5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetristii slatineni sint revoltati pe autoritatile din municipiu

Taximetristii slatineni sint revoltati pe autoritatile din municipiu

Rabdarea celor peste 500 de taximetristi din municipiul Slatina se apropie, incet – dar sigur, de pragul limita. Cotizanti la stat cu peste sapte milioane de lei pe an, acestia simt ca incep sa-si piarda cumpatul. Dupa ce, in ultimele luni, au fost „mutati“ de politisti dintr-un loc in altul, prin invocarea a diferite motive, acum, o noua miscare a aprins spiritele celor ce traiesc din aceasta meserie deloc de invidiat.

Soferii companiilor de taxi care isi faceau veacul in statia din fata magazinului Oltul au fost mutati „disciplinar“ zilele trecute intr-un loc destul de greu de identificat pina si de un locuitor vechi al orasului, ca sa nu mai vorbim de straini. Colegii lor de la Piata Zahana se pregatesc si ei sa migreze intr-un loc dosnic – pe str. Textilistului, undeva in spatele pietei. Primii afectati de aceasta masura, taximetristii de la Oltul, au fost poftiti sa-si mute masinile rapid si fara prea multa galagie in „Gropa“, cum este denumit locul unde este acum noua statie de taxi de la Oltul. Statia respectiva, creata ad-hoc pentru o asemenea activitate, se afla chiar linga magazinul mentionat, dar pozitia ei este total necorespunzatoare pentru desfasurarea activitatii de taximetrie.

„Noi sintem nevoiti sa facem din start trei contraventii: oprirea in intersectie, oprire intr-un virf de panta unde vizibilitatea este sub 50 de metri si, in al treilea rind, incalcam marcajul continuu pentru a ne incadra la stinga, pentru ca majoritatea clientilor vor sa mearga in oras, nu sa iasa. Daca politistii se angajeaza sa plateasca ei kilometrii in plus pe care ne obliga sa-i facem pentru a respecta ad-literam legea, atunci nu e nici o problema, dar, pina atunci, oamenii platesc, nu ei!“, a spus Mihai, unul dintre taximetristi.

„Se doreste marginalizarea taximetriei!“

Taximetristii cred ca au ajuns sa munceasca intr-o stare de nesuportat si aceasta doar pentru ca se iau hotariri care nu-i favorizeaza. Ionela Vaduva, patroana unei cunoscute firme de taximetrie din judet si presedinta Camerei Judetene a Taximetristilor Olt, a spus:

„Ceea ce se intimpla acum in Slatina in domeniul taximetriei da impresia ca se urmareste marginalizarea acestei activitati si a celor ce slujesc aici. Probabil sint ceva jocuri de interese sau unele decizii ale Politiei Rutiere Slatina, care se bazeaza pe faptul ca nu a aparut inca legea taximetriei. Ceea ce ne doare este insa ca persoane neavenite si in totala necunostinta de cauza iau hotariri fara a cunoaste realitatea, iar, ce e mai grav, pe noi, cei direct implicati in aceasta activitate, nu ne intreaba nimeni nimic!…“.

Citiva reprezentanti ai taximetristilor au fost in audienta si la primarul urbei, Gheorghe Paunescu, pentru a-i prezenta situatia grea in care au ajuns. Potrivit declaratiilor unuia dintre cei care au vorbit cu primarul, dar care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, edilul sef le-a promis ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a detensiona situatia. Cu aceasta ocazie, „solii“ taximetristilor nu au uitat sa-i mentioneze lui Gheorghe Paunescu de activitatea ilegala din oras, desfasurata de unii slatineni mai inventivi, de lipsa semnalizarii statiilor de taxi sau de intransigenta exagerata a agentilor de circulatie, care nu iarta nimic – „cu exceptia celor cu bani grei“.

„Noi incercam sa-i disciplinam, nu sa-i marginalizam!“

Argumentul autoritatilor il reprezinta aplicarea hotaririlor consiliului local. Seful Biroului Politiei Rutiere Slatina, cpt. Nicolae Caramizaru, afirma ca gesturile de nemultumire ale taximetristilor sint absurde deoarece ei incalca legea:

„Noi nu facem decit sa aplicam legea, nimic mai mult. Mutarea taximetristilor are la baza citeva argumente evidente, primul fiind pericolul pe care acestia il reprezinta uneori cit timp se afla la volan pentru ca sofeaza imprudent. In ceea ce priveste mutarea taximetristilor din statia aflata in fata magazinului Oltul, aceasta are la baza o hotarire a Consiliului Local cu nr. 116 din data de 27 septembrie 2001. Actul respectiv mentioneaza ca se interzice circulatia pe str. Aleea Independentei in scopul de a fi infiintata o zona de recreere pentru populatia orasului“. Referitor la acuzatia ca s-ar urmari marginalizarea taximetristilor, acesta a declarat: „Nici gind de asa ceva! Noi nu incercam decit sa-i disciplinam!“

Pina cind situatia va da semne de limpezire, cei care gasesc in taximetrie singurul mod de trai nu au alta solutie decit… sa se conformeze, asa cum au procedat si pina acum. Acestia au declarat insa ca nu pot garanta ca, pe viitor, daca asemenea „incidente“ se vor mai intimpla, vor mai sta cu miinile in sin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS