7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

IMM-urile pot apela la propriul fond de creditare

Fondul de garantare a creditelor a devenit functional, agentii economici putindu-se adresa BCR, Eximbanc, Bancii Romanesti si Bancii Carpatica pentru contractarea de credite, chiar si in cazul in care nu au garantii suficiente. Silvia Ciornei, ministrul IMM-urilor si Cooperatiei, spune ca Fondul de garantare a creditelor a incheiat cu cele patru banci conventii de impartire a riscului si poate asigura pina la 80 la suta din necesarul de garantii atit agentilor economici nou formati, cit si celor care au proiecte de extindere sau modernizare a activitatii.

Ajutor flamand pentru producatorii de subansamble auto

Ministerul IMM-urilor si Cooperatiei, Silvia Ciornei, va demara un proiect finantat de guvernul flamand, care a fost de acord sa sustina dezvoltarea agentilor economici care produc subansamble auto. In felul acesta, vor fi sprijiniti producatorii de autoturime din Romania care nu au gasit pina acum pe piata interna furnizori de subansamble de calitate. Prin acest proiect, vor fi reduse importurile de masini pe care Romania le face si va creste calitatea masinilor produse in Romania, sint de parere specialistii.

Tarifele din telecomunicatii se vor reduce la jumatate din 2003

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica, estimeaza ca, dupa 1 ianuarie 2003, momentul liberalizarii complete a pietei telecomunicatiilor din Romania, tarifele percepute de catre operatorii de telecomunicatii vor fi mai mici cu pina la 50%, ca efect al cresterii concurentei pe piata si al asigurarii unui cadru legal corect si echitabil. In perspectiva liberalizarii complete a pietei telecomunicatiilor din Romania, este pregatit deja un set de masuri care vizeaza, printre altele, reducerea cu pina la 50% a cuantumului taxelor platite de operatorii de telecomunicatii, concomitent cu introducerea taxarii pentru unele servicii in prezent netaxabile, informeaza un comunicat al institutiei. Un ordin in acest sens al ministrului comunicatiilor a fost deja redactat, in prezent acesta fiind supus procedurii de consultare cu operatorii de telecomunicatii, urmind ca in maximum doua saptamini sa fie emis si pus in aplicare. Masurile mentionate au fost adoptate in vederea asigurarii unei competitii reale si corecte pe piata comunicatiilor din Romania, precum si pentru reducerea barierelor de intrare a noilor operatori pe piata, se mai arata in comunicat.

Piata computerelor, in declin

Sperantele de redresare a pietei computerelor personale, determinate de recent anuntata imbunatatire a perspectivelor privind incasarile viitoare ale companiei Dell, au fost spulberate la sfirsitul saptaminii trecute de firma de cercetare Gartner Dataquest, care estimeaza pentru trimestrul al doilea al acestui an o noua deterioare a sectorului european de profil. Cel mai recent raport al Gartner Dataquest, pentru lunile aprilie-iunie, care va fi publicat la sfirsitul saptaminii viitoare, avertizeaza ca piata computerelor va inregistra in Europa cel mai scazut nivel al vinzarilor de dupa trimestrul al treilea al anului 2001, considerat dezastruos. Prognoza cercetatorilor britanici indica faptul ca piata computerelor se indreapta intr-o directie total opusa procesului de redresare ezitanta, care a demarat dupa luna septembrie a anului 2001, cind vinzarile au scazut cu aproximativ 12%. Nivelul vinzarilor pe plan mondial, inregistrat in perioada ianuarie-martie a acestui an, s-a mentinut relativ constant fata de perioada similara a anului 2001, ceea ce a reprezentat o reala imbunatatire a pietei, comparativ cu scaderea cu sase procente consemnata la finele anului trecut.

Tot mai multi romani apeleaza la carduri

Numarul cardurilor VISA emise in Romania a atins, la sfirsitul lunii martie, cifra de 1,2 milioane, in crestere cu 22% fata de sfirsitul anului trecut si cu 110% in raport cu 31 martie 2001. Radu Obreja, vicepresedinte VISA International pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, a spus ca Romania continua sa fie un emitent de carduri Visa extrem de activ, cu un ritm de crestere foarte rapid. Un progres esential evidentiat de statistici este faptul ca rata de crestere a retragerilor de numerar de la ATM se diminueaza, in timp ce rata de crestere a tranzactiilor la comercianti se intensifica. Volumul tranzactiilor realizate in primul trimestru s-a ridicat la 571,1 milioane de dolari, in crestere cu 136% fata de perioada similara a anului trecut. Numarul tranzactiilor s-a dublat fata de primul trimestru din 2001, atingind 17,4 milioane. Retragerile de la Automatic Teller Machine (ATM) au avut o dinamica de 100%, in timp ce tranzactiile la comercianti au crescut cu 86%. Romania isi pastreaza pozitia de lider din punct de vedere al ponderii cardurilor de credit, care reprezinta aproape 15% din totalul cardurilor Visa emise de bancile romanesti.

Au fost emise doar 75,3% titluri de proprietate

Numarul titlurilor de proprietate eliberate in prima jumatate a acestui an a depasit cifra de 3,76 milioane, reprezentind 75,3% din total, potrivit unui raport al Ministerului Administratiei Publice. Pentru terenurile agricole au fost emise circa 3,45 milioane de titluri, ceea ce reprezinta 78,5%, iar pentru terenurile forestiere peste 310.000, adica 51,6% din total. Judetele in care au fost emise cele mai multe titluri de proprietate (peste 90%) sint Braila, Galati, Suceava, Tulcea si Vrancea, in timp ce in Gorj, Covasna, Harghita si Mures au fost eliberate cele mai putine astfel de titluri (sub 60%). Ministerul Administratiei Publice afirma ca restituirea terenurilor cu vegetatie forestiera intimpina dificultati. Printre acestea se numara lipsa documentelor de atestare a drepturilor de proprietate, solicitarile de suprafete la alte categorii de folosinta decit cele existente, precum si nerespectarea prevederilor legale referitoare la depunerea de solicitari individuale pentru fostii proprietari sau mostenitorii acestora. Conform raportului, pentru a se ajunge la procesul de restituire de 90%, in semestrul al doilea va fi necesara emiterea a inca 734.000 de titluri, cifra de trei ori mai mare decit numarul titlurilor emise in primul semestru al anului curent.

Privatizarea a adus anul acesta 175 de milioane de dolari

Valoarea investitiilor atrase in cele 128 de societati privatizate in prima jumatate a acestui an de catre Autoritatea pentru Privatizare se ridica la 175 de milioane de dolari, sumele incasate de stat din vinzarea pachetelor de actiuni detinute la respectivele intreprinderi cifrindu-se la 44 de milioane de dolari. De asemenea, ca efect al acestor privatizari, numai in primele patru luni ale anului bugetul statului a incasat, din impozite si taxe aferente salariilor, aproximativ sapte milioane de dolari, iar volumul incasarilor lunare va depasi doua milioane de dolari. Volumul arieratelor inregistrate de catre cele 128 de societati era, la sfirsitul anului 2001, de 214 milioane de dolari, aproximativ egal cu valoarea totala a capitalului social si reprezentind 0,6% din PIB. Pierderea inregistrata din activitatea economica a acestora in anul trecut a fost de 47 de milioane dolari, ceea ce reprezinta 21% din capitalul social si 0,13% din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS