10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPorcii mor pe capete si nimeni nu face nimic

Porcii mor pe capete si nimeni nu face nimic

Porcii mor pe capete in satul doljean Malaiesti, comuna Goiesti, de citeva saptamini. Oamenii se tem ca este vorba de un focar de pesta si nu stiu ce sa mai faca sa nu le moara si animalele care le-au mai ramas. Pina acum, medicul veterinar din sat nu a reusit sa puna un diagnostic deoarece el nu prea este la curent cu ceea ce se intimpla in satul Malaiesti si deci nu poate fi vorba de efectuarea unor analize de laborator. Specialistii sustin ca, din cauza secetei, imunitatea animalelor este scazuta si ca satenii ar trebui sa isi vaccineze animalele din curte de doua ori pe an, chiar daca pentru asta este nevoie sa scoata bani din buzunar. Directia Sanitar-Veterinara Dolj a demarat deja o ancheta pentru a depista sursa de imbolnavire a porcinelor.

Satenilor au inceput sa le moara porcii de cind a dat caldura. Ei povestesc ca, la putin timp dupa ce dau semne de boala, animalele mor, chiar daca intre timp au fost sub tratament.

„Acum o luna mi-au murit doi porci. Dimineata i-am gasit in cotet morti. Mi s-a rupt sufletul. Nu stiu ce au avut si nici sanitarul nu a stiut sa imi spuna de ce au murit. Unii zic ca mi-au murit pentru ca nu i-am vaccinat, dar nu-i adevarat. Eu am avut porcii vaccinati. Carnea am ingropat-o in gradina. Nici la ciini n-am dat-o de frica. Am vrut sa duc carnea la analize insa era intr-o simbata si era inchis. M-am intors acasa si i-am ingropat. De mincat nici nu putea fi vorba. Cum sa maninci carne bolnava?“, se plingea Constantin Dulgheru, localnic.

Novac Zabalau, un alt satean, povesteste ca mai intii i-a murit fiului sau un porc, iar la doua zile i-a murit si lui: „A trecut sanitarul prin sat si mi-a zis ca este infectie in porci si de aia mor. Mi-a scris pe un bilet ce tratament trebuie sa le fac la ceilalti pe care ii mai am, insa nu am avut bani sa-l cumpar. Eu cred ca este boala in sat si de aia mor porcii. Dar nimeni nu ne crede. Mi-e si frica sa mai cresc porci, ca mare chin este sa cresti un animal“.

Familiei Rotaru i-a murit un porc joi dimineata. Teama de pesta, o boala contagioasa, i-a determinat sa duca imediat probele de carne si de organe la laborator. Constantin Rotaru s-a decis sa duca probe la analiza pentru ca ii este frica sa nu fie bolnavi si ceilalti doi porci pe care ii mai are. El spune ca personalul de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Dolj nu era la curent cu necazurile oamenilor din sat: „Cind au auzit cei de la directie ce se intimpla la Malaiesti, au ramas surprinsi. In doua luni au murit 15 -16 porci. De atitia stiu eu, dar cred ca sint mai multi. Doctorul din sat nu i-a anuntat. Ma intrebau pe mine de ce mor porcii?“.

Medicul veterinar se jura ca in sat n-au murit mai mult de patru porci

Taranii cred ca „nu-i lucru curat daca le mor porcii“ si acuza medicul veterinar din comuna ca nu a luat masuri pentru a depista boala care le ucide animalele.

La rindul lui, medicul veterinar Gheorghe Cismaru spune ca oamenii sint vinovati de imbolnavirea animalelor pentru ca refuza sa le vaccineze de doua ori pe an, asa cum ar trebui. El nu stie exact cite animale au murit in satul Malaiesti si nici despre ce boala este vorba pentru ca niciodata nu a dus probe de carne si de organe la laborator.

„Din cite stiu eu, in primavara aceasta au murit citeva porcine. Vreo trei sau patru, nu mai multe. Dar asta din cauza oamenilor ca nu si le-au vaccinat. M-am dus la ei sa le vaccinez porcii si pasarile si mi-au zis ca nu au bani. Daca refuza vaccinarea, eu ce sa le fac. Acum au dat de necaz si se pling la toata lumea“, a spus doctorul veterinar. Si chiar daca „or fi fost mai multe animale moarte“, el nu stie pentru ca „nu l-a anuntat nimeni“.

„Ei stau de vorba cu sanitarii care habar nu au pe ce lume traiesc“, se scuza Gheorghe Cismaru. El nu a putut sa spuna de ce lui Dulgheru i-au murit porci, desi acesta se regasea pe listele celor care si-au vaccinat animalele.

Nu se stie daca este pesta

Probele duse la laborator de Constantin Rotaru au fost insuficiente si nu se poate spune cu exactitate daca este vorba de o boala infecto-contagioasa sau doar de o intoxicatie.

„In cazul de la Goiesti se pare ca este vorba de o intoxicatie. Nu am avut toate elementele pentru a face o analiza completa“, a spus Eugen Diaconu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Dolj.

Vaccinurile pentru pesta la porcine sint subventionate de stat. Oamenii trebuie sa plateasca doar manopera. Si nici asa nu se prea omoara sa isi vaccineze animalele pentru ca „la tara, 20.000 de lei sint totusi bani multi“.

Veterinarii le recomanda proprietarilor de animale sa le vaccineze deoarece pericolul imbolnavirii este foarte mare: „In anii secetosi, imunitatea a organismelor este redusa si de aceea este nevoie de vaccin de doua ori pe an. Cind este vorba de boli transmisibile, medicul veterinar din zona poate lua masuri impotriva celor care refuza vaccinarea“. Amenda este de pina la doua milioane de lei. Directia Sanitar-Veterinara Dolj a demarat deja o ancheta epidemiologica in satul Malaiesti pentru a depista cauza care a dus la moartea porcinelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS