17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiri diverse

Pleiada de staruri la festivalul de la Toronto

Antonio Banderas, Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Dustin Hoffman, Sophia Loren, Lynn Redgrave si Denzel Washington se afla printre invitatii de onoare de la Festivalul International de Film de la Toronto, care va incepe pe 5 septembrie. Pe lista invitatilor asteptati mai figureaza si John Cusack, Ralph Fiennes, Johnny Hallyday, William Hurt, Benoit Jacquot, Julianne Moore, Jean Reno, Sissy Spacek, Hilary Swank, Sigourney Weaver, Elijah Wood. In timpul celor zece zile cit va dura festivalul, se vor viziona 344 de filme, dintre care 80 scurt-metraje, venite din 50 de tari. Festivalul, unul dintre cele mai importante din lume, alaturi de cele de la Cannes, Berlin si Venetia, va prezenta 69 de premiere mondiale. Anul trecut, festivalul si-a intrerupt galele si festivitatile a doua zi dupa atacurile din 11 septembrie. Anul acesta, ziua de 11 septembrie va fi una sobra, in care se vor difuza doua filme care evoca atacurile. Primul se numeste „The Guys“ si ii are ca protagonisti pe Sigourney Weaver si Anthony LaPaglia. Este povestea unui capitan de pompieri care si-a pierdut zece membri din echipa cind s-au prabusit turnurile WTC. Al doilea film, care a avut deja premiera in SUA, se numeste „11’09’01“ si este o serie de scurtmetraje de 11 minute, realizate de regizori internationali ca Youssef Chahine, Shohei Imamura si Sean Penn si centrate pe reactiile oamenilor la atentate. Printre celelalte premiere figureaza „The Four Feathers“, regizat de Shekhar Kapur („Elizabeth“), cu Heath Ledger si Kate Hudson; „Jet Lag“ cu Jean Reno si Juliette Binoche, o poveste de dragoste pe un aeroport si „White Oleander“ de Peter Kosminsky, cu Michelle Pfeiffer si Renee Zellweger. „Ararat“, al regizorului canadian Atom Egoyan, va deschide festivalul, iar „Femeia Fatala“, regizat de Brian de Palma in care joaca Antonio Banderas si Rebecca Romijn-Stamos, il va inchide. In spatele fastului si stralucirii, festivalul de la Toronto este si o imensa piata a filmului, unde sute de cumparatori vizioneaza de dimineata pina seara productii cinematografice pentru a le alege pe cele pe care le vor distribui in lumea intreaga. Spre deosebire de Cannes si Berlin, festivalul de la Toronto nu decerna pina acum decit un singur premiu filmelor straine si trei celor canadiene. Dar anul acesta, Independent Film Channel Canada va decerna un premiu de 20.000 de dolari canadieni (12.700 de dolari americani), filmului considerat cel mai inovator.

Candidat la presedintie… decedat in 1980

Fostul lider comunist Josip Tito a fost propus sa candideze pentru functia de presedinte al Serbiei, in ciuda faptului ca acesta a incetat din viata in urma cu 22 de ani, informeaza ananova.com. Miscarea studenteasca politica Otpor (Rezistenta), care a contribuit la rasturnarea lui Milosevici, sustine ca fantoma lui Tito valoreaza mai mult decit orice politician in viata. Grupul incearca sa adune 10.000 de semnaturi care sa sustina propunerea. Un reprezentant al miscarii a spus: „In numai doua ore am adunat sute de semnaturi in sprijinul candidaturii lui Tito“. Liderul comunist a condus Iugoslavia din 1945 pina in 1980, cind a incetat din viata.

Bebelusii care au suferit anticipeaza durerea

Bebelusii care au fost supusi in primele ore de viata la acte medicale dureroase sint capabili sa recunoasca semnele unei noi dureri si reactioneaza mai puternic la aceasta, arata rezultatele unui studiu canadian. Studiul a fost realizat pe un esantion de 42 de bebelusi. La jumatate dintre ei li s-a recoltat singe in mod repetat in primele ore de viata, pentru a li se masura nivelul glucozei, deoarece mamele lor sufereau de diabet. Celorlalti 21 de bebelusi nu li s-a recoltat singe decit o data, deoarece mamele lor au avut sarcini normale. Cercetatorii au descoperit ca bebelusii mamelor diabetice, familiarizati cu recoltarea de singe, au tendinta sa faca grimase inca de cind se dezinfecteaza zona unde urmeaza sa se faca punctia. Ei recunosc aceasta operatiune ca semn al durerii care urmeaza. „Nu numai ca acesti nou-nascuti au invatat sa anticipeze durerea, dar si intensitatea cu care o simt este mai mare decit la bebelusii normali“, au relatat Anna Tadio si colegii sai de la spitalul pediatric al Universitatii din Toronto.

Cafeaua si ciocolata ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima

Cafeina si teofilina, doi compusi chimici care se gasesc in cafea, ceai, cola si ciocolata, ar putea preveni aparitia cheagurilor de singe, arata un studiu publicat in Journal of Biological Chemistry. Cele doua substante par sa blocheze buna functionare a unei enzime care ajuta la declansarea procesului de inmultire anormala a celulelor, se precizeaza in studiul realizat de catre cercetatorii de la Universiy College din Londra. Ei au descoperit recent ca aceasta enzima, numita p110 delta, este responsabila si, de reactia organismului in caz de infectie. Studiul sugereaza, pe de o parte, potentiale progrese spre un tratament al cancerului, iar pe de alta parte, propune ca medicamentele pe baza de cafeina sa fie folosite si la tratarea bolilor cardiace si inflamatorii. Profesorul Peter Shepherd de la departamentul de biochimie si biologie moleculara de la University College a avertizat totusi publicul ca abuzul de cafea si ciocolata nu este lipsit de efecte nocive. El a adaugat ca urmatorul pas in cercetarea efectuata de echipa sa va fi sinteza unor compusi care sa imite structura cafeinei fara sa aiba efectele nocive ale acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS