Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

Se apropie scoala!

Pentru autoritatile doljene, a inceput numaratoarea inversa pina la inceperea scolii. Acestea vor discuta astazi despre stadiul in care se afla lucrarile de renovare si reparare a scolilor si gradinitelor din Dolj. Reuniti la prefectura, membrii Comisiei Judetene Consultative vor verifica daca aceste lucrari se afla in grafic si daca autoritatile locale s-au implicat in aceasta actiune, astfel incit, intr-o luna, toate lucrarile sa fie terminate.

(F.E.)

Jandarmii vor transporta lucrarile de la bacalaureat

Centrele de examen in care peste 600 de elevi sustin cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat vor fi pazite de patrule de jandarmi. Pina pe 28 august, la Colegiul „Tudor Vladimireascu“, Grupul Tehnologic „Ion Mincu“ si la Liceul Sportiv vor actiona pe parcursul desfasurarii examenelor patrule de jandarmi compuse dintr-un subofiter si un sergent angajat. La centrul de corectura, care este gazduit de Liceul nr. 2, trei patrule de jandarmi vor actiona 24 de ore din 24. Jandarmii mai participa si la transportul lucrarilor de la institutia de invatamint pina la centrul de corectura.

(E.M.)

Evadatul – continuare

In numarul anterior al ziarului nostru a fost mentionata evadarea unui barbat din Urgenta Spitalului Clinic nr. 1 Craiova, fara a se da detalii cu privire la imprejurarile in care acesta a fost ranit. Amintim ca Iulica Badea, de 32 de ani, din Daneti-Dolj a ajuns la spital in urma unor plagi injunghiate la nivelul abdomenului. Ceea ce nu se stia este faptul ca barbatul a fost transportat la spital de politie. In seara de vineri, Iulica Badea a fost surprins de agentii de paza in timp ce incerca sa patrunda prin efractie in incinta SC ELECTROPUTERE Craiova. Pina la venirea politiei, Iulica a fost retinut de paznici intr-o incapere cu gratii. Asa cum declara Sofian Jianu, sef paza ELECTROPUTERE, se pare ca, intr-un acces de isterie, hotul a spart un geam, a smuls unul dintre cioburi si l-a infipt in propriul stomac. Ajunsi la fata locului, politistii au comis gestul firesc si uman: l-au transportat pe infractor la spital. Asa cum se stie, Iulica a primit ingrijirile necesare, dar nu a mai asteptat sa le multumeasca politailor… sau sa dea declaratii cu privire la infractiune. Si-a luat frumusel talpasita, bandajat si aproape sanatos, lasindu-i pe „salvatori“ cu buzele umflate.

(S.S.)

Subventii pentru griu

Agricultorii gorjeni care au avut suprafete de griu calamitate de seceta vor beneficia de subventii la saminta. Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj a incheiat un contract cu firmele SEMROM, Timis si Statiunea de Cercetari din Lovrin, prin care urmeaza sa primeasca aproximativ 1.000 de tone de griu pentru insamintarile de toamna. Necesarul este de 2.000 de tone, insa in prima faza va fi achizitionata numai jumatate din cantitate, in limita banilor disponibili. „Avem mai multe oferte, insa am ales firmele din Timis pentru ca sint mai aproape. De exemplu, pentru o suprafata de 550 de hectare, calamitata in proportie de 100%, saminta va fi acordata gratuit, agricultorul urmind sa plateasca doar cota TVA aferenta. Pentru suprafetele neafectate, subventia va fi de 36,5%, pentru cele afectate in proportie de 40%, adica aproximativ 13.000 de hectare, subventia va fi de 60%, iar pentru cele 1.900 de hectare afectate in intregime, subventia va fi de 100%“, a spus Constantin Negrea, sef Productie Vegetala din cadrul DGAIA Gorj.

(E.M.)

Se apropie recensamintul agricol

Recensamintul general agricol 2002 are loc dupa o pauza de 54 de ani. Ultimul a fost realizat in anul 1948. Ieri, la Casa Agronomului din Drobeta Turnu Severin au fost instruiti membrii comisiilor teritoriale de recensamint. Ei au aflat cum se intocmesc listele unitatilor administrativ-teritoriale care fac obiectul recenzarii, acestea fiind necesare pentru delimitarea teritoriului localitatilor in hectare si sectii de recensamint. In ceea ce priveste recenzarea terenurilor agricole, o problema prezenta si in judetul Mehedinti este cea legata de faptul ca in 11 localitati procentul de distribuire a titlurilor de proprietate este sub 50%. Au fost mentionate ca fiind in aceasta situatie localitatile Baia de Arama, Bilvanesti, Breznita de Motru, Cazanesti, Corcova, Godeanu, Gogosu, Ilovat si Stingaceaua. Daca pina acum s-au plins reprezentantii institutiilor implicate in aplicarea legilor fondului funciar, de data aceasta, primarii anumitor localitati au ridicat probleme, printre acestia fiind cei de la Sovarna, Sisesti si Corcova, unde este ingreunat procesul de distribuire a padurilor.

(R.G.)

451 de elevi mehedinteni au sustinut prima proba a bacalaureatului

Cei 451 de candidati inscrisi la examenul de bacalaureat in judetul Mehedinti au fost repartizati in doua centre de examen organizate la Liceul Constructii Montaj nr. 4 si la Liceul Domnul Tudor. Candidatii au sustinut proba orala la Limba si literatura romana. Ei nu au avut foarte multe emotii, deoarece considera probele orale mult mai usoare. Din acest punct de vedere, elevii nu sint de acord cu modificarile propuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii privind probele orale, care sa nu mai fie importante si sa nu influenteze nota finala. Se doreste ca modificarile care vor surveni in structura bacalaureatului sa vizeze eliminarea fraudei si a subiectivitatii, astfel incit notele finale sa reflecte cit mai corect gradul de pregatire al candidatilor. O alta noutate este aceea ca elevii care nu promoveaza in prima sesiune vor avea de pregatit pentru cea de-a doua sesiune doar examenle pe care nu le-au promovat, la celelalte discipline raminind valabile notele obtinute.

(R.G.)

Exit mobile version