10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTragedie la Mina Vulcan

Tragedie la Mina Vulcan

„Erau gaze peste tot. Ne-am tirit linga o conducta prin care circula aer si am tras in piept. Aveam gura plina de carbune. In spatele meu se prabusise totul“, a spus Vasile Butan, de 23 de ani, unul dintre supravietuitori.

O explozie care a avut loc miercuri seara, la ora 20.30, intr-una din galeriile Minei Vulcan, s-a soldat cu un deznodamint nefericit. Trei mineri au decedat, patru au fost transportati in stare grava la Spitalul din Vulcan, alti sapte fiind dati disparuti sub darimaturi, avind sanse minime de supravietuire. Cei care au reusit sa scape din „gura iadului“ au spus ca mai mult ca sigur colegii lor au murit, fiind practic inmormintati de vii, intr-un amestec de namol si praf peste care s-a prabusit si o parte a galeriei. In luna august a anului trecut, 14 ortaci de la Vulcan erau spulberati de suflul unei explozii. Alte victime ale aceleiasi mine au readus acum doliul in Valea Jiului.

Lacrimi, liniste si asteptare incordata. Rudele celor trei ortaci morti, dar si ale celor ramasi in galerii au trait ore grele in noaptea de miercuri spre joi. La auzul vestii ca alti mineri au murit in fundul Minei Vulcan, la o adincime de peste 200 de metri, zeci de cetateni au iesit in toiul noptii pe strazile orasului, nevenindu-le sa creada ceea ce s-a intimplat. Alti ortaci au platit tribut minei iadului, alte sotii au ramas vaduve, alti copii orfani isi pling de acum tatii.

Miercuri seara, ora 18.00: citiva dintre ortacii din schimbul III al Minei Vulcan au intrat in sut pentru ultima data, coborind in putul „7 noiembrie“, aflat in sectorul I, blocul numarul sase. O echipa formata din 16 persoane se deplasa prin galerie pe un plan inclinat, in apropierea unui dig de sustinere. La un moment dat, grupul a fost „scindat“ de o puternica explozie, care a avut drept cauze, cel mai probabil, acumularea de metan, suflul spulberindu-i pur si simplu pe cei aflati in frontul de lucru.

Din acea clipa, pentru cei care nu fusesera inca inghititi de suvoiul de flacari si noroi, a inceput lupta cu secundele. Oxigenul a disparut instantaneu, singura posibilitate de supravietuire in bezna totala fiind tinerea respiratiei, lucru greu de facut in conditiile in care gheara mortii se stringea in jurul celor pe jumatate sfirsiti.

Cineva a dat in intuneric de o conducta prin care circula aer si aceasta a fost salvarea, patru ortaci raniti reusind cu puterile slabite si pirjoliti de flacari sa iasa la suprafata.

Alte doua explozii i-au impiedicat pe membrii echipelor de salvare sa patrunda in galerie

La o jumatate de ora de la explozie, la gura putului au aparut primii supravietuitori. Acestia, ajutati de membrii echipelor de salvare, au scos pe brate trupurile a trei ortaci, doi dintre ei fiind morti, unul decedind in salvarea care l-a transportat la spital.

Primele victime ale deflagratiei au fost chiar seful de echipa, Marian Beurean Pitigus, tatal unui copil de un an, Costinel Gurgui si Chereches Simion, unul dintre cei doi fiind tatal a patru copii, dupa cum au declarat ortacii. Singurii care au scapat de suflul exploziei au fost patru mineri, toti din Vulcan, care au fost grav raniti, fiind dusi la Spitalul Orasenesc din Vulcan, unde au fost internati in Sectia terapie intensiva.

Ovidiu Boloca, de 23 de ani, si Marian Hobjila, de 29 de ani, au suferit arsuri de gradele I si II pe fata, respectiv pe membrele superioare, precum si citeva contuzii. Primul, care urmeaza sa se casatoreasca peste doua luni, a fost transportat, la cererea rudelor, la Spitalul din Petrosani, cel de-al doilea fiind trimis, la recomandarea medicilor, la acelasi spital. Victor Chiriac, de 25 de ani, si Vasile Butan, de 23 de ani, au ramas la Vulcan, sub ingrijirea doctorului Nicolae Ciugulea, seful sectiei. „Primii doi vor fi supusi unor interventii chirurgicale reparatorii, iar ceilalti vor ramine sub tratamentul nostru“, a precizat doctorul Ciugulea.

Cu toate ca ieri, salvatorii au incercat in repetate rinduri sa caute supravietuitori nu au reusit sa ramina prea mult timp in galerii, conditiile de aici facind imposibil accesul in deplina siguranta. Mai mult decit atit, in noaptea de miercuri spre joi, chiar atunci cind aveau loc interventiile de cautare a potentialilor supravietuitori, au mai avut loc doua explozii – la ora 2.00 si la ora 2.30.

Ministrul Dan Ioan Popescu l-a desemnat pe Gavril Baican sa ancheteze cauzele accidentului

Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor, s-a deplasat ieri a discutat cu prefectul Aurelian Serafinceanu si cu directorii Exploatarii Miniere Vulcan conditiile in care s-a produs tragedia. Ministrul a precizat ca un astfel de incident nu poate avea ca urmari inchiderea minei si ca deocamdata nu se pot trage nici un fel de concluzii, pina ce o echipa de anchetatori nu va intra in subteran.

Gavril Baican, ministru secretar de stat in Ministerul Industriilor si fost director al CNLO, a fost desemnat sa conduca echipa de ancheta. Aceasta nu isi va intra in atributii pina ce conditiile din galerii nu vor permite acest lucru.

De asemenea, ministrul Dan Ioan Popescu a prezentat ieri, in cadrul sedintei de guvern de la Pitesti, un raport cu cele intimplate la Mina Vulcan, propunind in acelasi timp acordarea de ajutoare familiilor indoliate. De precizat ca in urma accidentului din luna august a anului trecut, guvernul a promis investirea citorva zeci de miliarde de lei pentru imbunatatirea conditiilor de lucru la mina, insa rezultatele au intirziat sa apara.

Minerii ramasi la suprafata spera in continuare ca toti colegii lor sa poata fi scosi din galerii, temindu-se in acelasi timp pentru propriile lor vieti: „Nu mai avem nici o tragere de inima. Ne este frica sa nu raminem pe drumuri, ne este frica si de ce ni se poate intimpla in subteran. Cind vine metanul dintr-o data, nu mai ai ce sa faci! Nu poti sa umbli cu metanometrul la git!“, a spus Doru Palade, de 35 de ani, angajat de zece ani in minerit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS