14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Gafa diplomatica

Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Sandu Mazor, a fost ieri oaspete de seama la Craiova. Desi aceasta vizita nu a fost una de lucru, asa cum Domnia sa a declarat, a avut timp totusi ca, in mai putin de trei ore, sa se informeze cu privire la cele mai importante probleme pe ordinea de zi: invatamint, cultura, economie, agricultura.

Ambasadorul a dat note la licenta

Primul punct de oprire a fost la Universitatea din Craiova care de fapt a si constituit principalul obiectiv al vizitei, aici desfasurindu-se ultima zi a examenului de licenta al Facultatii de Istorie, sectia Istorie – Limba si Literatura Ebraica. Fiind vorba de primii zece absolventi de studii de stiinte iudaice din Rominia, Sandu Mazor a tinut sa fie prezent la ultima parte a examenului acestora, si anume sustinerea lucrarilor de licenta. Facind chiar parte din comisia de examinare, alaturi de profesori universitari din Bucuresti, Iasi si Craiova, ambasadorul a apreciat eforturile studentilor romani de a cunoaste si intelege istoria si cultura ebraica.

„Va multumesc pentru ca mi-ati oferit ocazia de a fi martor la acest moment istoric. Este prima promotie de specialisti in studii iudaice din Romania si nu pot decit sa ii felicit si sa-i incurajez. Se stie ca Israelul trece prin momente grele si de aceea are nevoie de cit mai multi prieteni care sa-l inteleaga“, a spus Sandu Mazor. Apreciind cu nota maxima temele expuse de doi dintre studentii craioveni – „Comunitatea evreiasca din Drobeta Turnu Severin“ (student Oana Baban) si „Contributia evreilor din Romania la Razboiul de Independenta si Reintregire a Tarii“ (student Adi Schwartz) – ambasadorul Israelului i-a felicitat apoi pe absolventi intr-un cadru mai putin ceremonios, ciocnind si o cupa de sampanie.

Vasile Bulucea si geografia

Dupa plecarea de la Universitate, Sandu Mazor a participat la o intrevedere cu administratia locala a Craiovei. Ca oricare alt oficial ratacit pe plaiuri oltenesti, si ambasadorul nostru a trebuit sa reziste eroic tirului de laude, vaicareli, propuneri, toate debitate deodata, de teama sa nu plece omul needificat. Intr-un timp record, Sandu Mazor a aflat si de problemele de la Electroputere, si de neterminata Sala Polivalenta, si de infrastructura ingaurita, si de agricultura muribunda.

Diplomat, Sandu Mazor a raspuns punctual la fiecare problema ridicata, subliniind ca totusi nu el este in masura sa aprecieze obiectiv aceasta situatie.

„Este adevarat ca Israelul cauta sa gaseasca puncte comune cu statul roman in trei directii: economica, artistica si culturala (…) In ceea ce priveste economia, va trebui sa facem posibila o intilnire a oamenilor de afaceri romani si israelieni, care vor fi cu siguranta mult mai practici decit noi. Referitor la agricultura, cred ca este nevoie de o reunire a fostilor «tovarasi» pentru a o pune pe picioare“.

Ca la orice eveniment petrecut in urbea noastra, nici acum nu putea sa lipseasca cireasa de pe tort: Vasile Bulucea. Probabil plictisit de atita vorbarie de prisos sau poate jignit ca nimeni nu-l ia in seama, primarul nostru s-a gindit sa intervina si el in discutie. Asa incit, la propunerea lui Ion Voiculescu de a incepe o colaborare fructuoasa intre Craiova si unul din orasele Israelului, Vasile Bulucea a replicat prompt: „Eu deja am trimis o scrisoare de intentie catre Bethlem“. Vizibil jenat de cunostintele reduse de geografie ale respectuosului primar, Sandu Mazor i-a atras delicat atentia acestuia, informindu-l ca orasul respectiv se afla in Palestina, si nu in Israel. Bulucea a tacut chitic – asta e, s-a mai intimplat si alta data! Au urmat saluturile de ramas-bun, iar ambasadorul a plecat la Comunitatea Evreiasca din Craiova. A parasit apoi Craiova, cu religioasa convingere „Mare e gradina lui Dumnezeu…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS