16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea PSD intentioneaza sa faca liniste in filialele rebele

Conducerea PSD intentioneaza sa faca liniste in filialele rebele

Conducerea PSD va face ordine, la intilnirile zonale de la Sibiu, Snagov si Suceava, in organizatiile locale in care au aparut, inca de anul trecut, conflicte intre membrii de partid. La Bihor, Maramures, Suceava, Bistrita, Constanta, liderii locali ai PSD si-au lansat acuzatii reciproce de coruptie, ceea ce a creat, la nivel local, un handicap politic pentru organizatiile in cauza.

Cei de la centru au explicat aceste dispute din interiorul organizatiilor – care au devenit vizibile incepind cu fuziunea cu PSDR, iar in ultima vreme s-au acutizat – prin existenta unor frustrari din partea celor care, dupa alegeri, si-au pierdut functiile.

„Este vorba de cazuri minore si PSD nu are probleme in filialele partidului, ci doar discutii normale, care nu afecteaza politica generala a partidului“, sustine secretarul general al PSD, Cozmin Gusa.

Cu toate acestea, disputele de la nivel local creeaza PSD o imagine defavorabila deoarece va fi perceput, din ce in ce mai mult, ca un partid la putere in care fie se duce o acuta lupta interna pentru putere, fie se afirma tot mai multi corupti. Pina in prezent au fost exclusi din partid aproape toti cei care au pierdut alegerile in organizatii si au lansat acuzatii de coruptie la adresa celor care au cistigat aceste functii.

La Bihor, deputatul Mihai Bar, fost presedinte al filialei, a fost exclus din partid dupa ce l-a acuzat pe prefectul judetului si noul presedinte al acestei organizatii, Florian Serac, ca face parte din mafia locala si ca ar fi propus includerea pe listele parlamentare, in schimbul a 1,5 miliarde de lei, a lui Adrian Tarau, cercetat intr-un dosar penal pentru complicitate la contrabanda cu produse petroliere. Un caz asemanator este la Suceava, unde deputatul Ion Bancescu, care era prim-vicepresedinte al organizatiei, l-a acuzat pe liderul filialei, Gavril Mirza, ca si-ar fi construit ilicit o vila luxoasa. Deputatul a fost exclus din partid, considerindu-se ca nu a adus probe in sustinerea acestor acuzatii.

„O simpla afirmatie a lui Bancescu, care a pierdut alegerile in organizatie, nu putem sa o luam ca o sentinta definitiva. Unui om care si-a cumparat o casa prin mijloace corecte nu putem sa-i taiem capul. Ar insemna sa spunem tuturor reprezentantilor nostri sa stea in bordeie“, a explicat Octav Cozminca.

La Maramures exista de mai bine de un an un conflict intre un parlamentar al partidului, Doru Bindea, si presedintele filialei Liviu Bechis, care este si prefectul judetului. In privinta acestui caz nu a fost luata inca nici o decizie, desi exista o recomandare din partea colegiului de arbitraj al partidului de a se organiza alegeri noi si de a se controla activitatea prefectului.

Si la Constanta a izbucnit o disputa intre prefectul Gherorghe Martin si liderul organizatiei, Sanca Petre, care se acuza reciproc ca strica imaginea partidului. In plus, au aparut in presa locala o serie de dezvaluiri privind afaceri dubioase ale prefectului.

Cozmin Gusa a aratat ca nu a primit nici o sesizare in legatura cu existenta unei dispute intre prefect si liderul organizatiei PSD Constanta. Cel mai recent conflict este cel din organizatia Vrancea, unde presedintele filialei, Marian Oprisan, este acuzat de fostul vicepresedinte al PSD local si presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Horia Furtuna, de faptul ca ar fi pretins de la oamenii de afaceri sa cotizeze la partid cu sume importante.

Oprisan a respins acuzatiile, iar Furtuna a batut oarecum in retragere, dar aceasta problema va fi discutata la reuniunea conducerii partidului de la Suceava dupa ce responsabilii de la centru cu acest judet vor intocmi un dosar pe aceasta tema. Judetele pesediste rebele vor fi linistite, in aceasta vara, dupa cum a promis Octav Cozminca, insa ramin acuzatiile de coruptie asupra carora PSD nu vrea sa se pronunte decit daca exista o certificare din partea politiei sau procuraturii.

„Vom face analize de partid, dar nu putem sa demonstram ca X este corupt, ca a luat mita. Noi constatam doar modul in care se indeplinesc prevederile statutului, conflictele sau atmosfera de lucru din organizatie, iar cind avem elemente de coruptie dovedite de organele competente luam masuri“, a precizat Octav Cozminca. Conducerea PSD mai are de stabilit cu liderii filialelor locale colaborarea din teritoriu cu celelalte partide, in special problemele aparute la aplicarea protocoalelor de colaborare cu UDMR, precum si strategia politica pe care partidul trebuie sa o puna in aplicare pentru a se mentine sau creste in preferintele electoratului.

PSD se pregateste de acum pentru viitoarele alegeri si nerezolvarea disputelor din organizatii ar putea sa creeze mari probleme actualului partid de guvernamint, avind in vedere ca populatia nemultumita de cresterea continua a preturilor va avea in fata si imaginea unor oameni aflati la putere care se cearta pe functii si privilegii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS