Acasă Local O suplinitoare isi acuza directorul de „tratament discriminatoriu“

O suplinitoare isi acuza directorul de „tratament discriminatoriu“

Pe lista acuzelor se mai afla si ascunderea de catre director a numarului real de posturi libere de invatatori si educatoare la scolile din comuna, „regimuri speciale“ pentru unii suplinitori, comportament reprobabil in timpul serviciului etc.

O veritabila adaptare autohtona a celebrului film cu Michael Douglas si Demi Moore – Propunere indecenta – pare a se petrece de aproximativ o jumatate de an la o scoala din comuna Cungrea, judetul Olt. Mihaela Vintila are 20 de ani si, din toamna anului trecut, este suplinitoare cu norma partiala la Scoala cu clasele I-VIII din comuna Cungrea. A absolvit Liceul Pedagogic din Rimnicu Vilcea, avind atestat la limba franceza si religie. Citeva luni nu a avut probleme la noul loc de munca. Studenta fiind in primul an la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii din Craiova, ea reusea sa se descurce cu toate. La scoala avea repartizate 16 ore – preda Limba franceza, Religie si, din semestrul doi, Limba rusa. Avind bunicii din comuna, primea gazduire la ei. Visa sa-si ia titulatura aici, unde copilarise si unde se afla aproape de cei dragi. Ghinionul a facut insa ca, de la sfirsitul anului trecut, la scoala sa fie pus director, prin metode nu prea ortodoxe – spune Mihaela, Sorin Nicolescu, care fusese inainte profesor la aceeasi scoala. Mihaela afirma chiar ca Sorin Nicolescu isi „sapase“ fostul sef, pe directorul Mihai Agapiu, ca sa-i ocupe locul. Incepind din momentul numirii noii conduceri, viata Mihaelei s-a schimbat radical. Au inceput sicanele…

Chefuri in scoala, invitatii la un pahar, amenintari

Mihaela Vintila spune ca directorul Sorin Nicolescu nu a avut-o la suflet inca de cind a ajuns in functie, motiv pentru care mereu ii facea probleme cind avea nevoie de cite o invoire pentru a-si da vreun examen la Craiova. Mihaela chiar declara ca, din momentul cind Sorin Nicolescu a devenit directorul scolii respective, acesta „a transformat scoala mai mult intr-un club, aici facindu-se chefuri cu profesorii, dar nu numai, atit in afara, cit si in timpul programului- copiii fiind trimisi acasa“.

De asemenea, in ceea ce o priveste, Mihaela spune ca directorul, in virsta de 38 de ani, a pus-o de multe ori in situatii foarte delicate, facindu-i chiar avansuri:

„Nu pot sa vin in fusta la scoala pentru ca m-a ironizat in fata colegilor, zicindu-mi sa ma urc pe un scaun pentru… a monta un bec.(…) Mi-a facut propuneri, invitindu-ma dupa program la o cafea“. Iar lucrurile se pare ca nu se opresc aici.

Paharul s-a umplut martea trecuta (11 iunie). In acea zi, Mihaela se intorsese de la Craiova, unde se aflase pentru citeva zile ca sa-si sustina examenele de final de an la facultate. Pentru aceasta, ea ii ceruse directorului, la sfirsitul saptaminii anterioare, permisiunea pentru o saptamina libera. Deoarece nu a primit acceptul sau, a fost nevoita sa treaca peste interdictia sefului.

Marti, cind s-a prezentat din nou la scoala, a vazut ca avea zilele de vineri – 7 iunie, luni – 10 iunie, si chiar marti – 11 iunie, cind ea deja era in scoala, adica la munca, taiate din condica de prezenta. Daca pentru zilele anterioare stia de ce ii fusesera imputate, pentru ziua de marti nu a gasit nici o explicatie. Astfel ca s-a dus la director, sperind sa o lamureasca.

Mihaela isi aminteste si acum momentul respectiv: „Cind l-am intrebat motivul pentru care mi-a taiat ziua de marti, dumnealui s-a enervat foarte tare ca de ce il trag eu la raspundere, pentru ca face ce vrea in scoala si taie zile cui vrea atita timp cit nu beau cu dumnealui in bar ca alti colegi si atita timp cit nu-i dau <<dreptul>>“.

Vazind reactia neasteptat de sincera a lui Sorin Nicolescu, Mihaela a mai gasit totusi curajul sa-l intrebe de ce exista un regim special pentru ea in acea scoala. Pina aici i-a fost tinerei suplinitoare! Surprins de curajul fetei, directorul a amenintat-o imediat cu aplicarea inerenta a citorva palme – „M-a amenintat, ridicind palma asupra mea si a zis ca ma plesneste daca nu plec din biroul lui.(…) M-a jignit, m-a facut <<mucioasa>>, apoi mi-a tras scaunul, m-a tras de mina si m-a dat afara imbrincindu-ma pe usa cancelariei. Dupa aceea, mi-a aruncat geanta“, spune Mihaela. Sperind ca interventia mamei va avea un alt efect, Mihaela a mers acasa, de unde s-a intors cu aceasta. Dar… surpriza! Episodul relatat putin mai devreme s-a repetat si cu mama ei: „A dat-o pe usa afara pe mama, spunindu-i ca este scoala dumnealui si acolo intra numai cine vrea dumnealui“.

„Sustine cu fermitate ca are spatele asigurat, ca face ce vrea si ca el este stapinul scolii“

Mihaela este convinsa ca piedicile pe care i le pune in cale directorul scolii sint cauzate de unii profesori din aceeasi unitate de invatamint, care ar dori sa-si angajeze aici copiii.

„Am fost agasata tot anul din cauza influentelor asupra mea ale directorului si preotului din sat, Constantin Marica, care sustine ca i-am luat abuziv orele de religie date mie de catre ISJ Olt“, afirma Mihaela.

Acestea si multe altele au fost marturisite de Mihaela Vintila cu teama. Cu teama deoarece directorul Nicolescu i-a „promis“ ca, daca va dezvalui ceva din ceea ce se petrece la scoala, va face in asa fel incit sa nu mai poata sa-si gaseasca loc de munca in judetul Olt si ca ii va parea foarte rau. „Sustine cu fermitate ca are spatele asigurat, ca face ce vrea si ca el este stapinul scolii“, spune cea care a avut curajul sa-l infrunte.

Mihaela a si primit o prima dovada a faptului ca Sorin Nicolescu se va tine de cuvint chiar in ziua care a urmat incidentului de la scoala, miercuri – 12 iunie: „In urma celor intimplate pe 11 iunie, am sunat la redactia ziarului Gazeta de Sud si am povestit ce s-a intimplat. In momentul cind redactorii dumneavoastra au sunat pentru confirmarea celor spuse de mine, am fost chemata la primarie impreuna cu directorul (deoarece la scoala nu avem telefon) pentru a vorbi cu redactorii. Inainte de a vorbi la telefon am fost intimidata atit de directorul scolii, cit si de conducerea primariei ca sa am grija ce vorbesc. Mi s-a spus ca voi avea de suferit daca se va publica ceva in ziar, pentru ca dumnealui (Sorin Nicolescu – n.r.) nu are nimic de pierdut. Am fost nevoita sa spun ca nu s-a intimplat nimic, ca totul a fost o minciuna“.

Seful ISJ Olt, Silviu Neacsu: „Daca 10% din cele mentionate este adevarat voi lua masuri!“

Interpelat telefonic, directorul scolii din comuna Cungrea, Sorin Nicolescu, dar si viceprimarul localitatii, Aurel Sandulescu, au infirmat categoric toate acuzatiile aduse de Mihaela Vintila. Sorin Nicolescu a declarat: „Toate aceste lucruri sint minciuni. Eu chiar am cautat sa o ajut pe fata de cind am venit in functie, de aceea nici nu i-am taiat din condica toate orele la care a lipsit, acestea nefiind deloc putine, si i-am mai dat si orele de rusa, pentru a mai primi un ban in plus“. Directorul Nicolescu afirma ca Mihaela Vintila actioneaza in acest mod ca urmare a unor influente, la mijloc fiind alte interese decit frica afisata de suplinitoare.

Inspectorul scolar general al ISJ Olt, Silviu Neacsu, a declarat ca in aceasta saptamina va trimite la fata locului o comisie speciala care sa verifice cele relatate.

„Daca se va dovedi ca macar 10% din situatia prezentata este adevarat, voi lua masuri“, a promis acesta.

Din data incidentului, 11 iunie, Mihaela Vintila nu a mai indraznit sa se prezinte la scoala „de frica“ – sustine ea, ratind astfel pina si premierea propriilor elevi. Intentia ei de a se prezenta la examenul de titularizare din 16 iulie pe unul din posturile pe care le ocupa pina acum a fost practic „desfiintata“ de acest episod. In plus, pina acum citeva zile, desi la scolile din comuna Cungrea erau ocupate de suplinitori trei posturi care, in mod normal, urma sa fie scoase la concurs (in satele Popesti, Otestii de Sus si Spataru), acest lucru a fost musamalizat ca si cind nici n-ar fi existat. Dar situatia adevarata a posturilor scoase de ISJ Olt la concurs in aceasta vara este deja o alta problema, cu alte necunoscute. Poate se va sesiza cineva si va verifica si acest aspect…

Exit mobile version