22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSocietatile de asigurare - tintele escrocilor

Societatile de asigurare – tintele escrocilor

Putine sint societatile si institutiile din Romania neexpuse incercarilor de fraudare de catre un individ sau altul, fie ca este vorba de banci, fabrici, magazine sau… societati de asigurare. In ultimii doi ani se constata o crestere a numarului celor care au incercat sa insele societatile de asigurare. Ca sa scape de plata reparatiilor propriei masini, pe care singur a avariat-o sau ca sa incaseze asigurarea casei ori a bunurilor sale, romanul creeaza uneori scenarii demne de filmele americane.

Chiar daca aceia care atenteaza fraudulos la banii societatilor de asigurari s-au inmultit, nu se poate vorbi de un fenomen in masa in acest sens. Marius F., seful Serviciului daune din cadrul unei astfel de societati, s-a confruntat anul trecut cu 21 de tentative de incasare ilegala a asigurarilor. Ingrijoratoare sint insa sumele din ce in ce mai mari pe care acesti indivizi le pretind. „Daca in urma cu citiva ani tentativele de fraudare vizau farul sau aripa unui automobil, care nu costau foarte mult, acum unii incearca sa stoarca de la noi sume de 100 de milioane de lei“, spune Marius F. Cele mai multe tentative de fraudare se inregistreaza in cazul asigurarilor de raspundere civila si al asigurarilor pentru avarierea automobilelor. Sint clasice coliziunile inscenate: doi soferi pun la cale un mic accident pentru ca unul dintre ei sa incaseze asigurarea auto a masinii. In alte situatii, cind accidentul se produce cu adevarat, iar automobilul „agresor“ nu este asigurat, proprietarul acestuia il roaga pe cel care l-a accidentat, posesor de asigurare auto, sa ia vina asupra lui, bineinteles in schimbul unei anumite sume de bani. „In majoritatea cazurilor de fraudare legate de asigurarea auto este vorba de masini extrem de scumpe, care nu sint asigurate. In aceste conditii, costurile reparatiei unui asemenea automobil sint foarte ridicate. Pe de alta parte, primele de asigurare a unei masini straine bune variaza intre 10 si 40 de milioane de lei pe an“, spune Marcel T., inspector in cadrul unei societati de asigurare.

A dat foc la casa pentru a incasa asigurarea

Exista oameni care pentru a pune mina pe banii cuveniti din asigurarea casei sau a bunurilor, sint in stare de orice. „Anul trecut, o familie din comuna gorjeana Baia de Fier si-a incendiat casa, pentru a incasa asigurarea imobilului in valoare de 350 de milioane de lei. Din declaratiile proprietarilor, incendiul a izbucnit la ora 2.30 noaptea, vecinii au fost anuntati doua ore mai tirziu, iar pompierii, dupa mai bine de trei ore. Nu intelegem de ce au cerut atit de tirziu ajutorul vecinilor si al pompierilor. Au fost si alte elemente care ne-au dus la concluzia ca avem de-a face cu o incercare de fraudare a societatii noastre“, povesteste Marcel T.

Intr-un alt caz, o familie din satul Frasin a reclamat furtul unor bunuri in valoare de 130 de milioane de lei din propria casa. Inspectorii societatii de asigurari au dovedit insa ca hotii erau de fapt chiar proprietarii casei care inscenasera totul cu scopul de a incasa asigurarea bunurilor.

Incercarea de fraudare a societatilor de asigurari reprezinta tentativa de inselaciune si este fapta penala. Cu toate acestea, de cele mai multe ori societatile de asigurari refuza sa-i reclame la politie pe escroci. „Riscam foarte mult daca facem demersurile necesare pentru inceperea urmariri penale a celor care vor sa ne insele, pentru ca exista posibilitatea ca politia sa-i scoata basma curata. Indivizii respectivi devin astfel nevinovati in fata justitiei si sint liberi sa ne dea in judecata pretinzindu-ne, pe linga asigurare, si daune morale“, spune Marcel T. In aceste conditii, in urma unor asemenea procese, societatile de asigurari sint nevoite sa le plateasca escrocilor „despagubiri“ de sute de milioane sau miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS