12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Vine viitura!

Comisia Nationala de Aparare Impotriva Dezastrelor a anuntat ieri ca debitul Dunarii la intrarea in tara aproape s-a dublat, dar ca pericolul ca fluviul sa se reverse si sa provoace inundatii este foarte redus.

„Apele Dunarii sint in crestere, iar meteorologii monitorizeaza permanent situatia. Ieri, de exemplu, debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de 5.600 de metri cubi pe secunda, mai mare decit media anuala de 4.600 de metri cubi pe secunda. Debitul maxim al apelor Dunarii a fost prognozat sa atinga, peste citeva zile, 8.700 de metri cubi pe secunda – aproape dublu fata de media anuala -, insa sub cota de avarie“, a declarat ministrul mediului, Petre Lificiu. El a explicat ca, desi prognoza indica un debit de peste opt tone pe secunda la intrarea in tara, aceasta cantitate nu reprezinta un pericol real. „Viitura este mare, insa stapinim fenomenul din amonte, unda fiind preluata de lacurile de acumulare. Cantitatii maxime prognozate ii corespunde cota de 544 de centimetri, in timp ce cota de inundatie ar presupune depasirea limitei de 700 de centimetri“, a explicat Lificiu. Comisia de Aparare Impotriva Dezastrelor a exclus si o eventuala evacuare a unor localitati strabatute de Dunare, afirmind ca protectia acestora este asigurata de diguri care au o lungime totala de peste 1.300 de kilometri. „In orice caz, viteza de deplasare a viiturii este de patru kilometri pe ora, iar noi am fi informati imediat cum aceasta ar ajunge in Ungaria. De acolo si pina la noi sint sute de kilometri si am avea timp suficient sa luam toate masurile de prevenire a unui dezastru“, a subliniat Lificiu. Ministrul a explicat ca inundatiile din Europa au fost cauzate de viituri „imposibil de prevenit“, in timp ce situatia din tara noastra este „una mai fericita“, tinind cont de pozitia geografica. „Ce s-a intimplat in amonte, in alte tari, a fost din cauza viiturii mari, care nu a putut fi controlata. Vom evacua si noi populatia daca va fi cazul, dar – repet – nu se pune problema acestei situatii exceptionale, mai ales ca prognoza din celelalte state indica scaderi ale debitelor apelor“, a mai spus ministrul. Lificiu a adaugat ca nu exista motive de ingrijorare nici la Portile de Fier.

Peste 700 de locuitori ai Budapestei vor fi evacuati

Strazile Budapestei aflate in apropierea Dunarii au fost inchise circulatiei ieri din cauza cresterii nivelului apelor fluviului, in timp ce in amonte, in nord-vestul Ungariei, a fost decretata starea de urgenta, relateaza AFP. Autoritatile se asteapta ca nivelul Dunarii sa fie mai mare decit cota istorica record. Digurile capitalei ungare au fost concepute sa reziste la o cota a apei de zece metri, in timp ce meteorologii asteapta, pentru duminica, o cota maxima de 8,70 metri. Recordul secolului este de 8,45 metri si a fost stabilit in 1965. Alerta asupra pericolului de inundatie a fost decretata pe o distanta de 878 de kilometri pe cursul Dunarii si al afluentilor sai, a anuntat serviciul hidrologic.

Peste 700 de locuitori ai Budapestei au fost evacuati aseara ca urmare a cresterii apelor Dunarii, a anuntat primaria celui de-al 22-lea departament al capitalei ungare, transmite AFP. „Cerem tuturor asociatiilor din zona, publice sau private, sa acorde un concediu locuitorilor din aceasta zona pina marti“, a declarat primarul Attila Szabolcs. Mai multe sute de soldati au fost mobilizati pentru a intari structura digurilor, iar elicopterele sint gata sa decoleze daca va fi necesar, a explicat colonelul Janos Isaszegi.

Capitala ceha a fost grav afectata de inundatii

Capitala ceha a fost grav afectata de inundatii, cele mai grave din ultimul secol, alaturi de localitatile Pilsen, Ceske Budejovice, Pisek si Cesky Krumlov, un oras din perioada Renasterii inclus de UNESCO in patrimoniul cultural mondial. Republica Ceha a obtinut din turism, in anul 2001, venituri de aproximativ 3,1 miliarde de dolari, reprezentind aproximativ 5,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Inundatiile din centrul istoric al capitalei si din alte zone frecventate de turisti, in plin sezon, ar putea genera pierderi de 600-800 de milioane de dolari, echivalente cu aproape 1,2% din PIB.

„Regiunile afectate sint importante pentru doua dintre cele mai renumite activitati din Republica Ceha: turismul si productia de bere“, a indicat EIU. Repararea pagubelor produse de inundatiile masive din anul 1997 a costat 1,9 miliarde de dolari si a avut ca efect accelerarea inflatiei. Inundatiile din Praga si din alte zone ale Republicii Cehe ar putea genera costuri de pina la doua miliarde de dolari, in functie de amploarea pagubelor.

Inundatiile au provocat pagube de doua miliarde de euro in Austria

Inundatiile care au afectat recent Austria au produs pagube in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, dar vor avea un impact slab asupra cresterii economice, potrivit unui studiu al Bank Austria Creditanstalt, relateaza AFP. „Potrivit evaluarilor noastre, pagubele inundatiilor s-ar situa intre 0,5 si patru miliarde de euro, dar, in mod realist, se ridica la doua miliarde de euro“, a declarat Stefan Bruckbauer, economist la principala banca a tarii, Bank Austria Creditanstalt. Guvernul federal si liderii landurilor au promis deja peste un miliard de euro ca ajutor pentru victime, reprezentind ajutorul de urgenta si deducerile fiscale.

Guvernul german face apel la 5.000 de someri pentru refacerea zonelor inundate

Guvernul german a facut apel la 5.000 de someri pentru a participa la refacerea zonelor afectate de intemperii, in care locuiesc circa 4,2 milioane de persoane, au anuntat ieri surse oficiale, citate de AFP. Potrivit Oficiului federal al Muncii, orice somer care se va prezenta ca voluntar la aceste operatiuni va primi un salariu de 1.075 de euro pe luna, care va inlocui temporar alocatia de somaj. Peste 4,2 milioane de cetateni germani au fost afectati de inundatiile provocate de apele Elbei si Dunarii, a estimat ieri Ministerul federal de Interne. La Dresda, oras numit si „Florenta Elbei“, apele fluviului au atins ieri dupa-amiaza cota de opt metri si ar putea atinge in cursul serii nivelul record de 8,77 metri inregistrat in 1845.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS