5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNunta regelui marocan s-a desfasurat in public, in premiera

Nunta regelui marocan s-a desfasurat in public, in premiera

Casatoria regelui Mohammed al VI-lea al Marocului cu Lalla Salma Bennani, desfasurata in public, la sfirsitul saptaminii, constituie o premiera pentru spatiul marocan si un semn al emanciparii femeii. Este pentru prima data in istoria Marocului cind casatoria monarhului este insotita de festivitati publice, oamenii de rind neavind pina acum posibilitatea de a asista la traditia desfasurata de sute de ani in secret.

Cu ocazia acestei premiere, cel putin 300 de jurnalisti si fotografi au asistat la ceremonia organizata in capitala marocana Rabat, in fata palatului regal. Toata ceremonia a fost transmisa in direct de televiziunea nationala marocana.

Sotia suveranului, Lalla Salma, o informaticiana in virsta de 24 de ani, a fost ferita de privirile indiscrete ale publicului, in timpul ceremoniei. O alta noutate absoluta pentru casa regala marocana a fost difuzarea de informatii despre trecutul sotiei suveranului si de fotografii cu chipul ei. Publicatia autohtona Opinia l-a felicitat pe monarh pentru acest eveniment imbucurator care marcheaza intrarea Marocului in modernitate si contribuie la emanciparea femeii marocane.

In cursul ultimilor ani, mai multe organizatii si asociatii feministe au luat fiinta in Maroc, solicitind cu insistenta revizuirea codului statutului personal si a legislatiei care defavorizeaza femeile. Deoarece monarhia marocana nu prevede titulatura de regina, sotia suveranului va purta titlul de Alteta Regala. Aceasta este o alta noutate care demonstreaza dorinta de emancipare a casei regale de la Rabat. Daca pina in prezent rolul sotiilor sultanilor era limitat la a fi mamele printilor, Lalla Salma va avea o serie de responsabilitati legate de protocolul regal si de activitatea unor institutii marocane. Presa marocana apreciaza ca noul statut acordat sotiei regelui este un mesaj de emancipare transmis femeilor marocane al caror statut defavorizat face obiectul unor dezbateri publice.

Fiica a unui profesor universitar din Fes, Salma a fost crescuta de bunica sa din capitala, unde a studiat la mai multe scoli publice. Inainte de a-l cunoaste pe actualul sau sot, Salma locuia cu bunica sa intr-un apartament din Rabat, situat in apropierea unui cartier popular de la periferie. Prima sa intilnire cu Mohammed al VI-lea s-a produs din intimplare.

• Pagina realizata cu stiri difuzate de Agentia MEDIAFAX

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS