22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri diverse

Politistii doljeni iau lectii de la spanioli privind combaterea coruptiei

Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj gazduieste, in zilele de 30 si 31 mai, un seminar cu tema „Prevenirea si combaterea coruptiei“, sustinut de doi experti spanioli: Jacinto Cruz – inspector-sef la Parchetul Anticoruptie din Madrid si Javier Garcia Rubio – seful Serviciului de Supraveghere Vamala din Estremadura. La lucrarile seminarului iau parte zece ofiteri de politie din cadrul IJP Dolj – in fruntea carora se afla insusi col. Emilian Girtita, seful Biroului de combatere a fraudei vamale si contrabandei, din cadrul Politiei Economico-Financiare – si zece lucratori vamali din cadrul directiilor regionale vamale Craiova si Brasov. Evitind elegant sa se pronunte cu privire la amploarea coruptiei din tara noastra, Jacinto Cruz a mentionat despre aceasta actiune: „Le-am explicat colegilor romani cum este legea vamala in Spania si cum se actioneaza la noi impotriva coruptiei, a spalarii de bani. Este necesar ca Romania sa invete de la noi caile legale de lupta impotriva coruptiei“.

(A.D.)

Ceasornicarii din Tirgu Jiu sint pe cale de disparitie

Atelierele unde se repara ceasuri au devenit din ce in ce mai rare in Tirgu Jiu. Mesterii ceasornicari spun ca in bransa au mai ramas doar 10-11 persoane care, in cea mai mare parte, si-au deschis propria afacere. „Inainte de 1989, eram multi. Exista o scoala profesionala la Arad, unde am invatat toti meserie. Am lucrat la Cooperatie, dar am zis sa incerc sa ma privatizez. In domeniul asta nu-ti trebuie decit o camaruta, ca daca esti priceput, oamenii te cauta singuri“, a spus Gheorghe Bijnea, de 51 de ani. El spune ca principala cauza pentru care au ramas atit de putini ceasornicari este lipsa oricarei forme de scolarizare. Nici ucenicii nu se prea grabesc sa invete aceasta meserie pentru ca este migaloasa si nici nu aduce cistiguri prea mari. „Practic de 33 de ani mestesugul asta. Rabdarea ti-o faci singur, ca altfel iei ceasul clientului si dai cu el in strada. Stai doua ore cu lupa in ochi, te uiti intr-un ceas si nu poti sa-l repari. Il lasi din mina si incerci din nou a doua zi. Daca ai piesele care trebuie, e imposibil sa nu repari un ceas. Curatatul unui ceas costa 35.000 de lei. Nu e o meserie banoasa, dar unde sa ma mai duc la virsta asta? Cel mai rau e ca au aparut electronicele astea, dar oamenii care se pricep stiu ca adevaratele ceasuri sint tot cele mecanice“, a mai spus mesterul ceasornicar.

(C.C.)

34 de milioane pentru premierea olimpicilor

Membrii Consiliului Local Slatina au aprobat in sedinta din aceasta saptamina dublarea sumei alocate pentru premierea elevilor care au obtinut rezultate deosebite la etapa nationala a concursurilor scolare din acest an de la 17 milioane de lei, la 34 de milioane. Premierea va avea loc vineri, la ora 9.00, si se va desfasura la sediul Primariei Slatina. Premiul I va avea acum valoarea de doua milioane de lei, premiile II sau II de excelenta – 1,6 milioane de lei, premiile III – un milion de lei, mentiunile (de orice fel) vor valora 600.000 de lei, iar premiile speciale – 400.000 de lei. De aceste premii vor beneficia 43 de elevi slatineni.

(M.M.)

Amenzi de 18 milioane de lei pentru conserve expirate

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au efectuat miercuri o serie de actiuni de control, privind calitatea conservelor de carne, de fructe si de legume. Au fost verificate unitati comerciale din Drobeta Turnu Severin si Halinga si s-au aplicat amenzi contraventionale, in valoare de 18 milioane de lei, pentru numeroase abateri de informare-etichetare si nerespectarea termenelor de fabricatie. De asemenea, au fost verificati si comerciantii de produse second-hand, din zona bulevardului Tudor Vladimirescu, gasindu-se pe stoc, in valoare de un milion de lei, jucarii si produse de imbracaminte pentru copii cu virsta de pina la trei ani, interzise de legislatia romaneasca in vigoare. In acest caz, inspectorii au aplicat o amenda in valoare de patru milioane de lei.

(D.L.)

Un incendiu a transformat in scrum arhiva unei asociatii de locatari

Toate documentele unei asociatii de locatari din orasul Motru au ars din cauza unui incendiu provocat de autori necunoscuti. Pompierii militari au intervenit joi dimineata, la ora 3.00, la unul din blocurile care apartin Asociatiei de locatari nr. 6 din Motru, stingind focul care a distrus biroul unde era depozitata arhiva asociatiei. Au mai ars: un calculator, un birou, o masa, telefonul fix, mocheta si stampilele administratorului. Valoarea pagubelor a fost stabilita la 12.000.000 de lei. Din primele cercetari efectuate de catre politistii din Motru s-a stabilit ca a fost vorba de o actiune intentionata.

(E.M.)

Cazul doctorilor batausi Ghica-Iordache ramine in coada de peste

Situatia celor doi doctori de la Spitalul Judetean din Slatina, Paul Ghica si Gheorghe Iordache, care pe 11 aprilie, si-au impartit cu darnicie pumni din motive ramase inca neelucidate, ramine incerta. Abordat zilele trecute in cadrul unei noi sedinte a Colegiului Medicilor Olt, cazul respectiv nu a reusit sa intruneasca toate elementele pentru a putea fi solutionat. Presedintele acestui for, dr. Cornel Moisa, a declarat ca o piedica in calea rezolvarii cazului a constat, in afara de insuficienta probelor, si in lipsa documentului prin care Directia de Sanatate Publica Olt l-a suspendat pe dr. Paul Ghica din functia de sef al Sectiei de obstetrica-ginecologie 2 din cadrul Spitalului Judetean Slatina dupa producerea scandalului. „O asemenea masura nu putea fi luata decit printr-un ordin al ministrului sanatatii si familiei“, a spus presedintele Colegiului Medicilor Olt. In acest sens, forul condus de dr.Cornel Moisa a trimis DSP o cerere oficiala prin care acesteia i se solicita sa prezinte documentul respectiv. Cazul va a fi discutat din nou peste 12 zile.

(M.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS