8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Creste inflatia si in zona euro

Rata inflatiei din zona euro si cea din Germania ar putea creste in luna iunie, dupa ce, in mai, aceasta a atins cel mai redus nivel de la inceputul anului. Ernst Welteke, membru al consiliului Bancii Centrale Europene si presedintele Bundesbank, a precizat ca o serie de estimari preliminare indica faptul ca inflatia in zona euro s-a situat, in luna mai, la nivelul de doua procente, dupa cel de 2,4% din luna aprilie, atingind pentru prima data in acest an plafonul impus de Banca Centrala Europeana. Reprezentantul Bancii Centrale Europene a spus ca este putin probabil ca aderarea la zona euro a celor mai importante 12 state din Europa Centrala si de Est sa afecteze rata de schimb a monedei unice europene, avind in vedere dimensiunile relativ reduse ale economiilor tarilor respective.

Contractarea creditelor bancare in Europa de Est se mentine la nivel scazut

Sectorul corporatist din statele din Europa de Est reprezinta, in continuare, o provocare pentru bancile din regiune, in conditiile in care, anul trecut, numarul creditelor acordate cu aceasta destinatie a scazut in raport cu anul 2000. Specialistii apreciaza ca nivelul extrem de redus al ratelor dobinzilor si cresterea economica solida din aceasta zona, precum si mediul bancar competitiv, creat dupa implicarea institutiilor bancare occidentale, ar fi trebuit sa fie suficiente pentru a incuraja companiile din Europa de Est sa apeleze la banci in vederea obtinerii de finantari necesare operatiunilor. Din datele furnizate de bancile centrale din aceste state reiese insa ca majoritatea institutiilor bancare din Europa de Est s-au confruntat cu o diminuare a activitatii in 2001. Un mare numar de societati de stat au avut posibilitatea de a contracta in mod automat credite, chiar si in conditiile in care aveau deja imprumuturi scadente neachitate, iar autoritatile locale au format un cerc vicios, refuzind sa inchida firmele nerentabile. In prezent, disponibilitatile de lichiditati ale bancilor est-europene se situeaza cu opt procente deasupra plafonului minim prevazut de standardele bancare globale, in unele cazuri ajungind sa fie cu 15% mai ridicat. Motivele pentru care acest capital nu ajunge sa fie contractat sint lipsa unei evidente stricte a creditelor si opacitatea rapoartelor financiare ale companiilor din regiune, care fac dificila selectia clientilor de incredere. Firmele mici si mijlocii par a fi cel mai putin convinse de avantajele contractarii de credite bancare, nestiind sa se foloseasca si de putinul capital pe care il detin. Companiile internationale prezente in regiune, care dispun de aceasta experienta, s-au aratat, la rindul lor, putin tentate de obtinerea de imprumuturi.

A crescut datoria externa

Deficitul contului curent al balantei de plati externe a Romaniei a crescut, in luna martie, cu 106 milioane dolari fata de luna precedenta, atingind 286 de milioane de dolari pe ansamblul primului trimestru. Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata insa ca deficitul raportat la sfirsitul lunii martie este cu 41% mai redus in comparatie cu primul trimestru al anului 2001, cind s-a ridicat la 405 milioane de dolari. Balanta comerciala a inregistrat un deficit de 527 milioane de dolari, cu 208 milioane de dolari mai mult ca la sfirsitul lunii februarie a acestui an. Valoarea datoriei externe, pe termen mediu si lung, s-a majorat cu 0,5% in comparatie cu luna decembrie a anului trecut, la 11,617 miliarde de dolari. Din aceasta suma, datoria publica si public garantata reprezinta 7,713 miliarde de dolari, respectiv 66,4%.

Administratia publica, mediile de afaceri si sanatatea vor avea portaluri pe Internet

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va organiza patru licitatii pentru crearea a trei portaluri pe Internet si pentru dezvoltarea unui sistem informational. Proiectele vizeaza realizarea portalului continind formulare ale administratiei publice pentru relatia cu cetatenii si mediul de afaceri, a portalului cu informatii privind serviciile de sanatate, portalului pentru acces la servicii de eGovernment, precum si dezvoltarea sistemului informational al Autoritatii de Reglementare si Supraveghere a furnizorilor de servicii de certificare. In cererile de oferta, MCTI solicita produse software de uz general, servicii de consultanta si realizarea de sisteme informatice si software, precum si calculatoare si alte echipamente informatice. Finantarea proiectelor va fi asigurata din bugetul MCTI.

A crescut productia industriala

Productia industriala a crescut, in aprilie, cu 1,7%, iar pe ansamblul primelor patru luni s-a majorat cu 3,7%, comparativ cu perioada similara din anul precedent, ca urmare a evolutiei pozitive din industria prelucratoare, care a consemnat un spor de 4,9%. Potrivit Institutului National de Statistica, in aprilie, productia industriei prelucratoare a avansat cu 2,9%, in vreme ce industria extractiva si cea a energiei electrice, termice, gaze si apa au regresat cu 3,6%, respectiv cu 4,3%. In primele patru luni, productia de bunuri de uz curent s-a majorat cu 10,2%, cea a bunurilor de folosinta indelungata cu 4,6%, cea a bunurilor de capital cu 2,2%, iar cea a bunurilor intermediare cu 0,2%. Scaderi au fost consemnate numai la productia bunurilor din industria energetica- 1,3%. Cifra de afaceri totala a societatilor cu activitate principala in industrie a urcat in martie cu 10,8% fata de februarie, cresteri semnificative fiind remarcate in industria prelucratoare si in cea extractiva.

Mai multe investitii in economie

Investitiile realizate in economie in primul trimestru al anului au insumat 27.085,8 miliarde de lei, in crestere cu 2,8% fata de perioada similara a anului trecut, jumatate din acestea constind in achizitii de utilaje si mijloace de transport. Investitiile in utilaje si mijloace de transport s-au cifrat la 13.531,7 miliarde de lei, adica 50% din total, marcind o crestere de 5,5% raportat la aceeasi perioada din anul precedent. De asemenea, investitiile in lucrari de constructii au reprezentat 37,4% din total, situindu-se la un nivel apropiat de cel consemnat in intervalul similar din 2001. Din totalul investitiilor, 63,8% au fost inregistrate in sectorul majoritar privat, cu 13,4% peste realizarile trimestrului similar al anului 2001. Valoarea lucrarilor de constructii in primele trei luni ale acestui an a fost de 16.219 miliarde de lei, mai mare cu 3,2% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, 91,6% fiind realizate in sectorul majoritar privat.

Sistemul energetic romanesc va fi modernizat „nemteste“

Companiile germane vor putea participa la o serie de proiecte privind reabilitarea unor echipamente energetice din Romania, in urma semnarii unei conventii intre Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) si Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei din Republica Federala Germania. Potrivit conventiei, intre societatile romanesti din sectorul energetic si cele din Germania vor putea avea loc schimburi de personal si informatii tehnice si stiintifice si vor putea fi efectuate transferuri de echipamente, know-how si tehnologie. De asemenea, companiile germane vor furniza consultanta si servicii tehnologice in domeniu si vor putea implica societatile romanesti in proiecte din domeniu realizate in alte tari. Pe linga o serie de proiecte concrete, conventia prevede posibilitatea ca firmele germane sa participe la privatizarea distributiei de gaze naturale si electricitate, dar si la proiectele de marire a capacitatii de inmagazinare a gazelor din Romania. In sectorul de productie a electricitatii, MIR a propus ca proiecte finalizarea a 21 de obiective hidroenergetice, dar si reabilitarea ecluzei romanesti de la Portile de Fier, precum si reabilitarea a zece grupuri apartinind societatii Termoelectrica, pe linga efectuarea lucrarilor de revizie capitala si modernizari la alte trei grupuri de la aceeasi societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS