16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO prea mare iubire ucide

O prea mare iubire ucide

• Scriitorul Stefan Augustin Doinas a murit in urma unui infarct • Sotia sa, Irinel Liciu, fosta prim – balerina a Operei Romane, s-a sinucis, la citeva ore, din dragoste

Scriitorul Stefan Augustin Doinas a murit in urma unui infarct, in noaptea de vineri spre simbata, la Spitalul Fundeni. Doinas a suportat luni o operatie, deoarece suferea de cancer la git, iar, potrivit medicilor, starea sa postoperatorie a fost buna.

O zi mai tirziu, sotia scriitorului s-a sinucis in apartamentul situat pe bulevardul I.C. Bratianu, nr. 35, din centrul Capitalei. Silvia Lia Popa, de 74 de ani, fosta prim-balerina a Operei Nationale, cunoscuta cu numele de scena Irinel Liciu, a lasat un bilet in care a justificat gestul sinuciderii, ca urmare a decesului sotului ei, scriitorul Stefan Augustin Doinas.

„Domnul meu si Dumnezeul meu, iarta-ma! Doinas, dulcele meu, o prea mare iubire ucide“, scrie Irinel Liciu. Potrivit anchetatorilor, in incapere au mai fost gasite doua pungi cu medicamente. Surse din anturajul familiei sustin ca Irinel Liciu era bolnava de mai mult timp, suferind de afectiuni locomotorii.

Nascut in 1922, intr-o comuna din judetul Arad, Stefan Augustin Doinas, pe numele sau Stefan Popa, a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj. A facut parte impreuna cu I.Negoitescu, Radu Stanca, C. Regman si Ovidiu Cotrus din Cercul Literar de la Sibiu, fiind unul dintre semnatarii Manifestului Cercului Literar. A debutat cu o poezie in „Jurnalul literar“ in 1939. Opt ani mai tirziu, prezinta la un concurs manuscrisul „Alfabet poetic“, care este distins cu Premiul „E. Lovinescu“. Debutul editorial si l-a facut cu volumul de poeme „Cartea mareelor“, in 1964. Atras la inceput de miscarea de resurectie a baladei, initiata de membrii Cercului Literar de la Sibiu, Stefan Augustin Doinas a parasit aceasta orientare cu timpul si s-a indreptat spre „modul intelectual al lirei“, o poezie cerebrala.

Printre volumele sale de poezii se numara: „Omul cu compasul“, 1966; „Ipostaze“, 1968; „Alter ego“, 1970, „Ce mi s-a intimplat cu doua cuvinte“, 1972; „Anotimpul discret“, 1975,; „Locuiesc intr-o inima“, 1978, „Vinatoare cu soim“, 1985; „Foamea de unu“, 1987. A realizat traduceri, dintre care ies in evidenta cele din Goethe, Holderlin, Mallarme, Paul Valery.

Ludovic Spiess, directorul Operei Nationale din Bucuresti, a declarat ca va aranja astazi o masa pentru comemorarea lui Irinel Liciu, fosta prim-balerina a Operei. „Am primit vestea cu mare tristete. Vom aranja miine o masa la intrare, asa cum obisnuim, cu fotografii din spectacolele lui Irinel Liciu. Tot colectivului baletului este liber miine (luni -n.r.) si ne vom aduna acolo. Irinel Liciu a evoluat in lumea baletului timp de 30 de ani. A fost o reprezentanta de frunte a baletului clasic“, a spus Ludovic Spiess. Incepind cu anii ’50, Irinel Liciu s-a afirmat ca o balerina de exceptie pe scena Operei din Bucuresti. Prestigiul i-a crescut o data cu spectacolele sustinute in Europa, America, Asia si Australia, alaturi de balerinii Magdalena Popa, Alexa Mezincescu, Elena Dacian, Gabriel Popescu, Gelu Barbu si Ileana Iliescu. Anul trecut, cu ocazia aniversarii a 80 de ani de la infiintarea Operei, presedintele Ion Iliescu i-a acordat fostei balerine Ordinul „Serviciul Credincios“, in grad de Cavaler.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS