8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDebitul Dunarii este in crestere

Debitul Dunarii este in crestere

Ministrul apelor si protectiei mediului, Petre Lificiu, a anuntat ieri ca debitul Dunarii la intrarea in tara este in crestere, dar ca nu exista, deocamdata, pericolul sa iasa din matca, asa cum s-a intimplat in celelate state traversate de fluviu.

„Apele Dunarii sint in crestere, iar meteorologii monitorizeaza permanent situatia. Nu pot sa dau insa alte detalii“, a precizat ministrul, adaugind ca aceasta problema va fi dezbatuta in timpul reuniunii de astazi a Comisiei Nationale de Aparare Impotriva Dezastrelor.

Din cauza precipitatiilor abundente din ultimele zile, debitul Dunarii a crescut foarte mult pe teritoriile Austriei si Ungariei, provocind inundatii de proportii in numeroase localitati din statele amintite. In sud-vestul Germaniei, in orasul Passau, Dunarea a atins o cota record in timpul noptii de luni spre marti spre miercuri, atingind cel putin 10,4 metri, cu aproximativ un metru peste „cota secolului“ inregistrata in mai 1999.

Totodata, circulatia navelor a fost interzisa in sectorul austriac al Dunarii luni, ca urmare a unei mari cresteri a nivelului apei. Potrivit politiei fluviale, toate vasele au fost blocate in porturi sau au fost dirijate catre cele mai apropiate porturi.

Marti, nivelul riurilor continua sa creasca din cauza ploilor din estul Austriei, iar Dunarea se revarsase la Viena. La Budapesta, Dunarea a atins un nivel maxim de 610 centimetri, in noaptea de duminica spre luni, marti fiind asteptata o scadere a nivelului apelor cu peste jumatate de metru. Cheiurile Dunarii au fost inundate in cursul noptii, dar curatate luni dimineata, permitind reluarea normala a traficului de-a lungul fluviului.

Circa 200 de pompieri si 35 de vehicule de interventie au fost mobilizate pentru evacuarea apei din subsolurile a 150 de case din Budapesta, inundate de revarsarea de duminica. Printre subsolurile inundate se numara si cel al Bibliotecii Academiei de Stiinte a Ungariei, unde nivelul apei a atins un metru. Inundatiile au provocat scurtcircuite in mai multe statii de distributie a energiei electrice, iar echipele de interventie au inlaturat mai multi copaci doboriti de vint.

Inundatiile au provocat pierderi umane si materiale in aproape jumatate din judetele tarii

Inundatiile produse de la inceputul aceste luni s-au soldat cu victime si cu importante pagube materiale in aproape jumatate din judetele tarii.

Generalul Zaharia Toma, prim-adjunct al ministrului de interne, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca, numai saptamina trecuta, ploile torentiale insotite de furtuna, grindina si viituri au afectat locuinte, gospodarii, terenuri agricole si sedii ale unor institutii din 24 de judete. El a adaugat ca, la actiunile de limitare si inlaturare a efectelor calamitatilor si la ajutorarea sinistratilor, au participat peste 1.600 de cadre ale ministerului (peste 300 de politisti, 433 de jandarmi, 45 de pompieri si 453 de cadre de la protectia civila) care au folosit aproximativ o suta de autospeciale si autovehicule.

Potrivit unui bilant al Inspectoratul General al Politiei (IGP), de la inceputul lunii august, sapte persoane au murit in urma ploilor abundente insotite de descarcari electrice si a inundatiilor.

In judetele Ialomita, Alba, Cluj, Suceava, Botosani, Mures, Harghita, Arges, Prahova, Vaslui, Dimbovita, Constanta, Galati, Buzau, Brasov, Giurgiu, Tulcea, Mehedinti, Teleorman, Gorj, Olt si Dolj, ploile furtunile si grindina au avariat 980 de locuinte si 2.880 anexe gospodaresti, aproape cinci sute de persoane fiind evacuate temporar. Sute de animale au murit, peste cinci sute de fintini si 18 sedii ale unor institutii au fost inundate, 24 de kilometri de drumuri nationale, 32 de kilometri de drumuri judetene, 183 de kilometri drumuri nationale si 29 de kilometri de strazi fiind serios deteriorate. De asemenea, aproape o suta de poduri si 115 podete au fost avariate, iar reteaua electrica a fost intrerupta intre doua si 12 ore sau chiar mai mult, 1.350 de grupuri de transformatoare fiind avariate.

De la inceputul lunii, 4.150 hectare de culturi agricole au fost acoperite de apa, iar opt bazine piscicole din judetele Teleorman, Ialomita si Giurgiu au fost afectate de inundatii. Astfel, doi copii din localitatea constanteana Silistea au murit dupa ce s-au ascuns sub un mal de pamint, pentru a se adaposti de ploaia torentiala care i-a surprins pe un cimp.

Din cauza viiturii formate, Ionut Grigore, de 13 ani, si Marian Dulgheru, de sase ani, au fost acoperiti de malul de pamint, sub care s-au adapostit si care s-a surpat peste ei. O femeie din comuna tulceana Casimcea a murit, dupa ce rulota in care se adapostise impreuna cu sotul ei a fost izbita de o puternica rafala de vint. Felicia Blajan, de 46 de ani, si sotul ei

s-au adapostit in rulota, insa vintul a rasturnat cele doua vehicule, care au fost distruse, dupa ce s-au rostogolit de citeva ori. Femeia a fost aruncata la aproximativ 125 de metri de masina si a murit in drum spre spital.

O puternica rafala de vint a rasturnat si un autobuz al unei unitati militare, pe DN 3A, in apropierea orasului Fetesti. Vintul a scos apoi autobuzul de pe sosea si l-a izbit de un pom, soferul murind din cauza impactului. Furtuna s-a abatut apoi asupra comunei ialomitene Facaeni, distrugind complet 14 locuinte si acoperisurile a aproximativ 300 de case. Acoperisurile prabusite au provocat moartea unei tinere de 26 de ani si a fetitei acesteia in virsta de un an si trei luni, precum si ranirea a 15 persoane care au fost internate la spitalele din Fetesti, Slobozia si Bucuresti.

Pentru a-i ajuta pe sinistratii din comuna ialomiteana Facaeni, una dintre zonele cele mai afectate de furtuna, Ministerul de Interne a trimis in zona ieri-dimineata un convoi cu ajutoare (alimente, imbracaminte, incaltaminte, paturi si altele), in valoare de peste o jumatate de miliard de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS