11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu fost afectate peste 400 de hectare de culturi agricole

Au fost afectate peste 400 de hectare de culturi agricole

Grindina a produs pagube insemnate si in doua comune din judetul Gorj. De vineri si pina luni, in judet au cazut precipitatii care au atins in unele locuri 29 de litri pe metrul patrat, acolo unde de altfel s-a inregistrat si grindina. Aceasta a cazut in localitatile, Scoarta, Sacelu, Turceni si Plopsoru, pagube mai mari inregistrindu-se in ultimele doua localitati.

In satul Murgesti, comuna Turceni, grindina a distrus culturile de pe o suprafata de aproximativ 228 de hectare, procentul de calamitare fiind de 85%. Cele mai afectate au fost culturile de porumb si griu, 170 de hectare fiind afectate de caderile masive de grindina. De asemenea, s-au mai inregistrat distrugeri la culturile de orz, vie hibrida, pomi fructiferi, legume si tutun. Valoarea estimata a pagubelor, in functie si de seceta, este de 1,8 miliarde de lei. De asemenea, in comuna Plopsoru, grindina a lovit satele Valeni si Izvorul, fiind calamitate, in proportie de 30%, aproape 200 de hectare de terenuri agricole. Pe acestea se afla in principal culturi de porumb, griu si legume. Cu toate ca in ultimele saptamini in intreg judetul a plouat, seceta continua sa faca ravagii pe suprafete intinse cultivate cu griu si orz.

„In ultimele 24 de ore au fost inregistrate precipitatii care s-au incadrat intre 15,3 si 29 de litri pe metrul patrat. Grindina a cazut pe timpul noptii si a produs pagube de peste 2,5 miliarde de lei. Raportat la nivelul judetului, paguba produsa de grindina se adauga la cea produsa de seceta. 65% din cele 14.976 de hectare cultivate cu griu sint calamitate, iar la orz 70% din suprafata de 1.326 este distrusa de seceta“, a precizat Constantin Negrea, director in cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS