12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomeo si Julieta in varianta olteneasca

Romeo si Julieta in varianta olteneasca

• Ioana si Catalin s-au iubit atit de mult incit au hotarit sa-si imparta viata trecind peste dorinta parintilor lor • Tatal Ioanei a reusit in cele din urma sa o ia acasa, dar fiica lui nu a suportat gindul despartirii si s-a spinzurat • Moartea femeii iubite l-a determinat pe Catalin sa-si puna, la rindul lui, streangul de git

Un tinar din comuna Malu Mare a incercat sa-si puna capat zilelor luni seara, dupa ce a asistat la inmormintarea iubitei lui. Fata se spinzurase cu citeva zile in urma, dupa ce tatal ei a intervenit in relatia celor doi, luindu-si fiica acasa. O poveste asemanatoare cu tragedia lui Romeo si a Julietei, doar ca Ioana si Catalin au ales streangul in locul otravii. Esenta povestii de dragoste este insa aceeasi – o mare iubire destramata de interventia parintilor.

O dragoste dincolo de prejudecatile etnice

Ioana Grecu locuia impreuna cu tatal sau in satul Sarbatoarea – Dolj, dar venea adesea prin comuna Malu Mare ca sa-si vada bunica. Acum patru luni, fata, in virsta de 19 ani, l-a cunoscut pe Catalin Stefan, un tinar de etnie roma, cu sase ani mai in virsta, de care s-a indragostit la prima vedere.

Relatia celor doi a fost privita cu ochi rai atit de rudele baiatului, cit mai ales de tatal fetei. Ion Grecu nu agrea deloc ideea sa-si dea singurul copil pe mina unui tigan care mai fusese si insurat pe deasupra. Ioana era tot ce ii mai ramasese pe lume, dupa ce sotia si cei doi baieti fusesera rapusi rind pe rind de boala, asa ca isi dorea ca orice parinte tot ce era mai bun pentru unicul copil. Daca au vazut ca nu il pot indupleca sa accepte relatia, Catalin a luat-o pe fata de mina si au plecat la o matusa de-a lui din Craiova.

Dupa o luna, s-au intors la Malu Mare si s-au stabilit in casa bunicii lui, Ioana Caldararu. Batrina de 75 de ani s-a aratat incintata de noii oaspeti, cu atit mai mult cu cit fata avea un comportament ireprosabil. „Era respectuoasa, harnica si avea o vorba blinda care te ungea pe suflet, iar nepotul meu o iubea atit de mult incit nu pleca nicaieri fara ea“, a spus batrina.

Tatal si-a luat fiica acasa

Au trecut doua luni de atunci, timp in care traiul in comun fara un venit stabil a inceput sa fie piperat cu „neintelegeri“ conjugale. Bunica Ioanei a aflat si l-a anuntat pe Ion Grecu.

„Am auzit ca o batea zi de zi, fara ca ea sa aiba pe cineva care sa o apere, asa ca m-am dus la ei acasa impreuna cu seful de post ca sa-mi iau copilul acasa. Fata ma astepta in pragul casei. Avea un ochi invinetit, iar cind m-a vazut s-a pus pe plins si a acceptat imediat sa se intoarca acasa“, povesteste Ion Grecu.

Mama lui Catalin spune insa ca fiul ei nu a lovit-o niciodata pe fata, „doar in ziua aceea i-a dat o palma ca sa o convinga sa nu plece“. Batuta sau nu, Ioana a plecat impreuna cu tatal ei. Catalin a incercat in zadar sa o convinga sa se intoarca, dar a reusit sa-i smulga promisiunea ca se vor intilni pe 6 iunie la el acasa.

Ioana s-a sinucis in ziua in care trebuia sa se intoarca la Catalin

In ziua stabilita, Catalin a asteptat-o, insa fata nu a venit. Spre seara, inca mai tragea nadejde ca o sa apara, cind a aflat ca Ioana se afla la spital in coma dupa ce isi pusese streangul de git. Ioana Grecu nu a mai putut fi salvata de medici. A murit pe 7 iunie in Spitalul Clinic nr.1 Craiova, in urma unui stop cardio-respirator.

Catalin nu s-a putut consola cu gindul ca nu o va mai revedea niciodata, asa ca in ziua inmormintarii a plecat la Sarbatoarea. Rudele fetei i-au spus insa ca nu ar fi bine sa participe la inmormintare ca sa nu stirneasca minia lui Ion Grecu. A asteptat pina cind toata lumea a plecat din cimitir si a lasat pe mormintul fetei 114 garoafe rosii, in numar egal cu zilele petrecute impreuna. „De atunci nu a mai vrut sa manince si sa bea apa. Plingea toata ziua. Zicea ca nu mai poate sa traiasca fara Ioana si ca o sa plece si el acolo unde este ea“, a spus mama lui, Aurica Anca.

Trei zile dupa decesul iubitei si Catalin si-a pus streangul de git

Luni seara, Catalin a plecat la barul din apropiere, asa cum facea de multe ori inainte impreuna cu iubita lui. Dupa citeva ore, cind a revenit acasa, a luat cablul de la radiocasetofon si s-a spinzurat cu el de creanga unui pom din gradina. Inca se mai zbatea in lat cind l-a vazut bunica lui. Batrina l-a chemat pe nepotul ei Marian Caldararu care locuieste in casa de alaturi. Marian a taiat cablul si l-a dat jos, apoi a chemat salvarea.

Catalin a fost internat in Clinica de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic nr.1 Craiova, in acelasi salon in care Ioana isi traise ultimele clipe de viata. Deocamdata, se afla in coma, iar medicii se straduiesc din rasputeri sa-i salveze viata. Impresionat de soarta tinarului, Ion Grecu si-a dat seama abia acum cit de mare a fost dragostea dintre cei doi tineri. „Nu inteleg totusi de ce o batea?“, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS