20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFurtuna a facut prapad in citeva comune din Dolj

Furtuna a facut prapad in citeva comune din Dolj

Vintul si grindina au facut prapad in noaptea de duminica spre luni in judetul Dolj. In citeva minute, zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindina. Mai multi copaci au fost smulsi din radacina, stilpi de curent electric au fost doboriti la pamint, iar bucati din acoperisurile caselor au fost aruncate in drum. Dupa dezastru, autoritatile locale pot doar sa inventarieze pagubele si sa le recomande oamenilor sa-si repare acoperisurile caselor pentru ca meteorologii anunta in continuare ploi si vinturi puternice.

Dupa luni de seceta, ploile torentiale si grindina i-au luat prin surprindere pe taranii din comunele Sadova, Celaru, Murta si Desa. Oamenii povestesc ca nu au mai vazut niciodata o asa vijelie.

„Cind a inceput furtuna prin aer zburau tigle si bucati de tabla, geamurile erau sparte de grindina, iar pe ulite curgeau suvoaie de apa. Am crezut ca este prapadul lumii. Drumul spre satele Damian si Murta erau blocate de copacii smulsi din radacina si de stilpi cazuti la pamint.

„Am 52 de ani, dar asa ceva nu am mai vazut“, povesteste ingrozit Viorel Breazu, din satul Damian.

„De la virsta de noua ani nu am mai pomenit asa ceva. Atunci am mai vazut zburind prin aer tigle, garduri cazute, copaci smulsi din radacina. Racle intregi de gard erau luate pe sus de vint. Si se auzea ca un muget. Nici nu stiam ce sa fac. Sa stau in casa sau sa ies. Imi era frica sa nu cada tavanele pe mine. Plingeam si nu stiam unde sa ne bagam“, povesteste Gheorghita Patra din Sadova.

„Cind s-a pornit urgia am ramas incremenit. Batea atit de tare vintul, tuna si fulgera de ziceai ca este sfirsitul pamintului. Nu stiam de capul meu. Aveam un plop batrin in curte. S-a rupt si a cazut pe casa. De frica sa nu cada casa pe noi mi-am luat copiii si ne-am ascuns in beci. Am doi copii handicapati si eram disperat sa nu li se intimple ceva, ca nimeni nu ne venea in ajutor. Lumina nu aveam, telefoanele nu mergeau“, spune plingind Ion Anca din Sadova.

„Unde a batut piatra, n-a ramas fir de iarba. A distrus totul. Dupa ce ca si asa nu prea faceam mare lucru din cauza secetei, acum nu ne-a mai ramas nimic, nimic. Griul nu s-a facut, iar porumbul ni l-a batut piatra. Parca este un blestem. La iarna o sa murim de foame“, povesteste o taranca din Desa.

Acoperisurile cladirilor au ajuns in drum

Scoala si moara din comuna Sadova au ramas fara acoperis. Pentru ca ploaia s-a oprit abia spre dimineata, tavanele imbibate de apa s-au prabusit peste bancile din clase.

„Doar o singura clasa a scapat. Nu stiu cum de nu i-a cazut si ei tavanul. In rest, totul este distrus. Balteste apa in clase, toate sint ude: covoare, carti, harti. Dimineata, o parte din acoperis era in mijlocul drumului, iar cealalta jumatate se proptise in teiul de linga scoala. Este a doua oara cind scoala asta ramine fara acoperis. S-a mai intimplat prin anii ’80, cind a fost un vint mai puternic“, spune un satean care ajuta la stringerea lemnelor si tablelor din strada.

Marin Dragomir, proprietarul morii, spune ca nu se astepta sa i se intimple asa ceva: „Acoperisul l-am gasit la 100 de metri distanta. Doar in filme am mai vazut asa grozavii. Paguba este destul de mare. Ce pot spune in acest moment este ca 20 de tone de griu zac in apa si toata faina care era in cernatoare este uda.“

Autoritatile locale spun ca ambele cladiri au nevoie de reparatii capitale pentru a mai putea fi folosite.

Si citeva case particulare au fost avariate, dar pagubele inregistrate nu sint foarte mari. Oamenii deja s-au apucat de reparatii.

Primaria nu da nici un leu despagubire

Proprietarii terenurilor afectate de grindina, precum si cei care au casele afectate de vint au inceput deja sa depuna plingeri la primarii si spera sa fie despagubiti. Primarii spun insa ca acest lucru nu se va intimpla deoarece nu au bani prevazuti in buget pentru calamitati. „Noi putem doar sa le spunem oamenilor sa se descurce cum pot si sa se grabeasca sa-si acopere casele pentru ca se anunta ploi si vinturi puternice in continuare. Bani sa-i despagubim nu avem. Bugetul local abia ne ajunge sa-i platim pe beneficiarii Legii 416. Facem niste liste cu pagubele constatate si le trimitem la Prefectura Dolj“, spune Vasile Jianu, primarul din Sadova.

Remedieri in forta

Lucratorii de la ELECTRICA au inceput in cursul diminetii sa remedieze defectiunile. Au cazut zeci de stilpi de lemn ai retelei de alimentare cu energie electrica din Celaru, Bechet, Dabuleni, Nedeia, Sadova si imprejurimile Calafatului. „Viteza vintului a fost foarte mare si am avut situatii, cum a fost la Celaru, in care sapte stilpi au fost doboriti la pamint. Echipele noastre de interventie sint pe teren si speram ca azi (ieri, n.r.), pina la sfirsitul programului, sa remediem toate defectiunile si toate localitatile afectate sa fie alimentate cu curent electric“, a precizat Mihail Roibu, inginer sef in cadrul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Craiova.

Retelele de telecomunicatii din localitatile Doljului nu au fost prea afectate in urma furtunii care a avut loc in noaptea de duminica spre luni.

„Vintul puternic a rupt citeva bransamente in zonele Valea Stanciului si Calafat. Pagubele au fost insa minore si nici unul dintre oficiile postale nu a fost izolat din punct de vedere al telecomunicatiilor“, a spus ing. Gheorghe Popescu, directorul Sucursalei Dolj a ROMTELECOM.

Buldozerele cu lama se grabeau sa curete carosabilul de nisipul si pietrisul adus de viituri de pe ulitele din comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS