24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArmata romana ar putea achizitiona mai multe aeronave C130 Hercules

Armata romana ar putea achizitiona mai multe aeronave C130 Hercules

Armata romana ar putea achizitiona mai multe aeronave C130 Hercules, Romania fiind singura tara din Europa de Sud-Est care are din 1990, cind a cumparat primele avioane de acest gen, oameni pregatiti, echipaje antrenate special pentru acestea, a declarat vineri, in tabara de la Kandahar, ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu. Exista intentii si „tatonari“ in acest sens, avind in vedere ca pilotii romani s-au obisnuit cu aceste avioane si stiu sa zboare foarte bine cu ele, a aratat Pascu.

El spune ca aparatele ar putea fi utilizate nu doar pentru Fortele Aeriene Romane, ci si pentru alte tari care ar avea nevoie de transportul unor materiale contra cost. Romania mai are doua avioane C130 Hercules functionale, dar pentru unul dintre ele se asteapta sosirea pieselor de schimb din SUA pentru a fi remediate defectiunile aparute. Ministrul roman al apararii a sosit, vineri dimineata in tabara coalitiei antiteroriste din Kandahar, urmind sa-i viziteze simbata pe militarii romani ce participa la misiunea ISAF din Kabul.

El a afirmat ca se incearca gasirea unor solutii pentru problemele militarilor romani din Afganistan. De exemplu, va fi dublata diurna militarilor care vor participa la misiuni in afara taberei de la 30 de dolari pe zi pentru un subofiter si 40 pentru un ofiter la 60, respectiv, 80 de dolari pe zi. De asemenea, militarii ar putea fi dotati cu Camilbak, un rezervor-geanta portabil pentru apa, pe care soldatii americani il poarta pe spate atunci cind merg in misiuni si care are o capacitate de trei litri, apa pastrindu-se rece timp de citeva ore. Aceasta a fost prima masura pe care ministrul a luat-o pentru el insusi cind a venit. Dupa citeva ore in care a vizitat tabara, sub un soare foarte puternic, s-a dotat un un camilbak.

„Trebuie sa invatam sa ne adaptam foarte repede la conditiile de aici in ceea ce priveste echipamentul din dotare, inclusiv bocanci si imbracaminte si tehnica de lupta“, a afirmat Pascu. Mircea Pascu considera ca este foarte important ca militarii sa aiba capacitatea de a rezista in conditiile din Kandahar, unde peisajul este anost si clima este dura.

O atentie deosebita intr-o astfel de misiune trebuie acordata problemelor psihologice, legaturilor cu tara, precum si petrecerii timpului liber, a spus ministrul apararii. El a adaugat ca ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru ca militarii romani sa-si petreaca o vacanta in strainatate la terminarea misiunii, poate nu intr-un loc atit de costisitor ca Emiratele Arabe, unde sint dusi soldatii canadieni o data la patru luni, dar undeva, tot in apropiere.

O alta solutie ar fi aducerea in tabara din Afganistan a unor formatii de muzica din tara, a mai spus Pascu. In ceea ce priveste banii luati din bugetul altor domenii ale apararii pentru misiunile din Afganistan, Pascu a afirmat ca a fost un lucru firesc, pe care il fac si americanii in cazul aparitiei unor misiuni neplanificate.

„Promisiunea guvernului roman este insa ferma si avem garantia ca vom primi acesti bani la rectificarea bugetara“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS