11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOJPC Olt a inchis o topitorie de aluminiu clandestina

OJPC Olt a inchis o topitorie de aluminiu clandestina

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt au descoperit in comuna Priseaca, pe cind efectuau un control tematic, o topitorie clandestina de aluminiu. Amenajata intr-un grajd al unui fost CAP, „fabrica“ functiona fara nici o autorizatie, iar angajatii munceau in conditii total improprii.

Lingouri de aluminiu doar cu numele

Avind sediul in Constanta, str. Petre Romulus nr. 19, si unul din punctele de lucru in comuna Priseaca din judetul Olt, SUPER ILDYZ SRL, descoperit marti, 14 mai, de catre inspectorii de la Protectia Consumatorului, s-a dovedit, de fapt, inca una dintre improvizatiile numite pompos „firme“.

Un grajd al unui fost CAP fusese transformat, fara nici un fel de aprobari, intr-o jalnica topitorie de aluminiu. Muncitorii angajati acolo – evident, fara acte legale – isi desfasurau activitatea in conditii total improprii sanatatii si securitatii vietii lor, pericolul ranirii fiind permanent.

De asemenea, ei nu aveau amenajat un grup social (dusuri, vestiare, apa), nu aveau un echipament adecvat activitatii deosebite pe care o desfasurau si nu exista sistem de ventilatie pentru indepartarea prafului. Pe scurt, lipseau cele mai elementare conditii prevazute de lege pentru astfel de activitati.

Nici lingourile din aluminiu fabricate nu erau in regula. Directorul economic al unitatii, Florica Lazarescu, nu le-a putut prezenta inspectorilor certificatul si declaratia de conformitate a lingourilor de aluminiu produse si nici vreun buletin de analize ale aluminiului din care erau produse lingourile.

Societatea respectiva nu poseda autorizatia de valorificare si de desfasurare a activitatii prin procedee pirometalurgice – topire, turnare, rafinare. „Firma“ respectiva facea si export in Turcia(?!).

Pedeapsa: activitatea firmei – oprita pentru sase luni

Lipsa patronului de nationalitate turca, Tunahan Tunk, nu i-a impiedicat pe inspectorii OJPC Olt sa suspende temporar desfasurarea activitatii societatii pe o perioada de sase luni. De asemenea, va fi aplicata si o amenda contraventionala de 50 de milioane de lei. Conducerea firmei ar trebui ca, in acest interval, sa faca rost de toate aprobarile necesare desfasurarii in continuare in bune conditii a activitatii. Masura luata de organele de control i-a linistit astfel, cel putin deocamdata, pe cetatenii care locuiau in preajma topitoriei clandestine.

Inspectorul sef al OJPC Olt, Ion Carzon, a declarat: „Indiferent de modul in care va fi perceput de organismele abilitate de autorizare sau de cetatenii judetului Olt acest lucru, eu, unul, sint hotarit sa tai in carne vie acolo unde voi constata ca nu exista lege si ca se incearca producerea pe cai ilegale a aluminiului ori alte ilegalitati. Aceasta mafie a aluminiului prin astfel de firme trebuie stirpita odata pentru totdeauna!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS