21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de gospodarii au fost mistuite de flacari

Zeci de gospodarii au fost mistuite de flacari

Peste 30 de gospodarii din satul Ghindeni, judetul Dolj, au fost mistuite ieri de flacari . Incendiul a izbucnit de la un foc nesupravegheat. Din cauza vintului, focul s-a extins cu repeziciune, luindu-i prin surprindere pe localnici, care nu au mai avut timp nici macar sa dea drumul animalelor din ograda sau sa isi scoata lucrurile din casa. Desi satul este foarte aproape de Craiova, pompierii au ajuns la locul incendiului abia la doua ore dupa primul apel telefonic, cind focul deja distrusese o mare parte din gospodarii. Nu au fost victime omenesti, ci doar citeva persoane intoxicate cu fum.

Din cauza vintului puternic, focul s-a extins si la gospodariile invecinate, fiind intretinut de lemnele si de cocenii din curtile oamenilor. In doar citeva secunde, focul a ars din temelii citeva case, iar alte zeci de magazii si hambare cu griu si cu porumb au fost distruse. Unii oameni nu au mai avut timp nici macar sa salveze animalele din grajduri. Altii, in schimb, si-au scos buteliile de aragaz in drum, pentru a nu exploda.

In asteptarea pompierilor, localnicii s-au mobilizat si au carat apa cu galetile si cu butoaiele pina cind au golit fintinile. Pentru tragedia petrecuta la Ghindeni, localnicii ii acuza pe pompieri, deoarece acestia au venit la mai bine de doua ore dupa ce au fost anuntati.

Liviu Stoica, preot paroh in satul Ghindeni, a spus ca a venit de la Craiova si ca pompierii inca nu ajunsesera la locul incendiului. Oamenii erau agitati, insa imediat s-au mobilizat si au sarit in ajutorul celor care aveau casele distruse de foc. Asta este viata! In numai o secunda, se darima agoniseala de-o viata“. Localnicii din Ghindeni au spus ca pompierii nu au dat crezare apelurilor lor disperate. „Cind am vazut vilvataia dupa o gramada de lemne, am pus mina pe telefon si am sunat la pompieri. Mi-au trintit telefonul in nas. Au sunat si alti vecini, dar degeaba“, a spus Ileana Sandu. Pe Ion Suliman, copiii l-au anuntat sa vina acasa, acesta fiind plecat la Breasta, la munca. „Dupa ce m-au anuntat copiii ca arde satul, m-am suit in masina si am plecat spre casa. Culmea e ca am ajuns tot inaintea pompierilor. Eu am venit de la 25 de kilometri distanta de Ghindeni, iar pompierii veneau de la Craiova, de la 17 kilometri departare“, a spus Ion Suliman.

„Pompierii au ajuns foarte tirziu la fata locului. De la unu si jumatate pina la trei si jumatate, cind au venit, am tot sunat la ei. Cel care raspundea la telefon ne mai si injura, crezind ca noi glumim. In comuna nu exista telefoane fixe si de aceea s-a sunat dupa mobil“, a spus Ileana Sandu, localnica.

Pompierii isi apara obrazul

Pompierii dezmint toate acuzatiile care li se aduc si sustin ca au plecat din unitate imediat ce au fost anuntati. „Eram intr-o sedinta cind am fost anuntati ca la Ghindeni au luat foc doua case. Imediat am trimis doua masini in zona. Ulterior am aflat ca era vorba de mai multe case si am trimis mai multe autospeciale“, a spus unul dintre gradatii prezenti la fata locului. Comandantul Grupului de Pompieri Oltenia, col. Gheorghe Omeag, a spus ca satenii au reactionat sub imperiul emotiilor si ca toate masinile de interventie au sosit la fata locului in timp util. Peste 200 de persoane din Ghindeni au ramas in strada, fara un acoperis deasupra capului, fara agoniseala de o viata.Ghindeniul arata ieri, dupa ce pompierii reusisera sa stinga incendiul, ca dupa bombardament. Ruinele caselor fumegau, mirosul inecacios de carne arsa se simtea pretutindeni, iar oamenii jeleau pe ulitele satului. Seful Comisiei de Dezastre, prefectul de Dolj, Cornel Mondea, era plecat in Cehia, iar inlocuitorul sau, subprefectul Elena Serbanoiu, a aflat de tragedia de la Ghindeni de la ziaristi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS