8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOficialitatile din Mehedinti au pregatit un protocol de gradul zero

Oficialitatile din Mehedinti au pregatit un protocol de gradul zero

Seful statului roman se va intilni cu omologul sau iugoslav, Voislav Kostunica, pentru a marca 30 de ani de la inaugurarea Hidrocentralei Portile de Fier

Protocol de grad zero – asa s-ar putea intitula pregatirea pentru vizita presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, in judetul Mehedinti, cu ocazia implinirii a trei decenii de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I. Inca de marti, oficialitatile locale impreuna cu reprezentantii Serviciului de Protectie si Paza si ai Ministerului de Interne au stabilit detaliile preliminare legate de vizita presedintelui.

Aproximativ 2.000 de stegulete au fost comandate cu aceasta ocazie, alte zeci de drapele tricolore si cu insemnele Comunitatii Europene urmind sa fie arborate in municipiu. Vizita presedintelui Romaniei in Mehedinti

i-a determinat pe edilii locali sa urgenteze darea in folosinta a pasajului de la sensul giratoriu de pe Calea Craiovei. Cheltuielile pentru varuirea a sute de castani, reabilitarea a sute de metri de asfalt, amenajarea de spatii verzi, marcaje si nu numai se ridica la sume foarte mari, a caror valoare nu a fost data inca publicitatii.

Trei autoturisme de politie din Mehedinti vor insoti coloana oficiala

Pe tot parcursul zilei de ieri, dar in special astazi, zeci de agenti de circulatie se vor afla in principalele puncte de trafic din municipiu. Conducatorilor auto li se recomanda sa sofeze cu atentie si sa lase loc coloanei oficiale.

Serviciul Circulatie va insoti coloana oficiala a presedintelui Ion Iliescu pe tot parcursul celor doua zile ale vizitei in judetul Mehedinti. Doua autoturisme Volkswagen Bora – un „curatator“ si un antemergator vor deschide traseul coloanei oficiale, care se va incheia tot cu un autoturism al Politiei Rutiere Mehedinti. Inspectoratul Judetean al Politiei Mehedinti, Comandamentul Judetean de Jandarmi, Politia de Frontiera si Grupul de Pompieri Drobeta sint in alerta, fiind pregatiti sa raspunda oricaror solicitari venite din partea SPP.

Au fost acreditati 50 de ziaristi romani – 20 din presa regionala si 30 din presa centrala, precum si aproximativ 15 ziaristi iugoslavi, care il vor insoti pe presedintele Voislav Kostunica.

Diplome si medalii pentru specialistii hidroenergeticieni

Presedintele Ion Iliescu a sosit in judetul Mehedinti ieri seara, in jurul orei 20.30, si a fost cazat la vila prezidentiala de la Gura Vaii. Programul zilei de ieri nu a inclus intilniri oficiale.

Deschiderea festivitatilor ce marcheaza implinirea a 30 de ani de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier va avea loc in aceasta dimineata, in jurul orei 9.00, la Palatul Cultural „Theodor Costescu“, unde presedintele Ion Iliescu va fi primit cu onorurile specifice unui sef de stat. Vor urma decernari de diplome si medalii pentru specialistii hidroenergeticieni, dupa care delegatia oficiala se va indrepta spre Iugoslavia, pe la Punctul de trecere a frontierei Portile de Fier I. Trecerea granitei se va face pe calea de acces principala, deschisa special, si nu prin obisnuitul punct vamal.

Intilnirea dintre presedintele Romaniei si omologul sau iugoslav Voislav Kostunica se va desfasura in localitatea Djerdap din Iugoslavia, in jurul orei 12.00, dupa care cei doi presedinti se vor indrepta spre barajul Portile de Fier I, unde vor semna in cartea de onoare a hidrocentralei.

De aici, presedintii Ion Iliescu si Voislav Kostunica se vor deplasa spre Portul Orsova, unde se vor imbarca pe motonava Mures. Construita in anul 1986 la Santierul Naval Oltenita, nava este un iaht de lux, cu o lungime de 95,74 metri, si o latime de 14,2 metri.

Vasul are un deplasament de 1.800 de tone si dispune de spatii de cazare compuse din cinci apartamente, doua cabine „single“ si 12 cabine a doua locuri fiecare. Motonava Mures va efectua o croaziera pe Dunare, pe parcursul Orsova-Cazanele Mari-Tekije-Orsova, prilej cu care va fi organizata si o conferinta de presa, in jurul orei 14.00, urmata de decernarea de medalii si apoi despartirea de presedintele Voislav Kostunica, pe malul iugoslav.

Vizita presedintelui Romaniei in judetul Mehedinti se va incheia astazi, in jurul orei 16.30, cind delegatia oficiala se va indrepta din municipiul Orsova direct spre Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS