13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAGROTEX - la a XI-a editie

AGROTEX – la a XI-a editie

• Tirgul national cu participare internationala de agricultura si industrie alimentara AGROTEX 2002 si-a deschis portile simbata la Casa Tineretului din Craiova • La eveniment au participat invitati de marca, printre care si Ilie Sirbu, ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor

Ajuns la a XI-a editie, Tirgul AGROTEX a intrat in traditia manifestarilor expozitionale organizate de Camera de Comert si Industrie Oltenia in colaborare cu MAT SA si Fundatia pentru Tineret Dolj. Si in acest an au fost prezente cu standuri peste 75 de firme din Romania sau de peste hotare, cu activitate in agricultura si industria alimentara. Expozitia s-a deschis simbata, in prezenta ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, Ilie Sirbu, a secretarului de stat din Ministerul Administratiei Publice, Ion Calin, si a numerosi parlamentari de Dolj, toti interesati sa studieze bogata oferta a firmelor participante.

Foarfecele i-au jucat feste ministrului

Panglica inaugurala a tirgului s-a lasat cam greu taiata de ministrul Ilie Sirbu si de prefectul Cornel Mondea, pentru ca foarfecele puse la dispozitie de organizatori erau nu doar ruginite, ci mai ales tocite. „Probabil sint facute la MAT“, a rostit mucalit unul dintre cei care priveau eforturile disperate ale ministrului de a manevra inutil foarfeca – in aplauzele celor prezenti – afirmatia ce nu i-a picat tocmai bine directorului Catrinoiu, unul dintre organizatori. Invitatii au pornit apoi sa viziteze tirgul. Cel mai interesat de intreaga oferta a expozantilor s-a dovedit tot Ilie Sirbu, care s-a oprit la fiecare stand si a cerut informatii despre produse. Prefectul Mondea l-a secondat pe ministru, alaiul oficial avindu-l in avangarda pe Eugen Georgescu, consilierul prefectului. Ceilalti invitati au zabovit mai mult la standurile de interes personal. Astfel, senatorul Maria Antoaneta Dobrescu a ramas minute in sir extaziata nu doar in fata luntrei pline cu crapi de 10-15 kg aflate la standul SCANROM, dar si in fata somonului afumat norvegian, care-i aducea aminte de mesele copioase luate pe acele meleaguri. Deputatul Valeriu Zgonea a preferat sa se intereseze de produsele unei firme rusesti: alune, seminte de floare si de dovleac.

Aprecieri si regrete

Facind o halta in fata standului Perla Caffe, ministrul si insotitorii sai au savurat o cafeluta la filtru, iar Eugen Georgescu a apreciat-o pe reprezentanta bine bronzata a firmei. Dupa vizionarea altor standuri, Ilie Sirbu si Cornel Mondea s-au oprit sa deguste un lichior de menta, regretind ca in pahare nu era mai mult de un deget de bautura. Conducerea Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Dolj si-a aratat regretul ca expozitia – din lipsa de spatiu – nu cuprindea si citeva animale de rasa, caci judetul avea cu ce sa se mindreasca la acest capitol. La capitolul regrete, deputatul Mihai Nicolescu a tinut sa mentioneze faptul ca DOLJCHIM nu mai produce ingrasaminte complexe, foarte necesare pentru ogoarele judetului, apreciind din acest punct de vedere oferta de ingrasaminte lichide foliare a unei firme private craiovene. „Dupa ce am vizitat tirgul, pot sa spun ca produsele expuse sint foarte interesante si vin in sprijinul nevoilor actuale ale agriculturii romanesti. Sa nu uitam ca fara tehnica de virf nu se poate vorbi de agricultura performanta, ci doar de una de subzistenta, pe suprafete mici si ineficienta“, a declarat la finalul vizitei ministrul Ilie Sirbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS