9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiri diverse

Spitalele romanesti vor fi informatizate

Spitalele din tara noastra vor beneficia de informatizare. Sistemul national de informatizare se face dupa model austriac, care este folosit cu succes in cele mai importante tari din estul Europei (cum ar fi Polonia si Slovenia). In mare masura va fi folosita baza materiala existenta. In paralel cu informatizarea sistemului medical se va trece si la externalizarea serviciilor nemedicale. Primul care a aplicat acest sistem este Spitalul Colentina, care a folosit aceste metode pentru serviciul tehnic, de bucatarie si de curatenie.

Ministerul Sanatatii devine actionar la Antibiotice Iasi

Pachetul de actiuni detinut de APAPS la Antibiotice Iasi va fi transferat la Ministerul Sanatatii si Familiei, care va exercita toate competentele privind privatizarea si toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar in numele statului. Antibiotice Iasi este al doilea mare producator de medicamente din Romania, ca volum al productiei, cu o gama extinsa de produse, care acopera noua grupe terapeutice de medicamente.

Pilula contraceptiva „de a doua zi“ nu poate fi folosita decit o singura data pe an

Mijloacele contraceptive moderne dau, in majoritatea cazurilor, rezultate foarte bune, dar administrate incorect pot avea efecte foarte neplacute pentru sanatate. In cazul unui contact sexual neprotejat, femeile pot scapa de grija unei eventuale sarcini cu ajutorul pilulei de a doua zi. Aceasta trebuie administrata in maximum 72 de ore de la momentul actului sexual. „Pilula are efect contraceptiv, dar trebuie sa se apeleze la ea numai in cazul unui accident, al unui contact sexual neprevazut, al unui viol. Femeia nu trebuie sa ia aceasta pilula de mai multe ori pe an, fiindca ea ea este foarte concentrata si poate avea efecte nocive asupra organismului, provocind dereglari endocrine si hormonale“, spune Adina Cruncea, medic ginecolog. O alta metoda contraceptiva „de moment“ sint ovulele. Acestea se administreaza local si au efect numai pentru o perioada determinata de timp.

Protocol antisifilis

Ministerul Sanatatii si Familiei a semnat un protocol de colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu privire la depistarea si tratarea sifilisului. Protocolul prevede depistarea activa si instituirea tratamentului pentru gravidele cu infectie luetica, infectie care nu figureaza pe lista medicilor de familie, prin supravegherea de catre acestia a teritoriului arondat. De asemenea, bolnavii care au contractat boala si nu sint asigurati beneficiaza de tratament gratuit. Diagnosticul si tratamentul bolnavilor de sifilis neasigurati se vor acoperi din fondurile alocate de minister prin programul „Supravegherea si controlul bolilor transmisibile“. Potrivit afirmatiilor ministrului Daniela Bartos, in 2001 au fost inregistrate 52 de cazuri de sifilis la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, spune Bartos, se considera ca datele oficiale existente sint subraportate ca urmare a faptului ca multi cetateni nu se adreseaza cabinetelor medicale atunci cind observa leziuni in zona genitala. Pentru o mai buna derulare a acestui protocol a fost elaborat si un Ghid de Diagnostic si Tratament al Infectiilor cu Transmitere Sexuala ale carui prevederi vor fi aplicate in baza unui ordin al ministrului.

Pastila pentru exercitii fizice

O enzima care, activata, determina tesutul muscular sa se comporte ca si cum ar fi exersat fizic a fost descoperita de cercetatorii americani, care au precizat ca astfel este posibila realizarea unei pastile care sa-i ajute pe cei care nu fac sport sa se mentina in forma. Specialistii de la Duke University, care au realizat cercetarile, spun insa ca mai este mult pina sa se puna la punct o astfel de pastila. Cei care ar beneficia cel mai mult de ea ar fi cei imobilizati la pat (impiedicindu-se astfel atrofierea musculara) sau care, din motive de sanatate, nu pot exersa fizic. Enzima CaMK ii va putea ajuta chiar si pe cei care nu au probleme de sanatate, dar vor sa se mentina in forma si nu au timp sau chef pentru exercitii fizice, a explicat biologul David Hood, unul dintre specialistii echipei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS