18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Stiri diverse

Halda ecologica la Slatina

Municipiul Slatina va avea, pina la sfirsitul anului, o halda ecologica pentru deseuri menajere. Demarata in 1994, investitia in cauza se va finaliza, intr-o prima etapa, cu darea in folosinta in aceasta vara a primei alveole, terminate in prezent in proportie de 98%. Potrivit declaratiilor viceprimarului Marin Postolache, costurile legate de realizarea primei alveole(din totalul de sase) au fost estimate, prin reactualizare, la aproximativ sase-sapte miliarde de lei. „Singurele probleme sint reprezentate deocamdata doar de obtinerea autorizatiilor de mediu, dar si acest lucru este prevazut a fi rezolvat pina in luna august“, a mai spus viceprimarul Slatinei. Halda este amplasata la marginea orasului, linga SC ALRO SA.

(M.M.)

Severinenii se pregatesc pentru Festivalul National de poezie „Nichita Stanescu“

Editia I a Festivalului National de poezie „Nichita Stanescu“ se va desfasura intre 14 si 16 iunie, la Drobeta Turnu Severin. Festivalul include un concurs national de poezie, o slujba de pomenire in memoria lui Nichita Stanescu si evocari ale poetului de catre o serie de scriitori care l-au cunoscut: Eugen Uricaru, Fanus Neagu, Dinu Sararu, Grigore Vieru, Ioan Flora, Nicolae Prelipceanu, Ion Vadan. Va fi citit si un mesaj din partea surorii poetului, Mariana Stanescu. Laurian Stanchescu, unul dintre moderatorii festivalului, a spus ca evenimentul are loc la Drobeta Turnu Severin pentru a le reaminti oamenilor de vizita pe care Nichita Stanescu a facut-o in acele locuri, in 1982 si 1983. Festivalul cuprinde si o dezbatere despre realizarile si proiectele privind memoria lui Nichita Stanescu.

(D.L.)

Sanda Mischie doreste peisaje cu munti si ape, in loc de reclame la tutun

Sefa Directiei de Sanatate Publica(DSP) Gorj, Sanda Mischie, i-a solicitat primarului din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, ca in locul reclamelor la tigari, sa fie lipite postere cu munti si ape. Sotia liderului PSD, Nicolae Mischie, a dezbatut aceasta problema in cadrul festivitatii de deschidere a Zilelor Orasului Tirgu Jiu. „Decit sa promovam reclamele la tigari, mai bine sa promovam sanatatea. Avem atitea frumuseti naturale in judet: peisaje cu munti si ape. Iar tinerii nostri sa nu mai plece pe alte meleaguri si mai ales in tari straine“, a spus Sanda Mischie. Sefa DSP Gorj este cunoscuta ca o militanta impotriva fumatului, aceasta declarind ca va concedia cadrele medicale care vor fi prinse fumind in spitale.

(E.M.)

Santierul Naval Orsova a lansat la apa o nava tehnica

Navalistii orsoveni au lansat ieri la apa o nava tehnica pentru partenerii de afaceri olandezi. „Gulfstripe” („Golful mindriei“) este cea de-a saptea comanda pe care Santierul Naval Orsova a onorat-o anul acesta si cea de-a 102-a pentru Comunitatea Europeana. „Golful mindriei“ este un tanc de 2.000 de tone si este destinat firmei GULF OIL din Olanda, care are ca obiect de activitate alimentarea navelor cu combustibil. „Sint foarte multumit de calitatea lucrarilor executate in acest santier, devenit unul dintre cele mai bune din lume. Vom mai realiza si alte contracte cu acest santier, pentru alte nave“, a spus Jap Oose, armatorul olandez al vasului. Directorul general al Sanierului Naval Orsova, Constantin Badoiu, s-a declarat bucuros ca, dupa numai doua luni si jumatate, s-a reusit lansarea la apa a navei: „Bucuria va fi si mai mare pe 25 iunie, cind un alt tanc, de 4.000 de tone, va fi lansat pentru aceiasi parteneri“.

(F.L.)

Zeci de fani au asteptat autografe de la protagonistii turneului Muzica antidrog

Dupa ce au fost aclamati miercuri seara, de aproximativ 30.000 de fani, pe stadionul „Ion Angelescu“, dupa ce au taiat panglica inaugurala a primului centru de consiliere antidrog din Mehedinti si si-au lasat amprentele in placile de ciment instalate special pentru ei, in parcul din fata prefecturii, 3 Sud Est, Animal X si Cristiana Raduta au fost prezenti ieri in studioul Radio Sud Severin. Zeci de fani i-au asteptat in fata redactiei, pentru a obtine un autograf de la idolii lor. Dupa ce au semnat in Cartea de oaspeti a radioului, Cristiana Raduta, baietii de la 3 Sud Est si cei de la Animal X au participat la o emisiune duplex, cu Radio Sud Craiova, raspunzind cu mult umor la intrebarile adresate. Artistii sint intr-un turneu muzical care cuprinde 38 de orase din tara, desfasurat sub sloganul „Toti te plac asa cum esti. Nu lasa drogurile sa te schimbe!“, care s-a oprit aseara la Craiova, in piata prefecturii.

(D.L.)

Biserica in Dudasul Cernetiului

Enoriasii din Dudasul Cernetiului au participat, in aceasta saptamina, la sfintirea noului lacas de cult ce va fi construit in acest sat. Pina acum, credinciosii se deplasau la biserica din Banovita. La slujba de sfintire au participat preoti din Drobeta Turnu Severin, protopopul Grigorie Petrescu si inalti reprezentanti ai Mitropoliei Olteniei. Preasfintitul Nicodim Gorjanul a transmis satenilor din Dudasul Cernetiului mesajul Centrului Patriarhal din Craiova.

(D.L.)

Seful culturii din Gorj e ocolit de organizatorii de manifestari culturale

Ion Sanda, seful Inspectoratului de Cultura Gorj, s-a declarat dezamagit de faptul ca nu a fost trecut pe lista celor care vor sustine discursuri la aniversarea Centrului de Arta si Cultura „Constantin Brancusi“. „In curind, centrul va implini zece ani de cind a luat nastere. Eu am fost cel care l-am infiintat. Am acte care dovedesc acest lucru. Nici macar nu am fost invitat sa vorbesc la aniversare. Am auzit ca s-au facut listele cu cei care vor vorbi si eu nu am fost trecut. Sint suparat si nu ascund acest lucru“, a spus Ion Sanda.

(C.C.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS