10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVerificari privind modul de desfasurare a bacalaureatului

Verificari privind modul de desfasurare a bacalaureatului

Politistii din mai multe judete ale tarii au inceput, la sesizarea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), verificari privind modul de desfasurare a bacalaureatului si a probelor de la capacitate, cea mai ampla cercetare de acest fel fiind desfasurata in Capitala, au declarat ieri surse din politie.

Pina acum, singurul caz concret de frauda a fost descoperit la Vaslui, la examenul de capacitate. Potrivit surselor citate, profesori de la Scoala „Elena Cuza“ din Vaslui ar fi primit bani pentru a modifica notele obtinute la examenul de capacitate de elevul Alin Ivan. Acesta ar fi primit nota 3,5 la romana, care ar fi fost modificata in 5. Totodata, ar fi fost inlocuite si notele acestuia de la probele de matematica si istorie, calificativele obtinute anterior nepermitindu-i promovarea, sustin aceleasi surse.

Anchetatorii au ridicat mai multe documente de la unitatea de invatamint respectiva, pentru a stabili daca exista si alte cazuri de acest fel. Acest dosar urmeaza a fi inaintat procurorilor, au precizat sursele citate. Pe de alta parte, politistii bucuresteni au facut verificari la Scoala Centrala, Colegiul „Mihai Viteazu“, la liceul economic „Virgil Magearu“, Colegiul Economic Hermes si la liceele „George Cosbuc“, „Alexandru Ioan Cuza“ si „Decebal“, informeaza surse din politie care sustin ca, pina in momentul de fata, nu exista indicii privind comiterea unor infractiuni. De asemenea, la Politie nu a fost inregistrata nici o plingere din partea vreunui elev cu privire la examenul de bacalaureat, precizeaza sursele citate. Conducerea Inspectoratului Scolar Constanta a anuntat recent ca elevii unei clase a Liceului „Traian“ din Constanta au incercat sa-i mituiasca pe profesorii supraveghetori pentru a fi lasati sa copieze la proba scrisa de limba si literatura romana.

La Bacau, teza la proba de limba si literatura romana sustinuta la bacalaureat de o eleva a Colegiului National „Ferdinand I“ a disparut in conditii neclare, iar lucrarile altor 50 de elevi ai aceluiasi colegiu au fost anulate, dupa ce profesorii supraveghetori au constatat ca acestia au facut stersaturi pe teze. In unitatile de invatamint in care au fost constatate diferente mai mari de un punct si jumatate intre nota primita de candidat inainte de contestatie si cea de dupa contestatie, lucrarea va fi recorectata de o comisie speciala.

In cazul in care profesorii vor fi gasiti vinovati de o corectare superficiala, vor fi sanctionati, potrivit statutului personalului didactic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS