14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPatru primari din Gorj acuza SNP ca le polueaza comunele

Patru primari din Gorj acuza SNP ca le polueaza comunele

Cetatenii din comunele gorjene Aninoasa, Turburea, Stoina si Bustuchin au sesizat autoritatile ca pinza freatica, apa fintinilor si solul sint poluate cu petrol. La initiativa senatorului PSD Ion Hirsu, primarii localitatilor respective au avut o intilnire zilele trecute cu directorii sucursalelor SNP Gorj si Dolj.

„Apa fintinilor miroase a petrol, oamenii nu-si pot duce animalele la pascut pentru ca sint infiltratii, petrolul ajungind chiar si in pinza freatica. Am purtat discutii si cu o societate de depoluare din Ungaria, ai carei sefi s-au aratat dispusi sa ajute la depoluarea acestor zone. Daca se adeveresc sesizarile cetatenilor, atunci SNP este bun de plata“, a declarat senatorul Ion Hirsu.

Directorul sucursalei SNP Gorj, Nicolae Giurconiu, a spus: „Nu este problema noastra, ci a SNP Craiova. Nici nu cunosc prea multe amanunte“. Directorul sucursalei SNP Dolj, Nicolae Calotescu, spune ca Societatea Nationala a Petrolului nu va plati despagubiri fara un motiv intemeiat:

„La Turburea, am inteles ca este o fintina in care cred ca s-au deversat niste uleiuri, in mod intentionat. Buletinele de analiza a apei din pinza freatica, realizate de catre centrul de specialitate al Inspectoratului de Protectie a Mediului Dolj, arata ca nu exista nici un fel de poluare. Eu cred ca sint baliverne si se doreste de fapt introducerea alimentarii cu apa in aceste comune. In cazul in care filialele din Dolj si Gorj ale Protectiei Mediului vor depista contrariul, dupa efectuarea mai multor studii, atunci noi vom suporta cheltuielile de depoluare. Interesant este ca s-a si gasit o firma din Ungaria care sa depolueze zonele. Dar care sint acele zone poluate pentru care firma ungureasca cere sume imense de bani?“

Oamenii nu mai pot bea apa din fintini

Gheorghe Fometescu, seful Inspectoratului de Protectia Mediului (IPM) Gorj, a precizat ca nu stie ca vreuna din cele patru comune sa fie poluate cu petrol, iar daca a existat sau exista poluare, aceasta s-a facut accidental, asa cum s-a intimplat anul trecut la Aninoasa. Spre deosebire de seful IPM Gorj, primarul din Stoina, una din comunele in care SNP are sonde, a spus ca mai multe sate sint afectate de poluarea cu petrol.

In prezent, 11 familii nu isi mai pot folosi fintinile, apa neputind sa fie utilizata nici macar pentru adapatul animalelor. In satele Toiaga, Ulmet si Mielusei, activitatea sondelor influenteaza calitatea apei din pinza freatica.

„Saptamina trecuta am luat mai multe probe si pot sa dau mai multe exemple. In satul Toiaga avem casa lui Nicolae Filip si scoala gimnaziala. In Mielusei sint de asemenea afectate fintinile de la scoli. Apoi, mai sint probleme la Paisani, sint casele Fota si Dragan. Apa miroase urit si are o culoare galbuie. Vrem sa rezolvam totul pe cale amiabila, iar SNP Dolj sa contribuie cu o cota parte din realizarea investitiei de alimentare cu apa a comunei. Macar 30%. Avem si citeva puturi sapate. Mai sint insa si alte societati care polueaza comuna“, a spus Constantin Vladutu, primarul din Stoina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS