10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDaunele morale - in atentia juristilor

Daunele morale – in atentia juristilor

In cadrul oferit de reluarea intilnirilor profesionale ale Asociatiei Judecatorilor din Oltenia, a fost lansat volumul „Daunele morale – Studiu de doctrina si jurisprudenta“, semnat de Gheorghe Vintila si Constantin Furtuna.

Dupa o lunga perioada de timp, Asociatia Judecatorilor din Oltenia si-a reluat ieri seria intilnirilor profesionale prin seminarul cu tema „Deontologia magistratilor“. In referatul pe aceasta tema, judecatorul Constantin Furtuna, prim-vicepresedintele Curtii de Apel Craiova, a trecut in revista principiile Codului Deontologic al Magistratilor din Romania, unul dintre putinele elaborate in lume. Au fost enuntate ca principale obiective in activitatea procurorilor si judecatorilor: apararea suprematiei legii, a independentei puterii judecatoresti prin neacceptarea imixtiunilor politice, apararea prestigiului puterii judecatoresti, a impartialitatii justitiei, a egalitatii cetatenilor in fata legii, respectarea demnitatii justitiabililor si a prezumtiei de nevinovatie.

„Magistratul trebuie sa cunoasca si sa aplice cu scrupulozitate normele juridice, pentru el legea tarii este intotdeauna buna. Prestigiul puterii judecatoresti este dat de suma prestigiilor tuturor procurorilor si judecatorilor, care trebuie sa fie de o probitate desavirsita. Orice actiune dezonoranta a unui magistrat afecteaza prestigiul justitiei“, a precizat jud. Constantin Furtuna.

O carte privind un domeniu juridic controversat

In partea a doua a intilnirii, la care au fost prezenti zeci de judecatori, procurori, avocati, notari, politisti, studenti si cadre didactice universitare, a avut loc lansarea cartii „Daunele morale – Studiu de doctrina si jurisprudenta“, semnat de Gheorghe Vintila si Constantin Furtuna.

Volumul prezinta o utilitate deosebita pentru ca tema repararii si cuantificarii prejudiciilor morale era un domeniu controversat pentru practicienii dreptului. Nu de putine ori, judecatorii au dovedit ca intimpina dificultati in constatarea si stabilirea cuantumului daunelor morale, neexistind o doctrina de specialitate pina acum.

In cartea amintita, autorii nu uita sa le aduca aminte judecatorilor ca – in momentul in care acorda daune morale – trebuie sa motiveze aceasta decizie, ba chiar sa mentioneze in detaliu si criteriile care au stat la baza calcularii cuantumului daunelor morale. In acest sens, au fost inserate in paginile volumului si citeva bareme orientative de stabilire a valorii prejudiciilor morale, pentru ca magistratii sa nu mai aprecieze strict subiectiv aceste cuantumuri.

„Un volum necesar, cu mare aplicabilitate practica, ce poate fi de mare folos avocatilor, procurorilor si judecatorilor“, a mentionat jud. Constantin Furtuna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS