3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInfractorii prefera sa fie declarati nebuni

Infractorii prefera sa fie declarati nebuni

• In loc de 600 de detinuti, Penitenciarul din Tirgu Jiu are cazati 1.200 • Peste o luna, Penitenciarul din Tirgu Jiu isi va mai deschide la Pojogeni o „filiala“ cu 200 de locuri

Infractorii gorjeni sint inventivi cind vine vorba de ispasirea unei pedepse si brusc „innebunesc“ sau au rau de celula. Multi dintre cei care imbraca hainele in zeghe sint recidivisti obisnuiti cu viata si cu aglomeratia din penitenciar si numai gindul ca or sa stea inghesuiti precum sardelele in cutie ii face sa simuleze fel de fel de boli neuropsihice. Mai exista si infractorii care in faza anchetelor se imbolnavesc subit de nervi, politistii fiind nevoiti sa-i transfere pentru o perioada de timp, sub paza, la Sectia de Neurologie a Spitalului Judetean Tirgu Jiu sau citeodata chiar la Bucuresti.

Unul dintre cei care se ocupa cu trimiterea detinutilor la psihiatru, in baza unei expertize efectuate in prealabil de catre specialistii din Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Gorj, este capitanul Salvador Caragea, adjunctul comandantului Politiei Municipale. Capitanul Caragea a spus ca este o practica obisnuita trimiterea infractorilor la medicul psihiatru, inca inaintea inceperii cercetarilor. Aceasta, pentru a nu trimite in spatele gratiilor vreo persoana bolnava. Exista insa si clientela politiei, infractorii cu state vechi, care incearca sa scape cu ajutorul psihiatrului de o eventuala condamnare.

„La unii nici nu ne mai uitam: ii trimitem direct la spital. Ii recunoastem imediat si stim ca au probleme psihice, nefiind prima data cind trec pe la politie. Nu se pune problema ca ei ar incerca sa scape in felul asta de lege, insa noi trebuie sa ii trimitem la neurologie, pentru a fi examinati. Asa se face! Pot sa spun ca in fiecare an, dintre toate cazurile de infractori cu care avem de-a face, 30-40, sint dusi la investigatii. Cazurile mai grave, la care nu se poate da un diagnostic sigur, ajung la Bucuresti. De acolo…“, a spus ofiterul Salvador Caragea.

„Din acest an am angajat si un psiholog“

In Penitenciarul din Tirgu Jiu, conditiile de cazare oferite nu mai sint aceleasi ca in urma cu doi-trei ani. Situatia in care s-a ajuns este cauzata si de numarul exagerat de mare de detinuti care stau in fiecare camera. Capacitatea de cazare a Penitenciarului din Tirgu Jiu este de 600 de locuri, insa acest numar a fost depasit cu 600 de persoane.

Pentru ca nu mai are unde sa ii cazeze pe detinuti, conducerea penitenciarului va inaugura o sectie la Pojogeni, la peste 20 de kilometri de Tirgu Jiu.

„Nu stiu de ce vor sa scape de puscarie si apeleaza la psihiatru… Cei mai multi dintre infractori procedeaza in acest mod pentru ca nu vor sa isi piarda ceea ce au afara: afaceri, familie. In ceea ce priveste conditiile pe care noi le oferim, chiar saptamina trecuta am avut un control de la APADOR si am iesit bine. Probleme mai apar atunci cind detinutii sint transferati de la infirmerie in camere. Nu mai suporta aglomeratia. Din acest an, am angajat si un psiholog care se ocupa de cei aflati in detentie“, a spus Eugen Simescu, seful Penitenciarului din Tirgu Jiu.

Penitenciarul de la Pojogeni va avea in prima faza o capacitate de cazare de 200 de locuri, urmind sa fie extins pina la 1.000 de locuri, la dispozitia Penitenciarului existind si 60 de hectare de teren. In ultimele doua luni, la Penitenciarul din Tirgu Jiu, trei detinuti si-au batut cuie in cap, protestind, printre altele, impotriva lipsei de confort din camere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS