8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

SC PARC TURISM SA a ramas la Consiliul Judetean Dolj

Consiliului Judetean Dolj a emis o hotarire, in cadrul sedintei din 23 mai, in ceea ce priveste obiectul disputei dintre acesta si consiliul local – SC PARC TURISM SA Craiova. Astfel, s-a aprobat majorarea patrimoniului public al Consiliului Judetean Dolj cu 1.910.325.000 de lei, reprezentind valoarea nominala a celor 76.413 actiuni transferate de la SC PARC TURISM SA Craiova, respectiva societate raminind in custodia Consiliului Judetean Dolj.

(S.T.)

Biletul la muzeu si copia xerox vor fi mai scumpe

Taxele pentru vizitarea muzeelor se vor mari – numai pentru pensionari- incepind cu anul 2003. Potrivit hotaririi Consiliului Judetean Dolj adoptate in sedinta din 23 mai, pensionarii vor plati cu 1.500 de lei mai mult la intrarea in muzee, pretul unui bilet ajungind la 8.000 de lei.De asemenea, se vor mari taxele pentru eliberarea de copii ale actelor existente in arhiva consiliului judetean. Astfel, o persoana fizica va plati 61.000 de lei, iar una juridica – 73.000 de lei pentru o copie format A4, in loc de 47.000 de lei, respectiv 56.000 de lei.

(S.T.)

Saracia inventeaza taxe

Din cauza bugetului limitat, Consiliul Judetean Dolj nu-si mai permite sa suporte cheltuielile pentru copierea documentelor privind informatiile de interes public. Astfel au fost introduse taxe pentru eliberarea acestor copii. Persoana fizica va plati 2.500 de lei/fila, iar o persoana juridica – 5.000 lei/fila. Plata serviciilor de copiere se va face la casieria Consiliului Judetean Dolj sau cu ordin de plata prin Trezoreria municipiului Craiova.

(S.T.)

Peste 7.000 de gorjeni beneficiaza de ajutor social

La nivelul judetului Gorj au fost inregistrate 9.335 de cereri privind acordarea ajutorului social, in baza Legii venitului minim garantat. Au fost aprobate 7.770 de dosare. Cu toate ca pentru plata ajutoarelor sociale exista un fond de 81 de miliarde de lei, pina in prezent nu au fost utilizate decit 13,6 miliarde de lei.

(M.C.H.)

Controale la magazinele cu jucarii

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au controlat zece societati care comercializeaza jucarii, pentru a verifica respectarea legislatiei in domeniu, avind in vedere apropierea datei de 1 iunie, cind vinzarea acestor produse este mai mare. Cu aceasta ocazie, au fost constatate numeroase deficiente, in special abateri de informare-etichetare, lipsa producatorului sau importatorului, si nu numai. Pentru neregulile gasite, s-au aplicat amenzi contraventionale, cuprinse intre doua si sase milioane de lei, si s-a dispus oprirea temporara a comercializarii jucariilor depistate.

(D.L.)

Concurs interjudetean de matematica la Tirgu Jiu

La Tirgu Jiu se va desfasura timp de doua zile Concursul interjudetean de matematica „Gheorghe Titeica“. Participa peste 200 de elevi din invatamintul preuniversitar, veniti din 15 judete. La Colegiul National „Tudor Vladimirescu“ a avut loc ieri festivitatea de deschidere, precum si desfasurarea propriu-zisa a concursului, urmind ca astazi, in acelasi cadru, sa aiba loc festivitatea de premiere. Daca pentru cistigatori s-au alocat de catre inspectoratul scolar 30.000.000 de lei, ceilalti elevi vor fi premiati cu o excursie la Hobita si Tismana. Comisia care a alcatuit subiectele concursului este formata din profesori de la Universitatea din Craiova.

(E.M.)

Proiect pentru prevenirea esecului scolar

O comisie formata din opt reprezentanti din Portugalia si Spania, membri ai UNICEF, Ministerului Invatamintului, si ai unor organizatii nonguvernamentale, a desfasurat in Craiova, in perioada 21-26 mai, proiectul „Toghether. Motivatia studiului. Prevenirea esecului scolar“, finantat de Uniunea Europeana. Partea romana a fost reprezentata de Centrul de Asistenta Sociala Economica si Profesionala (CASEP) din Craiova. „Proiectul urmareste prevenirea esecului scolar si antrenarea copiilor in activitati extrascolare care sa ii motiveze in studiu. Fiecare scoala inclusa in proiect isi creeaza un program in acest sens, pe care noi il finantam. Din proiectul pe Romania fac parte scolile generale de la Ocolna si Daneti si Gradinita nr.28. De asemenea, se creeaza legaturi intre copiii de aici si cei din celelalte tari participante la proiect, facindu-se schimburi de fotografii si scrisori“, a spus Dan Fotescu, director coordonator proiecte europene in cadrul CASEP. Oaspetii veniti din Spania si Portugalia au vizitat institutiile de invatamint incluse in proiect, Scolile de la Daneti si Ocolna si Gradinita nr. 28, unde au fost primiti cu caldura de copii si cadrele didactice, primind in dar programe artistice si cadouri pregatite de micuti.

(A.I.)

A doua editie a Forumului Regional al IMM

Filiala Craiova a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a organizat ieri, cea de-a doua editie a Forumului Regional al IMM-urilor. Manifestarea, care a stat sub semnul implinirii a zece ani de la infiintarea consiliului, a avut ca tema „Prioritati si initiative in sprijinul dezvoltarii IMM-urilor“. Lucrarile forumului au reunit intreprinzatori privati din Dolj si din celelalte judete ale Olteniei, reprezentanti ai Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Ministerului Industriilor si Resurselor, Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, ai Administratiei Publice si ale altor organisme locale. „99% din intreprinderile private din Romania sint mici si mijlocii, ceea ce inseamna ca numai ele pot scoate tara dintr-o recesiune economica. Tot ce se discuta la acest forum, toate problemele ridicate trebuie sa ajunga si pe masa reprezentantilor guvernului pentru a fi solutionate“, a precizat, in deshiderea forumului, Marian Dumitrescu, prim-vicepresedinte al CNIPMMR.

(R.G.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS