10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictimele accidentului de la ELECTROPUTERE sint vinovate

Victimele accidentului de la ELECTROPUTERE sint vinovate

355 de milioane de lei amenda pentru nerespectarea normelor de protectie a muncii

Ancheta demarata la ELECTROPUTERE Craiova in urma accidentului colectiv de munca din 18 iunie 2002, soldat cu un mort si trei raniti, s-a incheiat. Concluzia este clara: victimele sint vinovate pentru producerea accidentului si deci sint bune de plata. 355 de milioane trebuie sa scoata din buzunar atit cei trei raniti, Mihai Ascunseanu, Ilie Udrea si Iulica Ruican, cit si societatea, pentru nerespectarea masurilor tehnice de organizare si a normelor de securitate si sanatate in munca.

„Toti sint vinovati deopotriva. Chiar si mortul, Marian Marica, are partea lui de vina. Lucra de 17 ani in uzina si stia ce trebuie sa faca si ce nu. Inainte de a pune autoclava in functiune trebuia sa verifice toata instalatia si subansamblele, bucata cu bucata. Cind au vazut ca nu vine rasina pentru ca se formase un dop, din graba, ei au incercat printr-o metoda empirica sa puna autoclava in functiune. Au dat drumul la presiune in autoclava. Si pentru ca nu au facut o rotire completa a capacului, iar dispozitivul de zavorire nu era in stare de functiune la o presiune destul de mica, de sub trei atmosfere, capacul autoclavei a sarit in aer“ , spune Mihail Mohora, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj.

In momentul producerii accidentului, muncitorii se ocupau cu intretinerea utilajelor din Atelierul de impregnare – Sectia Masini Rotative. In cadere, capacul de dimensiuni foarte mari a lovit patru muncitori. Marin Marica, de 47 de ani, a decedat pe loc, iar alti trei, Mihai Ascunseanu, Ilie Udrea, si Iulica Ruican, au ajuns la spital cu capetele sparte.

„Amenzile sint destul de mari, dar asta este legea si trebuie sa o respectam“, a mai spus Mihail Mohora.

Si cu capul spart …si cu banii luati

Ranitii nu sint de acord cu rezultatul anchetei, insa „unde-i lege nu-i tocmeala“. Mihai Ascunseanu, Ilie Udrea, si Iulica Ruican trebuie sa plateasca zece milioane de lei fiecare pentru ca nu au respectat normele de securitate si sanatate in munca.

„Nu mi se pare corect sa platesc zece milioane de lei. Eu am executat un ordin de serviciu. Maistrul nostru ne-a spus sa nu plecam de la locul de munca pina nu rezolvam treaba repede si bine. Singura noastra vina este ca ne-am apucat de lucru fara sa avem ceva la mina scris din partea maistrului“, a spus Iulica Ruican, unul dintre raniti. Muncitorul a mai spus ca va fi nevoit sa isi vinda masina pentru a-si plati amenda.Cei trei raniti nu vor fi ajutati de societate sa-si plateasca amenzile.

Vasile Scarlat, director de cercetare, dezvoltare, investitii al ELECTROPUTERE Craiova, este de parere ca cine greseste plateste: „Nu intra in practica ELECTROPUTERE sa-i ajutam pe cei sanctionati sa isi plateasca amenzile. Daca facem asa ceva inseamna sa-i incurajam sa mai greseasca si alta data. Ei sint vinovati ca au incalcat normele de protectie a muncii. Daca nu le-ar fi incalcat, evenimentul nu ar fi avut loc“.

Societatea a fost sanctionata cu suma de 160 de milioane de lei. Directorii, maistrii si toti sefii de la Sectia Masini Rotative au primit amenzi in valoare de 20 si 30 de milioane de lei, in functie de gradul de vinovatie. „Este cea mai aspra amenda din istoria societatii. Au fost incalcate masurile tehnice si organizatorice, masuri pe care noi le-am considerat minore si s-a produs acest accident. Nu avem ce face decit sa suportam consecintele“, a mai spus Vasile Scarlat. Muncitorii care lucreaza in conditii deosebite ar trebui sa traga invataminte din acest accident si sa nu se mai supuna orbeste ordinelor sefilor, chiar daca sint amenintati ca isi vor pierde locul de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS