15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInca o tragedie in Valea Jiului

Inca o tragedie in Valea Jiului

Inca o explozie a zguduit Valea Plingerii, cum mai este numita Valea Jiului. Un om a murit, un altul se zbate intre viata si moarte, iar alti cinci sint in stare grava la Spitalul din Petrosani.

Accidentul s-a produs din cauza acumularilor de gaz metan intr-o galerie, concentratia acestuia fiind de cincisprezece ori mai mare decit limita maxima admisa. Abatajul 138, locul unde s-a produs explozia, a fost inchis la inceputul lunii tocmai pentru ca au aparut semnale de autoaprindere a carbunelui.

O comisie condusa de un reprezentant al guvernului analizeaza cauzele producerii accidentului si cauta vinovatii. In ultimii 20 de ani, in Valea Jiului au murit in accidente de munca aproape 100 de oameni.

Un mort si sase raniti este bilantul exploziei de la Mina Petrila – Hunedoara. Adrian Pavel avea 31 de ani si a murit in drum spre spital. Era casatorit si nu avea copii.

Cei cinci mineri internati la Spitalul de Urgenta din Petrosani, Kalman Serioja, de 35 de ani, Ioan Kotfel, de 32 de ani, Constantin Tudor, de 41 de ani, Nelu Ciubotaru, de 31 de ani, si Ioan Piriian, de 40 de ani, au arsuri destul de grave de gradele II si III, sint in afara oricarui pericol.

Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre inginerul Marian Novac, cel care a hotarit evacuarea muncitorilor din galerie. In timpul deflagratiei, el a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis si arsuri foarte grave pe aproape toata suprafata corpului. Marti seara, el a fost dus cu un elicopter la Spitalul de Neurochirurgie din Timisoara si supus unei interventii chirurgicale complexe, care a durat mai mult de trei ore si a constat in eliminarea unor fragmente craniene care exercitau presiune asupra creierului. Marian Novac se afla sub supravegherea medicilor neurochirurgi de la Sectia de Terapie Intensiva. Dupa operatie, medicii au afirmat ca nu se stie cum va evolua starea pacientului, care se afla in coma de gradul II.

„Inginerul Marian Novac, de 41 de ani, a incercat sa isi salveze colegii cu pretul vietii. Aflat in galerie, el a vazut fum si si-a dat seama ca undeva carbunele s-a aprins. Atunci a inceput sa-si indrume ortacii spre iesirea din galerie. El a ramas ultimul. Nenorocirea s-a produs foarte repede. Inginerul Novac si inca sase muncitori au fost surprinsi de explozie in momentul in care se retrageau. Adrian Pavel a murit in drum spre spital“, a spus Benor Voicescu, directorul Exploatarii Miniere Petrila.

Ortacii au coborit cu buna-stiinta in infern

In schimbul doi, in abatajul 138, sectorul unu, din galeria diagonala vestica au coborit 15 ortaci. Ei carau materiale in subteran si faceau lucrari de consolidare la niste diguri de protectie. „In urma cu zece zile, in zona au aparut semnale de autoincalzire a carbunelui. Existind pericolul producerii unor explozii, am decis sa inchidem zona. Am izolat-o printr-un zid de protectie si am trecut la innamolirea si umectarea lui. Este o metoda tehnica prin care se incearca prevenirea aprinderii carbunelui“, povesteste directorul exploatarii.

Ortacii care au coborit in subteran stiau la ce pericol se expun, a mai spus Benor Voicescu: „Se stia ca este o zona periculoasa. Tocmai de aceea era condusa de un specialist, inginerul Marian Novac, numit si salvator. In mod normal, la o concentratie de gaz metan de sub 0,3% nu exista nici un pericol de explozie. Se poate lucra fara probleme. Insa, cu siguranta, cind s-a produs explozia in spatele digului, concentratia de gaz metan era de aproape 15%, ceea ce inseamna foarte mult. In mod normal, cind se depaseste pragul de 9%, pericolul exploziei este iminent“.

Ancheta inca nu a inceput

Deocamdata, nimeni nu are control asupra zonei unde s-a produs deflagratia si nici nu se poate spune daca a scazut sau nu concentratia de gaz metan, care trebuie sa fie sub 0,2%. Comisia de ancheta condusa de Gavril Baicon, ministru secretar de stat in Ministerul Industriilor impreuna cu specialisti in inspectia muncii, trebuie sa coboare in subteran pentru a incepe sa analizeze cauzele producerii accidentului. „Nu avem control asupra zonei si nu stim daca putem sau nu sa coborim“, a precizat Benor Voicescu.

Directorul mai spune ca explozii la minele din Valea Jiului au fost si vor mai fi cu siguranta pentru ca exploatarea carbunelui se face la fel ca in urma cu 150 de ani. Adica primitiv. In ultimi 20 de ani, la Mina Petrila au murit aproape 100 de oameni numai in accidente de munca. Dintre acestia, 11 au pierit in explozii foarte puternice produse in anii 1982, 1996 si 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS