5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNiciodata un buget nu este suficient

Niciodata un buget nu este suficient

Ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, a fost invitat ieri la sedinta Comisiei pentru aparare din Senat, pentru a explica declaratiile facute, in urma cu aproximativ doua saptamini, de seful SGM, Mihail Popescu, privitoare la situatia actuala din armata.

Ministrul apararii a aratat, la finalul intrevederii, ca inclusiv in cursul vizitei pe care a efectuat-o in Norvegia, a facut distinctie intre „decizia politica si implementarea ei la nivel birocratic”, problemele semnalate de Popescu fiind „cantonate“ in aceasta din urma zona. „Niciodata un buget nu este suficient, pentru ca intotdeauna va mai fi ceva de facut. Pot sa spun ca prioritatile noastre sint acoperite cu fonduri“, a mai spus ministrul Pascu.

El a mai afirmat ca MApN a primit asigurari de la Ministerul Finantelor ca toate cheltuielile legate de deplasarea batalionului si companiei romanesti in Afganistan „vor fi acoperite“ la rectificarea bugetara.

Seful Statului Major General, generalul Mihail Popescu, a declarat, in urma cu doua saptamini, la un seminar, ca orice reforma sau restructurare costa bani, ca armatei i s-au promis bani, planificati pe etape, dar ca trebuie sa intervina mereu pentru a primi aceste sume.

„Trebuie sa mergi mereu cu caciula in mina pe la imparatie, pentru a primi ceea ce ai dreptul sa consumi“, a afirmat Popescu. Seful SMG a mai spus ca Romania este condusa de oameni politici care si-au luat angajamentul de a duce Romania in NATO, dar tot oamenii politici sint cei care aproba bugetul necesar. „Daca e efort comun, sa fie al tuturor, nu doar al celor imbracati in uniforma. Ni se spune sa stringem cureaua, dar n-avem cum, am strins-o atunci cind am planificat bugetul asta mic si saracacios pentru diferite activitati – mai mult de atit nu se poate stringe cureaua, ca se rupe“, a declarat seful SMG.

Ulterior, ministrul apararii a afirmat ca trebuie facuta o distinctie clara intre nivelul de vointa politica pentru integrarea in NATO si implementarea birocratica a deciziilor politice.

Ioan Mircea Pascu le sugereaza celor care au cerut retragerea legii sale sa studieze

Ministrul apararii nationale a afirmat ieri ca Legea privind dreptul la replica, al carei initiator este, nu mai poate fi retrasa din parlament, sugerindu-le celor care au solicitat acest lucru sa studieze Regulamentul celor doua Camere si Constitutia.

„In momentul de fata, legea nu mai poate fi retrasa“, a spus Pascu. El a precizat ca este doar spectator la ceea ce se intimpla mai departe cu proiectul legii privind dreptul la replica, blocat in parlament in faza medierii, declarindu-se totusi multumit de faptul ca societatea a recunoscut ca aceasta este o problema importanta, care trebuie reglementata.

„Este important ca s-a atras atentia asupra necesitatii reglementarii acestei probleme, iar daca acest lucru se face sub forma acestei legi, dupa model francez, dupa un mecanism precum cel existent in Marea Britanie sau daca este vorba de o reglementare a Clubului ziaristilor, toate aceste chestiuni, in plan general, nu mai conteaza”, a spus Pascu.

Important este sa existe o recunoastere generala, ca aceasta este „o problema care merita reglementata, prin colaborare sau modalitati de gasire a unui compromis“, a adaugat el. Referindu-se la faptul ca unul dintre argumentele Clubului Roman de Presa impotriva proiectului priveste instituirea a doua pedepse pentru nepublicarea dreptului la replica, Pascu a aratat ca ii este greu sa inteleaga pentru ce au introdus reprezentantii acestui organism aceasta chestiune in Codul deontologic, din moment ce, atunci cind se cere aplicarea ei, este privita „ca o pedeapsa“. Pe de alta parte, „cu sau fara prezenta acelui text din articolul 13 (referitor la pedeapsele in cazul nepublicarii dreptului la replica), in Constitutie scrie ca nici o lege nu poate impiedica un cetatean sa se adreseze justitiei“, a mai spus ministrul.

Pascu a amintit ca la discutiile avute cu parlamentarii „s-a mers pe ideea ca este nevoie de o atentionare in plus“, iar la dezbaterile din parlament a fost doar spectator, el neparticipind nici la sedintele comisiilor de specialitate. „A mi se reprosa si a mi se face procese de intentie nu este conform cu realitatea. Nu cred ca am gresit cu ceva. Cred ca e o problema importanta din moment ce este reglementata juridic in multe tari importante, inclusiv in cele din care au provenit indemnuri sa nu cumva sa adoptam aceasta lege“, a mai spus el.

Referitor la declaratiile presedintelui Ion Iliescu si ale premierului Adrian Nastase referitoare la inoportunitatea acestei legi, Pascu nu a dorit sa faca nici un comentariu.

Premierul Adrian Nastase a anuntat, luni, ca Delegatia Permanenta a PSD a decis sa recomande grupurilor parlamentare ale partidului sa amine procesul de mediere la proiectul de lege privind dreptul la replica pina dupa ce va avea loc o intilnire a reprezentantilor PSD cu cei ai Consiliului de onoare al presei, pentru a vedea punctele de vedere si solutiile cele mai bune in legatura cu acest text de lege. Directorul cotidianului Adevarul, Dumitru Tinu, a declarat, dupa o intilnire a Clubului Roman de Presa cu presedintele Iliescu, ca seful statului considera Legea dreptului la replica „inoportuna“ si va face toate demersurile, conform prerogativelor sale constitutionale si tinind cont de influenta sa, pentru a determina retragerea acestui proiect legislativ. Presedintia a anuntat, dupa aceasta intilnire, ca seful statului s-a angajat ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, sa intervina pentru a gasi „cele mai potrivite cai de a elimina tensiunile inutile“ intre parlament si presa privind Legea dreptului la replica, pe calea dialogului si a compromisului, din perspectiva interesului public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS