5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCozi mari la pasapoarte

Cozi mari la pasapoarte

Imprimanta de pasapoarte cica produce mai putin decit consuma

Peste 50 de persoane si-au petrecut noaptea de 15 spre 16 mai la poarta sediului Politiei Municipale Craiova de pe strada Amaradiei, asteptind inceperea programului de la Biroul de Pasapoarte. Ultima zi din saptamina pentru depunerea cererilor este joi, asa ca oamenii au venit cu o seara inainte, ca sa fie siguri ca vor figura pe listele de inscrieri. De la tara sau din oras, zecile de persoane au venit cu mincarea in traista si, lungiti pe cartoane, banci sau prin masini, au asteptat zorii zilei sub cerul liber. In jurul orei 4.30, cei care nu apucasera sa adoarma l-au vazut pe subofiterul de serviciu raspunzind la telefon. Dupa citeva minute, acesta a iesit din birou si a lipit un afis: „In ziua de 16.05.2002 nu este program cu publicul (pentru cereri)“.

Revoltati, oamenii au lasat si somn si bagaje si s-au ingramadit in fata ghiseului, cerind explicatii. Singurul raspuns pe care l-au primit a fost ca „nu mai merge imprimanta“. Iar cel mai intelept lucru ar fi ca oamenii sa plece la casele lor. Cetatenii nu s-au miscat insa din loc pina la ora 8.00, cind au vazut ca, intr-adevar, biroul nu-si va deschide usile in ziua respectiva. Abia atunci au renuntat sa se mai certe cu paznicii si au plecat, raminind sa se intoarca duminica seara, ca sa-si tina rind pentru luni.

Cum cererea masiva din ultima vreme de eliberare a pasapoartelor a creat in repetate rinduri probleme atit fortelor de ordine, cit si cetatenilor ingramaditi in fata portilor, a fost necesara stabilirea unei ordini. Astfel, oamenii vin cu o seara inainte, iar un reprezentant al lor intocmeste o lista, in functie de ordinea sositilor. Aceasta lista se citeste din ora in ora, cei plecati acasa – sa manince sau sa doarma – fiind exclusi. Ramin sa intre a doua zi la birou doar cei care au stat toata noaptea la poarta, rabdind de frig si de foame.

Imprimanta, bat-o vina!

Ieri-dimineata, 53 de persoane mai asteptau in fata ghiseului de pe strada Amaradiei. Citeva dintre ele venisera chiar cu doua sau trei zile inainte, dar, fiind inscrise mai tirziu pe lista, nu au mai apucat sa-si depuna cererile in zilele respective.

Pentru a afla motivele care au determinat schimbarea programului de la Biroul de Pasapoarte, din 16 mai, au fost cerute lamuriri sefului Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, maior Oana Gheorghita. Acesta a explicat ca imprimanta care tipareste pasapoartele a fost oprita. Nu s-a defectat, asa cum se spune, dar nu functioneaza la capacitatea maxima, ceea ce inseamna cheltuieli prea mari pentru o productie mica.

„In loc de 1.000 de pasapoarte, cantitate pe care ar trebui sa o asigure un cartus de toner, imprimanta noastra scoate doar 600-700. De aceea am oprit functionarea ei. Problema va fi rezolvata chiar astazi (ieri – n.r.), caci am chemat o echipa de specialisti de la Bucuresti, pe care o asteptam sa soseasca in cursul diminetii“.

Sa speram ca, atunci cind „specialistii“ – pe care Craiova inca nu ii are – vor reusi sa repare sofisticata imprimanta, oamenii vor dormi linistiti in paturile lor, urmind sa vina, dimineata, odihniti si in mod civilizat sa depuna sau sa ridice diferite acte la Biroul de Pasapoarte de pe strada Amaradiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS