20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVal de internari in rindul copiilor care sufera de insolatie

Val de internari in rindul copiilor care sufera de insolatie

Temperaturile caniculare din ultima vreme ne-au „zapacit“ pe toti deopotriva, indiferent de virsta, de fondul general al starii de sanatate sau de genul de munca pe care o prestam. Din nefericire, copiii se numara, intr-un procent deloc de ignorat, printre cei afectati de numarul exagerat al gradelor Celsius si de excesul de soare. Seful Clinicii de pediatrie din cadrul Spitalului nr.2 din Craiova, prof. dr. Dumitru Bulucea, spune ca medicii si asistentele din aceasta institutie se confrunta cu „un val de internari din rindul copiilor nesupravegheati“, care au avut de suferit in urma expunerii prelungite la soare si la temperaturile aride. Numai duminica, numarul consultatiilor s-a ridicat la 36, 20 dintre micuti fiind internati.

Semne bune vara… n-are! Si cum au mai ramas destule zile de vacanta pentru copii, e bine ca acestea sa fie petrecute…mai la umbra. Doctorii avertizeaza parintii sa isi supravegheze copiii si sa fie foarte atenti la regimul alimentar, la cantitatea de lichide consumata si la hainele pe care acestia trebuie sa le poarte.

„In aceste zile toride, in special la sugar si la copilul mic, unde circulatia lichidelor in organism are loc mai rapid decit la persoanele adulte, trebuie urmarita o buna hidratare. In afara de alimentia obisnuita, trebuie asigurat un plus de lichide, indiferent daca este apa, ceai sau sucuri naturale. Copiii trebuie feriti de soare si de temperaturile ridicate. Intre orele 10.00 si 18.00, trebuie sa se evite expunerea la soare, iar daca parintii doresc totusi sa ii scoata la aer, trebuie sa o faca numai pentru 10-20 de minute. Copiii trebuie sa fie imbracati in hainute subtiri si sa poarte palarii de soare si sa fie tinuti in locuri umbroase. Alimentatia copiilor mai mari trebuie sa se bazeze in special pe zarzavaturi, fructe si lichide“, a spus dr. Dumitru Bulucea.

„Copiii pot intra in colaps si se pot alege cu leziuni cerebrale permanente“

Este important ca pe perioada verii parintii sa isi supravegheze indeaproape copiii, iar la primele simptome de insolatie sa se prezinte la medicul de familie.

„In cazurile de insolatie, copiii acuza dureri de cap, ameteli, varsaturi, sint agitati si transpira abundent. Apar si febra, pina la 40 de grade, si starea de epuizare fizica. In cazurile grave, daca nu beneficiaza de asistenta medicala, copiii pot intra in colaps si se pot alege cu leziuni cerebrale permanente. Daca febra creste foarte mult si copilul se afla departe de spital, este indicat ca acesta sa fie invelit intr-un cearsaf umed sau sa fie bagat in cada, dar temperatura apei sa nu fie sub 38 de grade“, a avertizat seful Clinicii de pediatrie a Spitalului nr. 2 Craiova.

Numarul mare al micutilor pacienti care au ajuns la spital in aceasta perioada este suficient pentru a trage un semnal de alarma pentru parintii care nu acorda destula atentie la cit de mult pot altera soarele si caldura starea sanatatii copiilor lor. Zilnic, la Clinica de pediatrie ajung intre cinci si zece copii care sufera de insolatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS