14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceristul Ilie Cristescu a fost arestat pentru instigare la omor

Afaceristul Ilie Cristescu a fost arestat pentru instigare la omor

Politistii timisoreni l-au arestat, la sfirsitul saptaminii trecute, pe Ilie Cristescu, de 47 de ani, din Baile Herculane, acuzat de instigare la omor. Pe 17 mai 2001, linga statiunea balneara amintita, a avut loc un asasinat, a carui victima a fost Ioan Vilau, fratele lui Dumitru Vilau, un prosper om de afaceri din Baile Herculane. Cel din urma a fost convins, la acea vreme, ca asasinatul a fost comandat de Ilie Cristescu si il viza pe el si nu pe fratele sau.

Dupa capturarea ucigasilor Ayan Yavuz, de 30 de ani, si complicele acestuia, Hussein Gentriler, de 36 de ani, politistii au stabilit ca persoana luata in vizor pentru a fi impuscata era Dumitru Vilau, fostul director al punctului de lucru din localitatea Mehadia al SC HIDROCONSTRUCTIA SA, care ulterior a intrat intr-o serie de afaceri disputate. Fratele acestuia, Ioan Vilau, a avut ghinionul sa se afle la locul nepotrivit in momentul crimei. El a imprumutat autoturismul lui Dumitru, care era urmarita de asasini de mai multe zile, luindu-l pe ucigas in masina, la o benzinarie. Dupa ce au trecut de comuna Mehadia, turcul l-a impuscat in cap cu un pistol „Messier“ si a fugit prin padurea din apropiere. Dupa citeva ore, ucigasul a fost arestat. Acesta a cooperat cu politia si si-a deconspirat complicele: Hussein Gentriler, care se ascundea la Govora, la concubina sa. Angajatii benzinariei au dat declaratii, in care au recunoscut ca intermediarul turc a fost vazut in statie in ziua asasinatului.

Reglari de conturi in stil mafiot

Ulterior, judiciaristii de la Resita au inceput interogatoriile. Primele concluzii conturau ipoteza unui asasinat la comanda. Dupa mai multe ore de audieri, criminalii turci au recunoscut ca au fost angajati de Ilie Cristescu, pentru a-l asasina pe Dumitru Vilau. Ei urma sa primeasca pentru acest serviciu cite 20.000 de marci. Asasinul, Ayan Yavuz, si-a primit banii. Celalalt nu a mai apucat fiindca a fost arestat. Tragicul asasinat a fost cauzat de asemanarile dintre Dumitru Vilau si fratele lui, Ion. Membrii familiei Cristescu au declarat la acea vreme, pentru Gazeta de Sud, ca disputa dintre cei doi dureaza de foarte mult timp. „Au fost asociati la ridicarea unei benzinarii, in apropierea comunei Cornea. Pentru ridicarea acesteia, Dumitru Vilau a contribuit cu o suta de mii de marci, iar baiatul meu, cu o suma mai mica. Scandalul dintre ei a izbucnit in anul 1999, in legatura cu afacerea demarata impreuna. In 1998, Vilau a angajat doi raketi din Moldova, care ne-au atacat in miez de noapte. Pe mine m-au prins in casa si m-au legat de pat. Baiatul meu a venit acasa si a simtit lucru necurat. Am scapat, pina la urma, intrucit cei doi au fugit“, a declarat Maria Cristescu, mama lui Ilie. Initial, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzatia ca a comandat si finantat executia de tip mafiot a adversarului sau. Pe 8 octombrie, Tribunalul Caras-Severin a hotarit schimbarea starii de arest preventiv pentru Ilie Cristescu, cu masura interdictiei de parasire a localitatii de bastina. Procesul a revenit la Resita, dupa ce Curtea de Apel Timisoara a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond. Ilie Cristescu a fost din nou arestat, la sfirsitul saptaminii trecute, de catre politistii timisoreni, fiind acuzat de instigare la omor. El este aparat in instanta de avocatul Antonie Iorgovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS