10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInstanta Tribunalului Bucuresti s-a pronuntat in cazul Nica

Instanta Tribunalului Bucuresti s-a pronuntat in cazul Nica

Tribunalul Bucuresti a hotarit ieri condamnarea la inchisoare a asistentei medicale si a soferului ambulantei care au abandonat un bolnav in strada in aprilie 1997, instanta respingind, totodata, cererea celor doi de restituire a dosarului pentru completari la Parchet. Mariana Zuica, fost asistent medical si actual medic, a fost condamnata la cinci ani pentru omor, instanta acordindu-i astfel circumstante atenuante si reducindu-i pedeapsa sub minimul special. De asemenea, instanta i-a interzis sa-si exercite profesia de asistent medical pe o perioada de doi ani.

Soferul ambulantei, Marian Nita, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji, fapta care intra sub incidenta legii de gratiere din 1997. La jumatatea lunii iunie, procurorii bucuresteni au redeschis dosarul celor cinci medici care au fost de garda in noaptea de 22 spre 23 aprilie 1997, cind a fost lasat in strada bolnavul Constantin Nica.

Initial, in acest caz au fost trimisi in judecata doar asistenta medicala Mariana Zuica, de la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti si soferul Marian Nita, care, in aprilie 1997, l-au abandonat in strada pe bolnavul Constantin Nica, dupa ce l-au transportat la patru spitale pe pacient pentru a i se acorda ingrijiri.

In cazul medicilor de garda de la Dispeceratul Serviciului Ambulanta si al celor de la spitalele Victor Babes, Sf. Ecatrina, Sf. Pantelimon si Tunari, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au decis, in 1997, netrimiterea in judecata. Aceasta solutie a fost infirmata, la 11 iunie 2002, conducerea Parchetului Capitalei informindu-i pe judecatorii lui Zuica si Nita despre acest lucru.

In dimineata de 23 aprilie 1997, pe strada Eliade Radulescu din Capitala a fost gasit cadavrul lui Constantin Nica de 52 ani. Barbatul era imbracat doar cu pantaloni de pijama si avea o perfuzie la mina stinga. Sub el se gasea o punga de plastic, in care se aflau cartea sa de munca, buletinul si o foaie de observatie medicala de la Spitalul Sf. Pantelimon. In urma cercetarilor politiei si Parchetului s-a stabilit ca, in noaptea de 22 spre 23 aprilie, la ora 00.55, a fost solicitat Serviciul de Ambulanta Bucuresti, de catre Camera de Garda a Spitalului Sf. Pantelimon, pentru transferul bolnavului Constantin Nica, cu diagnosticul TBC pulmonar, la Spitalul Victor Babes. La Camera de Garda a Spitalului Victor Babes, bolnavul a fost consultat, iar in urma consultului a fost refuzat si indrumat la Spitalul TBC Sf. Ecaterina, pe motiv ca apartine teritorial de aceasta unitate medicala. Medicul de garda de la Spitalul Sf. Ecaterina a refuzat, de asemenea, internarea bolnavului si l-a trimis, cu aceeasi autosanitara, la Spitalul TBC Tunari, unde medicul de garda a refuzat internarea bolnavului, desi asistenta Mariana Zuica, de pe ambulanta, a solicitat cu insistenta acest lucru.

Zuica a informat de doua ori medicul coordonator din dispeceratul Serviciului de Ambulanta despre starea grava a bolnavului si despre refuzul medicului de a-l interna. Medicul din Dispecerat a comunicat asistentei sa lase bolnavul la Camera de Garda a Spitalului TBC Tunari. Dupa doua ore de plimbare a bolnavului de la un spital la altul, asistenta Zuica a luat din nou legatura, prin statie, cu dispeceratul Salvarii si a cerut sa i se comunice ce are de facut. Potrivit declaratiei operatoarei de serviciu din acea seara, Gabriela Radu, deoarece medicul coordonator, doctorul Lucian Bratu, dormea in unitate, ea a luat legatura cu medicul de garda de la Spitalul Sf. Pantelimon, care i-a raspuns ca Nica este un boschetar cu buletin si cei de pe salvare ar trebui sa se uite in actele lui si sa-l duca acasa. Fara sa stie ca adresa din buletinul lui Nica nu mai este valabila (pentru ca ii fusese demolata casa, el locuind pe strada Lunca Florilor), asistenta si soferul l-au dus pe strada Eliade Radulescu unde, conform actelor, trebuia sa locuiasca bolnavul. La adresa respectiva, in schimb, se afla sediul firmei Cico. La acel moment, Nica se afla in stare de semiconstienta si nu putea sa mearga singur. Asistenta, ajutata de sofer, l-a scos pe pacient din masina si l-a sprijinit de gard, punind linga el punga cu acte, dupa care l-a abandonat. Potrivit regulamentului Salvarii, asistenta medicala era obligata sa aiba consimtamintul scris al unui membru al familiei sau al unui vecin, pentru a pleca fara pacient.

Mariana Zuica a fost arestata, la 24 aprilie 1997, sub acuzatia de ucidere din culpa, dupa care i-a fost schimbata incadrarea faptei in omor. Soferul Marin Nita a fost arestat si el, la 29 aprilie 1997, sub acuzatia de coautorat la infractiunea de omor. Dupa patru luni de arest, instanta a dispus cercetarea celor doi in stare de libertate. La 30 iunie 1999, Zuica si Nita au fost condamnati la cite cinci ani de inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca se fac vinovati de omor, schimbind hotarirea Tribunalului Capitalei care stabilise ca fapta comisa de asistenta medicala se incadreaza la infractiunea de ucidere din culpa, iar fapta soferului la “punerea in pericol a unei persoane in neputinta de a se ingriji”. Tribunalul o condamnase pe asistenta la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar pe sofer la trei luni de inchisoare, perioada pe care a executat-o cind a fost arestat de procurori.

Procurorii au facut apel impotriva acestei decizii, considerind ca pedepsele sint prea mici. Decizia de Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata la Curtea Suprema de Justitie. Instanta superioara a hotarit, la 10 ianuarie 2001, restituirea dosarului la Tribunalul Bucuresti pentru completare, intrucit actele medicale de constatare a decesului lui Constantin Nica nu lamureau daca moartea acestuia a fost sau nu violenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS