17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri diverse

Medicamente pentru un ortac ranit la Petrila

Marian Novac, de 41 de ani, din Gorj, unul dintre cei sase mineri raniti in urma exploziei de la Mina Petrila, este internat in stare grava la Spitalul din Timisoara. Pentru ca la unitatea spitaliceasca respectiva nu au existat medicamentele necesare tratarii lui, un elicopter a adus de la Tirgu Jiu unguentele Fenigin si Dermazim. Cu toate ca medicii din Timisoara au cerut ajutorul spitalelor din Banat, singurul loc unde au putut fi gasite cele doua medicamente a fost Spitalul Judetean din Tirgu Jiu. Inginerul Marian Novac este tatal unui copil de zece ani. In prezent barbatul este tinut in viata de aparate, fiind operat pe creier.

(E.M.)

31 de elevi din Mehedinti nu au ocupat locuri la liceu

31 de elevi mehedinteni au ramas fara locuri la licee, desi unii dintre ei aveau media generala peste 7.00. Ei au ramas fara un loc la liceu din cauza numarului mic de optiuni, mentionat in fisele de inscriere. La liceele din Mehedinti, altele decit cele din municipiul Drobeta Turnu Severin, unde toate locurile au fost ocupate, au mai ramas 232 de locuri neocupate. La Liceul din Siseti au ramas neocupate 24 de locuri, la Liceul de la Halinga – 70, la Liceul Simian-80, iar la Liceul Orsova – 34 de locuri. „Respectivii elevi trebuie sa mearga la scolile de unde provin, sa depuna o cerere si sa completeze o noua fisa de inscriere“, a spus Stelian Petrecu, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Mehedinti. Promovabilitatea la examenul de capacitate din acest an a fost de 65%, cu aproximativ 10% mai mare decit anul trecut. Un singur elev din Mehedinti a obtinut media generala 10: Andrei Ungureanu, de la Liceul „Gheorghe Titeica“.

(D.L.)

Tablourile copiilor nu au avut succes la licitatie

Expozitia de tablouri ale copiilor craioveni, gazduita de Muzeul Olteniei si intitulata „Arta, motiv de a calatori“, nu s-a bucurat de un succes fulminant. Dupa o saptamina de la deschiderea expozitiei, la licitatia de marti seara, numai zece tablouri din peste 60 au fost cumparate de doritori. Cel mai mare pret platit pentru un tablou a depasit cu putin suma de patru milioane de lei.

(F.E.)

Amenzi de 455 de milioane de lei

Comisarii sectiei Mehedinti a Garzii Financiare au incheiat, in perioada 11-17 iulie 2002, 89 de procese-verbale, aplicind amenzi in cuantum de 455 de milioane de lei. Din aceasta suma, au fost incasate operativ 159,1 milioane de lei. De asemenea, in aceeasi perioada, s-au facut confiscari in valoare de 198,9 milioane de lei.

(F.L.)

Datorii de peste 268 de miliarde de lei la fondul asigurarilor de sanatate

Datoriile restante la Fondul asigurarilor sociale de sanatate al Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti se ridica la peste 268 de miliarde de lei, din care doar 23 de societati au datorii de peste 228 de miliarde de lei. Cele mai mari datorii le are Exploatarea Miniera Mehedinti, urmata de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Aceasta din urma a obtinut, prin hotarire de guvern, o esalonare la plata. „Cel de-al treilea mare datornic este Exploatarea Miniera Baia Noua, dar noi aplicam toate metodele de recuperare a datoriilor. Am realizat pe semestrul I incasari cu peste 16% mai mari fata de procentul planificat“, a spus medic Georgeta Buretea, director economic la CJAS Mehedinti. Procentul populatiei neasigurate este mic, potrivit reprezentantilor CJAS Mehedinti, iar acestia se adreseaza furnizorilor de servicii medicale, in caz de nevoie. „Populatia se asigura, in general, sub efectul legii. Procentul celor neasigurati este mic, iar datoria persoanelor neasigurate, care dateaza din 1998, se ridica la peste 5 milioane de lei, pentru fiecare persoana. Cei saraci trebuie sa se adreseze primariilor, pentru ajutorul social si in acest caz, bugetul de stat este cel care plateste asigurarea medicala. Cei care au profesii liberale trebuie sa-si declare veniturile si sa-si plateasca contributia la asigurarile de sanatate“, a mai spus medic Georgeta Buretea.

(F.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS