor Gorj

Autori necunoscuti au incercat sa incendieze sediul Partidei Romilor Gorj

Un incendiu care a izbucnit duminica seara era sa lase fara sediu Partida Romilor (PR) Gorj. La numai citeva ore de la terminarea unei sedinte de partid, in sediul PR Gorj, o mocheta si o perdea au inceput sa arda. Citiva cetateni care se aflau in zona si au vazut fumul care iesea pe sub usa au telefonat imediat la pompieri. Vazind ca incendiul incepe sa ia proportii, doi cetateni au fortat usa de la intrare si au stins focul, care cuprinsese si un ventilator.

Liderul Partidei Romilor Gorj, Nelul Pavel, crede ca la mijloc este o mina criminala, in trecut mai multi indivizi de etnie roma facind tandari citeva geamuri de la sediul PR Gorj din Tirgu Jiu.

Conflictele din sinul Partidei Romilor Gorj au inceput inca de anul trecut, motivul scandalului fiind modul de gestionare a banilor pentru romii deportati. In urma cu un an si jumatate, conducerea PR Gorj a hotarit excluderea din partid a zece romi despre care s-a spus ca ar fi pretins ilegal bani de la romii deportati, cu scopul de a-i ajuta sa isi primeasca despagubirile.

Liderii Partidei Romilor considera ca tentativa de incendiere a sediului este facuta de o mina criminala, menita sa ii intimideze pe actualii sefi ai romilor din Gorj, in special pe presedintele Nelu Pavel, actualul consilier pe probleme de romi al prefectului de Gorj.

Duminica seara, de la ora 21.00, in sediul PR Gorj din cartierul Debarcader, a avut loc una din sedintele ordinare ale partidului, in care s-a discutat promovarea a 20 de consilieri pe linga primariile din comunele unde populatia de etnie roma predomina. Dupa terminarea sedintei, pe la ora 23.30, cetatenii din cartier au fost alertati de angajatii unei statii de benzina care au zarit fumul care iesea din sediul Partidei Romilor.

Imediat au fost chemati si pompierii, insa focul fusese deja stins. Pagubele inregistrate au fost minime. Nu au ars decit doua ventilatoare si mocheta. Romii spun ca este pentru a treia oara cind se incearca distrugerea sediului si nimeni nu ia nici o masura.

„Am depus o plingere la politie“

Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor Gorj, a spus ca a depus deja o plingere la politie, pentru a fi gasiti cei vinovati pentru declansarea incendiului. De altfel, la simpozionul organizat vineri la Casa de Cultura a Sindicatelor din Tirgu Jiu, unde a fost invitat si deputatul Madalin Voicu, o parte din romii care nu sint membri ai PR Gorj nu au fost prezenti. Acestia si-au manifestat dezaprobarea fata de actuala conducere a partidului si fata de modul in care sint rezolvate problemele.

„Timpitii si vagabonzii romi au facut asta! Noi i-am exclus din partid, pentru ca cereau bani la oameni, spunindu-le ca merg la Bucuresti pentru a le rezolva problemele. De cind au fost dati afara, au inceput sa instige asupra mea. Sint cam zece persoane, iar politia nu a venit sa ma intrebe nimic despre ele. Eu nu ii las sa ii insele pe deportati. Mai mult decit atit, o parte dintre acestia au refuzat sa predea legitimatiile de membri ai partidului, folosindu-le in continuare in interes personal. S-au dus si le-au luat bani pe care apoi i-au cheltuit pe bautura: Oamenii zic: << Dau citeva sute de mii si primesc 1.000 de dolari!>>. Este un profit pentru citiva timpiti“, a spus Nelul Pavel.

Tot in sedinta de duminica seara s-a hotarit realizarea unor noi legitimatii pentru membrii partidului, astfel incit cei exclusi sa nu le mai poata folosi pe cele vechi. In ceea ce ii priveste pe romii deportati, peste 500 de dosare asteapta in prezent sa fie solutionate, anul trecut 100 de persoane primind despagubiri din partea statului german. Valoarea despagubirii pentru fiecare deportat a fost de 14.000.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS