17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoctorii care emit documente medicale false vor fi aspru sanctionati

Doctorii care emit documente medicale false vor fi aspru sanctionati

Doctorii care emit documente medicale false, pe baza carora persoane condamnate penal ramin in libertate, vor fi aspru sanctionati, mergindu-se pina la destituirea lor din functie daca ocupa un post de conducere sau la pierderea dreptului de libera practica, a declarat ieri Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei, cu ocazia lansarii raportului de activitate a retelei nationale de medicina legala si a aniversarii a 110 ani de la infiintarea Institutului „Mina Minovici“. „Au fost semnalate numeroase probleme la nivelul comisiilor pentru aminarea/intreruperea executarii pedepsei, de aceea am hotarit organizarea, impreuna cu Ministerul Justitiei, a unor comisii de control care sa verifice corectitudinea documentelor emise. Primele vizate vor fi comisiile care au emis multe astfel de documente“, a mai spus Bartos.

Potrivit ministrului sanatatii, medicina legala trebuie sa sprijine actul de justitie si de aceea rezultatele medico-legale transmise instantelor de judecata trebuie sa reflecte realitatea. Altfel, persoane condamnate penal vor fi libere desi ar trebui sa stea in inchisoare. Din statisticile prezentate de directorul Institutului National de Medicina Legala (INML) „Mina Minovici“, Dan Dermengiu, reiese ca in 2001 au fost efectuate la nivel national 4.307 expertize si reexpertize (noi expertize) pentru aminarea/intreruperea executarii pedepselor privative de libertate din cauza unor motive medicale. Numarul expertizelor a scazut in 2001, comparativ cu 1998, cind au fost inregistrate 4.811 de controale, cu 1999 (6.238) si cu 2000 (6.287). Exista totusi judete in care au fost date prea multe aminari de pedeapsa pentru motive medicale, precum Brasov (in 51,3 la suta din cazuri), Dolj (44,6 la suta), Olt (43 la suta) si Covasna (43 la suta), in timp ce in alte zone a fost facuta recomandarea de aminare de pedeapsa in mai putin de opt la suta din cazuri – judetele Calarasi, Vrancea, Vaslui, Prahova, Vrancea si Satu Mare.

Potrivit lui Dermengiu, solicitarile de aminare a executarii pedepsei pe motive medicale ar putea fi mult diminuate daca ar exista o mai buna filtrare a cazurilor in reteaua Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP), diminuindu-se situatiile fara o motivatie medicala justificata. In plus, ar fi necesara o analiza mai atenta de catre instante a motivatiei medicale a acestor solicitari, imbunatatirea dotarii materiale si umane a retelei sanitare a DGP, precum si cresterea exigentei medicilor legisti in efectuarea acestor expertize, a mai spus directorul ge-

neral al INML. De asemenea, medicul DGP trebuie sa isi asume raspunderea privind posibilitatea de a trata sau nu un anume pacient in reteaua sanitara proprie, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS