Acasă Local Sistemul de alimentare cu apa al orasului Tirgu Jiu nu are autorizatie...

Sistemul de alimentare cu apa al orasului Tirgu Jiu nu are autorizatie sanitara

• Reprezentantii Directiilor Sanatate Publica spun ca au atentionat primaria in nenumarate rinduri, dar nu au fost luati in seama • Locuitorii orasului se pling adesea ca apa este prea clorinata

Precipitatiile care au cazut in ultimele saptamini au afectat serios cele trei surse de suprafata care asigura alimentarea cu apa a municipiului Tirgu Jiu. Echipele AQUATERM care asigura interventiile au fost sporite cu citiva angajati care trebuie sa curete sursele dupa viituri. Cea mai afectata a fost sursa de la Susita Verde, unde o viitura de trei metri a adus cu sine busteni, bolovani si o mare cantitate de mil. Statia de tratare lucreza la 75% din capacitate. Debitul si aspectul apei care ajunge la robinetele tirgujienilor au fost si ele afectate. Pentru a evita izbucnirea unor epidemii s-a dispus o hiperclorinare a apei.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica(DSP) spun ca apa este potabila, chiar daca aspectul sau nu este tocmai imbietor. Medicul Doina Alaman, inspector-sef in cadrul DSP, a precizat ca sistemul de alimentare cu apa al municipiului Tirgu Jiu nu are autorizatie sanitara. Reprezentantii DSP au spus ca doar orasele Motru si Sadu au astfel de autorizatii pentru sistemul de alimentare cu apa.

„Nu ne putem asuma riscul de a da aviz sanitar“

„Autorizarea se face pentru intreg sistemul de alimentare, iar cel din Tirgu Jiu nu este autorizat pentru ca sursele de alimentare au fost gindite prost. Nu ne putem asuma riscul de a da aviz sanitar. Singurul autorizat este laboratorul de la statia de tratare. I-am dat autorizatie pentru ca altfel nu primeau clor de la Govora. Apar probleme si cind ploua, si cind este seceta. Am atentionat primaria, inclusiv pe domnul primar, in nenumarate rinduri, dar nu am fost luati in seama. Ar trebui sa se puna accent pe adevaratele nevoi ale populatiei iar alimentarea cu apa este cea mai importanta. Statia de tratare s-a dovedit subdimensionata pentru ca filtrele sint colmatate din cauza impuritatilor. Apa care ajunge in oras are aspect organoleptic usor modificat, dar este potabila. Exista suspensii fine, acele impuritati care creeaza un aspect murdar din cauza disfunctionalitatilor pe care le au cei de la AQUATERM in sistemul de alimentare. Noi efectuam zilnic analize, astfel incit populatia sa nu fie in pericol. Sintem nevoiti sa apelam la hiperclorinare iar populatia se plinge de acest lucru. Unii oameni sint mai sensibili si au tulburari digestive“, a precizat medicul Doina Alaman.

Reprezentantii AQUATERM spun insa ca acestea sint simple speculatii.

„Laboratorul si statia de reactivi din cadrul statiei de tratare sint autorizate de DSP. Asta este tot ce conteaza. De aici pleaca apa. Ce este mai aproape de gura cetateanului, statia de tratare sau sursa? Nu exista nici un pericol pentru populatie“, a precizat Ilie Vladoiescu, directorul tehnic al AQUATERM.

Exit mobile version