5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO Europa stabila nu este de conceput fara Romania

O Europa stabila nu este de conceput fara Romania

Presedintele Adunarii Parlamentare a NATO (AP-NATO), Rafael Estrella, a afirmat ieri in cadrul intilnirii cu membrii Comisiilor de politica externa si de aparare din Camera Deputatilor si Senat si cei ai comisiilor parlamentare de exercitare a controlului asupra SRI si SIE, ca doreste o Europa stabila, care, in opinia sa, nu poate fi realizata fara Rominia.

„Avem o ambitie comuna si trebuie sa o materializam“, a declarat el, exprimindu-si speranta ca momentele de suferinta s-au terminat si ca Romania se va debarasa de birocratie si de coruptie, astfel incit decizia de la Praga sa reprezinte un moment de inaintare pentru tara. Oficialul NATO a mai spus ca mesajul de la Praga ar trebui sa includa si elemente referitoare la imbunatatirea capacitatii de lupta impotriva terorismului. El a dorit sa afle de la parlamentarii romani care este rolul Comisiilor de aparare si daca exista restringeri legale referitoare la participarea Romaniei la misiunile militare ale NATO, deputatii si senatorii aratind ca, de cele mai multe ori, scrisorile presedintelui Ion Iliescu, prin care s-a solicitat aprobarea participarii unor efective romanesti la diverse misiuni, au fost aprobate in unanimitate. Parlamentarii romani participanti la aceasta intilnire si-au exprimat increderea ca Romania va fi invitata sa adere la NATO cu ocazia summit-ului de la Praga. „Romania este pregatita sa devina membra a NATO, cel putin la nivelul celor trei tari invitate sa adere la aceasta organizatie in 1997“, a afirmat deputatul Adrian Severin, aratind ca, personal, nu are „foarte mari emotii“ in privinta aderarii Romaniei la Alianta Nord-Atlantica. Severin a subliniat faptul ca Romania crede in controlul parlamentar asupra executivelor si ca rolul AP-NATO trebuie sa se intareasca, foarte importanta fiind, de asemenea, si intarirea rolului parlamentelor nationale in relatia cu NATO.

„Noi ne consideram membru plin al NATO, urmind ca la Praga sa se confirme acest lucru“, a spus, la rindul sau, presedintele Comisiei de aparare a Senatului, Sergiu Nicolaescu, aratind ca Romania a fost si este pregatita sa ia parte la actiuni ale NATO.

Potrivit lui Nicolaescu, Romania a reusit sa creeze o armata de profesionisti, precum si o reorganizare a Statului Major, conceptia moderna asupra pregatirii militarilor incepind sa dea roade. Parlamentarii PRM au subliniat, la rindul lor, convingerea ca Romania va fi invitata sa adere la NATO la summitul de la Praga, subliniind ca partidul din care fac parte va depune eforturi pentru indeplinirea cerintelor NATO si dupa aderarea Romaniei la Alianta. Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Ghiorghi Prisacaru, a subliniat faptul ca Romania are relatii foarte bune cu vecinii. El a mentionat ca Tratatul de baza romano-rus a fost definitivat, urmind sa fie semnat probabil in toamna, de presedintii Ion Iliescu si Vladmir Putin, cu ocazia vizitei sefului statului roman la Moscova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS