16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii si-au facut case si gradini in cimitirul evreilor

Romii si-au facut case si gradini in cimitirul evreilor

Mai multe familii de romi au pus stapinire pe un teren care apartine Comunitatii Evreilor din Craiova. Este vorba de o suprafata de 3,7 ha situata pe strada Bucovatului, vizavi de Cimitirul evreiesc, pastrata de Comunitatea Evreilor ca rezerva de cimitir. Pe latura sudica a terenului, care da in strada Bucovatului, tiganii aflati in imediata vecinatate si-au facut gradini, iar in partea opusa, pe strada Drumul Jiului, patru familii de romi si-au ridicat tot atitea case, fara sa aiba nici un fel de aprobare in acest sens. In urma acestui fapt, vicepresedintele Comunitatii Evreilor din Craiova, Stefan Ardeleanu, a trimis mai multe adrese tuturor institutiilor abilitate (politie, prefectura, primarie), prin care cerea eliberarea terenului de orice constructie, insa nu a primit nici un raspuns: „Nu vrem ca demersul nostru sa fie gresit inteles. Nu avem nimic cu acesti romi. Cerem insa sa ne fie respectat dreptul la proprietate.“ In adresele respective, Stefan Ardeleanu demonstra cu acte in regula ca acel pamint apartine comunitatii evreiesti inca din 1907, in urma unei donatii a doi evrei, recunoscuta printr-un decret al regelui Carol I.

Romii i-ar despagubi pe evrei pentru terenul ocupat

Capii celor patru familii de romi care si-au ridicat case pe terenul evreilor recunosc ca nu au nici un act de proprietate pentru suprafata respectiva. „Din cite stiu eu, rezerva de cimitir se intinde de fapt pina undeva in apropierea caselor noastre. Pina in urma cu citiva ani a existat chiar un gard de sirma, care nu cuprindea insa terenul pe care l-am ocupat noi. In cazul in care pamintul este intr-adevar al evreilor, sintem dispusi sa-i despagubim, numai sa nu ne fie demolate casele. Altfel o sa raminem cu copiii si nevestele pe drumuri“, a spus Florin Dumitru, proprietarul uneia dintre case. La rindul ei, sefa Serviciului Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Craiova, Gabriela Munteanu, spune ca romii si-au construit ilegal casele: „In mod sigur constructiile au fost ridicate abuziv pe terenul respectiv si nu exista nici un fel de aprobare in acest sens“.

O sa se rezolve… cindva

Stefan Ardeleanu ar fi de acord cu o despagubire din partea tiganilor in schimbul terenului ocupat, insa o astfel de decizie poate fi luata doar de Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania. Pe de alta parte, el crede ca romii ar accepta sa plateasca suma stabilita de institutiile abilitate: „Mi-e teama ca se va intimpla ca la Tirgu Jiu, unde, intr-o situatie asemanatoare, romii au platit cit au vrut ei si nu cit ar fi trebuit“. Potrivit colonelului Ioan Mita, adjunctul sefului Politiei municipiului Craiova, in urma memoriului inaintat de Comunitatea Evreilor Craiova, politia a trimis primariei o adresa, prin care cere efectuarea de masuratori pe terenul de pe strada Bucovatului. Cum are de gind sa intervina primaria in acest caz am aflat de la sefa Serviciului banca de date, Iolanda Ionescu: „In evidentele noastre nu figureaza deloc suprafata respectiva. Terenul este al evreilor. Noi nu avem nici o treaba cu el.“ Deocamdata, evreii craioveni mai au de asteptat pina cind, intr-un fel sau altul, problema rezervei de cimitir se va rezolva. Cind se va intimpla insa acest lucru, nimeni nu stie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS